Efteruddannelse til både faglærte og ufaglærte

DEBAT: Samfundet har behov for et dobbelt uddannelsesløft, mener HK's formand Kim Simonsen.

Af Kim Simonsen,
formand for HK

Danmark er på vej til at få en ny regering. Forhandlingerne om et regeringsgrundlag er i fuld gang. Et af HK's mest brændende ønsker til at ny regering er, at den investerer i voksen- og efteruddannelse.

Det er i samfundets interesse at investere i det, vi kalder det dobbelte uddannelsesløft. Ufaglærte skal løftes ved at på rimelige økonomiske vilkår at få mulighed for at uddanne sig til faglærte - og faglærte skal tilsvarende have mulighed for at tage en videregående uddannelse.

Konkret ønsker HK, at 60.000 personer får denne mulighed frem mod 2020. 30.000 ufaglærte skal uddannes til faglærte, og 30.000 faglærte eller personer alene med en gymnasial uddannelse skal uddanne sig op på videregående niveau.

Uddannelsesløft er med til at lukke hullet
Det er to grunde til, at det er en fornuftig strategi.

Den ene er, at Danmark skal have gang i væksten igen, og vi skal have genskabt de 175.000 job, der er forsvundet, siden den økonomiske krise satte ind. Den stigende globale konkurrence gør, at de nye job, der skal skabes, kræver kvalifikationer på et højere niveau.

Den anden er, at det dobbelte uddannelsesløft bidrager til at lukke det hul i form af mangel på uddannet arbejdskraft, der opstår på længere sigt. AE-rådet har i Økonomiske Tendenser fra april i år beregnet, at der i 2020 vil mangle ca. 30.000 faglærte og 150.000 personer med en videregående uddannelse, hvis der ikke gøres noget.

Fair løsning trækker i rigtig retning
Samtidig viser prognosen, at der vil være et stort overskud af ufaglærte og personer, der alene har en gymnasieuddannelse.
Derfor er den logiske løsning at sørge for, at disse personer får en uddannelse, så de ikke havner i ledighed eller ryger ud af arbejdsmarkedet.

S og SF har i "Fair løsning 2020" fremlagt et forslag, der trækker i den rigtige retning. De to partier foreslår, at der i de næste 8 år uddannes i alt 40.000 personer på dagpenge, svarende til 5.000 voksne om året. Tilbuddet skal gives både til ledige og personer i arbejde, der er fyldt 30 år.

HK's eget forslag er en tand mere ambitiøst. Vi foreslår som nævnt målet sat til, at 60.000 sikres en erhvervsuddannelse eller videregående uddannelse.

Uddannelsesløftet må være dobbelt
Desuden vil vi gerne understrege, at det ikke nytter alene at give ufaglærte uddannelse. Vi kan læse ud af AE-rådets prognose, at der vil mangle ca. 130.000 personer med korte eller mellemlange videregående uddannelser. Så når virksomhederne tjekker jobdatabaserne i 2020, vil de især søge forgæves efter sygeplejersker, diplomingeniører, datamatikere, laboranter, administrationsøkonomer osv.

Derfor er uddannelsesløftet nødt til at være dobbelt. En del af den indsats, en ny regering forhåbentlig enes om, bør øremærkes til at uddanne faglærte og personer med gymnasial uddannelse til videregående niveau.

Forrige artikel Sæt erhvervsakademierne fri - erhvervslivet har brug for dem! Næste artikel Uddannelsespolitik i regeringsgrundlaget, tak!