Konservative vil frede 10. klasse i kommende reform

10. klasse skal ikke nedlægges eller indgå i en ny ungdomsuddannelse, siger K-ordfører forud for det traditionelle uddannelsespolitiske Sorø-møde. SF forholder sig afventende.

Når Mattias Tesfaye (S) i denne politiske sæson fremlægger regeringens udspil om ungdomsuddannelserne, skal han holde fingrene fra 10. klasse, hvis han vil have Konservative med i en aftale. 

Sådan lyder meldingen fra undervisningsordfører Lise Bertelsen (K) forud for Sorø-mødet, som starter torsdag og har regeringens planer om en ny ungdomsuddannelse på dagsordenen.

"Jeg er bange for, at man presser unge til at træffe et valg, inden de er klar. Det er min bekymring. Så man skal ikke nedlægge 10. klasse for at finansiere en ny ungdomsuddannelse," siger hun.

Lise Bertelsen peger på, at 10. klasse er populær hos elever og forældre.

Mange unge bliver desuden erklæret parat til gymnasiet efter 10. klasse. 

"De skal have chancen for at bruge et år på at blive klar til gymnasiet," siger hun.

Reformkommissionen har anbefalet at nedlægge 10. klasse og lave en ny toårig ungdomsuddannelse, den såkaldte Hpx.

Statsminister Mette Frederiksen (S) talte ved Folketingets afslutningsdebat i maj om behovet for en ny ungdomsuddannelse, og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har i et interview med Altinget varslet et udspil inden jul.

Tesfaye (S) har på forhånd lovet, at en kommende reform ikke må spænde ben for muligheden for at gå på efterskole i 10. klasse.

{{toplink}}

Langsom kvælning

Lise Bertelsen understreger, at Konservative er enige med regeringen i, at der er behov for at styrke søgningen til erhvervs- og professionsuddannelser.

"Det skal bare ikke ske på bekostning af 10. klasse. For så bliver det også en langsom kvælning af frie og private skolers 10. klasser," siger hun.

Regeringen har endnu ikke fremlagt et udspil, så der kan jo principielt komme et endnu bedre tilbud til de elever, du er bekymret for. Hvorfor går I ud nu?

"Vi vil gerne markere, hvor vi står, så regeringen kan tage det med i overvejelserne, før de kommer med et udspil. Vi vil ikke være med til, at man nedlægger 10. klasse, som er en vare, elever og forældre efterspørger."

Ifølge undervisningsministeren kan man ikke få et tilstrækkeligt stort elevgrundlag til en ny ungdomsuddannelse, hvis man skal bevare de eksisterende tilbud. Risikerer I ikke at spænde ben for en løsning, når I på forkant går ud og freder et bestemt undervisningstilbud?

"Jamen, måske skal man slet ikke lave en spritny uddannelse, når vi har faldende ungdomsårgange. Måske skal man kigge på, hvad vi har, der fungerer, og så udvikle på det, fremfor at lave en ny ungdomsuddannelse."

Konservative er en del af forligskredsen omkring både folkeskolen og gymnasiet.

{{toplink}}

SF afventer udspil

I SF forholder undervisningsordfører Jacob Mark sig afventende, indtil han har set regeringens udspil:

"Vi vil gerne være med til at forme en ny uddannelse, hvis det kan give mening for vores unge mennesker. Men man skal ikke lave noget nyt bare for at lave noget nyt," siger han.

Har I taget stilling til, om 10. klasse kan indgå som en del af en ny ungdomsuddannelse?

"Vi er i hvert fald glade for, at Reformkommissionens forslag er taget af bordet, så man ikke kommer til at smadre efterskolerne," siger han.

"Vi vil ikke på forhånd udelukke, at der skal ske noget nyt med 10. klasse, hvis man kan lave et bedre tilbud til de unge. Det skal bare ikke være begrundet i ønsket om større arbejdsudbud."

Jacob Mark er enig med regeringen i behovet for en reform af ungdomsuddannelserne:

"Der er for mange, som går i gymnasiet, ud fra den betragtning, at der sidder nogle elever, som ikke har dét, der skal til fagligt. Vi kunne godt gøre det bedre end i dag."

Tirsdag advarede formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, og Efterskoleforeningens formand, Torben Vind Rasmussen, i et fælles debatindlæg mod at nedlægge 10. klasse.

{{toplink}}

Forrige artikel Overblik: Her afholdes efterårets politiske landsmøder Overblik: Her afholdes efterårets politiske landsmøder Næste artikel Overblik: Her er efterårets politiske kalender Overblik: Her er efterårets politiske kalender