Flere karakterlister giver mere åbenhed

DEBAT: Undervisningsministeriets liste over de danske folkeskolers præstationsniveau er information til forældrene og en hjælp til de trængte skoler. Det mener undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V), der vil offentliggøre flere lister.

Troels Lund Poulsen,
Undervisningsminister (V)

I sidste uge offentliggjorde Undervisningsministeriet en liste over de danske skolers præstationsniveau. Siden har vi givet forældrene en mulighed for at gå ind på ministeriets hjemmeside og studere det faglige niveau på skolerne i deres lokalområde. Præcis som man kan vurdere eksempelvis sygehusene, før man skal indlægges. Sammenligningsgrundlaget er tilmed forfinet, da der i opgørelsen er taget højde for socioøkonomiske faktorer.

En hjælpende hånd
Resultatet er ikke overraskende. Der er skoler med ressourcestærke forældre og elever, der klarer sig godt og nogle, der klarer sig mindre godt. Og vice versa med skolerne med sociale udfordringer. Offentliggørelsen skal ikke udstille enkelte skoler. Den er ment som en hjælpende hånd til de skoler, der underpræsterer i forhold til gennemsnittet. De skolers ledere og lærere må nu sætte sig sammen og finde ud af, hvordan niveauet kan løftes.

Vi kan og skal ikke acceptere andet, end at hver og een af vores folkeskoler skal være blandt verdens bedste. Derfor vil jeg også gå skridtet videre og offentliggøre lister for de seneste tre år. Det vil give et mere nøjagtigt billede, da vi ved, at skoler kan svinge meget i kvalitet fra år til år. Hovedpointen er, at vi skal dele viden om, hvor gode skolerne er til at løfte elevernes faglige niveau. 

Åbenheden er kommet for at blive 
I den forgangne uge har jeg konstateret, at alle med enkelte undtagelser har været glade for og interesserede i denne åbenhed. Skoleledere, lærere og eksperter har været enige i den åbenlyse sandhed, at det er svært at løfte fagligheden i skolen, før vi ved, hvor de ømme punkter er.

Jeg har været helt overvældet over den interesse, listen har affødt. Ministeriets hjemmeside har slået rekord i antal besøgende, og min indbakke flyder stadig over med positive tilkendegivelser. Jeg må bare konstatere, at øget åbenhed er kommet for at blive.

Sort snak fra modstanderne
Og så er der undtagelserne. Lærernes fagforening bryder sig ikke om den øgede åbenhed. Jeg har hørt og læst meget om deres begrundelser for denne holdning, men det har haft karakter af sort snak. De tør ikke melde klart ud og sige, at de først og fremmest tænker på lærernes vilkår og først dernæst på eleverne og forældrene.

Desværre, og noget mere uforståeligt, gik også venstrefløjen med på denne galej om mest mulig lukkethed og hemmelighedskræmmeri. Socialdemokraternes bud på en kommende undervisningsminister, Christine Antorini, har ligefrem meldt ud, at en kommende S-SF-regering vil slette listen, hvis de får regeringsmagten. 

Med den interesse jeg har oplevet, vil det blive en svær opgave. Hvorfor i alverden skulle forældrene acceptere, at åbenhed igen skal afløses af lukkethed? 

Forrige artikel Glæde over DI’s opfordring Næste artikel Drop særbeskyttelse for voksenelever