God idé, Troels Lund Poulsen!

DEBAT: Med undervisningsministerens forslag om uddannelsesklausuler i større offentlige anlæg skal næste stop være sociale klausuler i alle offentlige udbud, skriver formanden for netværket DHI – Den helhedsorienterede Indsats. Der langes også ud efter politisk ordfører Carina Christensen (K).

Af Jørn Lehmann Petersen (S) & Keld Hvalsø Nedergaard
hhv. formand for netværket DHI "Den Helhedsorienterede Indsats" / næstformand i Børn- og Uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune & leder af DHI/socialrådgiver

Troels Lund Poulsen (V) stillede et godt forslag sidste onsdag: Nemlig at indføre uddannelsesklausuler på større offentlige anlægsopgaver.

Det har vist sig, at antallet af praktikpladser svinger med konjunkturerne. Og det kan ikke passe, at en finanskrise skal afgøre, om en hel ungdomsårgang får deres uddannelse eller ej.

Idéen, som undervisningsministeren nu bringer på bane, er så god, at den bør bredes ud til ikke blot at omfatte større offentlige anlægsopgaver - som for eksempel Femern-forbindelsen, men offentlige udbud i al almindelighed. Det gælder også offentlige indkøb, forsyningen, Park og Vej.

Det mener vi i netværket DHI - Den helhedsorienterede Indsats.

Og for at matche de tanker, som DHI gjorde sig, da vi i sin tid fostrede ideen om klausuler, mangler vi bare sociale klausuler. Sociale klausuler handler om at gøre plads til fleksjobbere, ordblinde og andre med særlige behov.

De skal simpelt hen skrives med i planen, når det offentlige udliciterer opgaver. Ethvert offentligt udbudsmateriale mangler altså to afsnit: Ét, der hedder uddannelsesklausuler, og som sikrer praktikpladser til unge under uddannelse. Et andet hedder sociale klausuler og skal sikre, at mennesker med særlige behov, det kan være ordblinde, socialt svage og handikappede, får plads på arbejdsmarkedet - også selv om opgaverne sendes i udbud.

Noget vrøvl, Carina Christensen
De Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, modsætter sig idéen om klausuler ud fra den opfattelse, at det vil påføre små og mellemstore virksomheder en unødig byrde. Det er noget værre vrøvl.

Alle skal bidrage til at uddanne lærlinge. Det er et fælles ansvar. Ingen skal lukrere på de andre. Når de små og mellemstore virksomheder har brug for uddannet arbejdskraft, så skal de også selv være med til at uddanne den.

Almennyttige selskaber skal med
DHI har - gennem KL - skubbet på, fra ideen kom på bordet for tre år siden. I dag har en stor del kommuner - heriblandt København, Aarhus og Sønderborg - allerede indført retningslinjer med klausuler for praktikpladser i større udbud.

Fordelen ved, at Troels Lund Poulsen og dermed den danske stat nu kommer på banen, er til at tage og føle på. For det første vejer det tungere, når to vigtige dele af samfundet - staten og kommunerne - indfører ens klausuler. At staten bakker op vil gøre det nemmere at bede almennyttige institutioner gøre det samme, når de sender opgaver i udbud.

Med almennyttige tænker vi på boligforeninger, energiselskaber, der varetager offentlige opgaver.

Vi mener nemlig også, at de på sigt skal være med til at indføre uddannelses- og sociale klausuler i deres udbud.

Forrige artikel Flere skal fuldføre studiet Næste artikel Integration og høj faglighed