Vrang Elias: Det går fremad for erhvervsuddannelserne

DEBAT: Nye tal viser mindre frafald og høj trivsel på erhvervsuddannelserne. Det er sød musik i Stina Vrang Elias' ører. Formanden for Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser mener dog, der er stadig udfordringer at tage fat på. 

Af Stina Vrang Elias
Formand for Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser og administrerende direktør i Tænketanken DEA

Nye tal fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling viser, at frafaldet på erhvervsuddannelserne er faldet. Tallene var imødeset med stor spænding, da ét vigtigt formål med den nye erhvervsuddannelsesreform, som trådte i kraft sidste år, var at reducere et for stort frafald blandt eleverne. Det er også kommet nye tal for, hvor godt eleverne på erhvervsskolerne trives.

Generelt lyder det fra eleverne, at de trives, men især når det gælder elevernes egen indsats, motivation og velbefindende, viser resultaterne, at eleverne trives rigtig godt. Selvom vi langt fra er i mål med at udvikle stærkere og mere attraktive erhvervsuddannelser, så er nyheden om mindre frafald og høj trivsel både sød musik i mine ører og samtidig to utroligt vigtige skridt for de danske erhvervsuddannelser.

Karakterkrav og reformer
Det nye karakterkrav på 2 i dansk og matematik har betydet mere fokuserede elever. Herudover indeholdt reformen flere elementer, som skulle gøre det at gå på en erhvervsuddannelse mere attraktivt. Fx strukturerede holdfællesskaber, talentforløb og bedre muligheder for at læse videre med en eux. 

Det er dog afgørende, at de nye tal ikke bliver en sovepude. Vi har fortsat store udfordringer med at tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne både fra 9. og 10 klasse og de lidt ældre elever, der har været i gang med en anden uddannelse eller kommer fra beskæftigelse.

Den kommende reform af gymnasieuddannelserne og de øvrige ændringer på ungdomsuddannelserne bør derfor medvirke til, at flere unge starter på en erhvervsuddannelse.

Stadig udfordringer i vente
De nye tal er også godt nyt for de sjællandske virksomheder, som allerede om få år vil mangle faglært arbejdskraft. Danmark har simpelthen brug for, at mange flere dygtige unge går den faglærte vej med alle de gode job- og indtjeningsmuligheder, som venter her. Hvis det ikke lykkes, vil vi som samfund gå glip af vækst og arbejdspladser.

Og der er stadig udfordringer, viser de nye tal. Fx er frafaldet blandt de ældre elever over 18 år det samme som før reformen. Derfor er det afgørende, at alle gode kræfter i sektoren, dvs. arbejdsmarkedets parter, skolerne, lærerne, elevorganisationerne og det politiske system, fortsat stiller skarpt på at udvikle de danske erhvervsuddannelser, så de kan tiltrække og fastholde dygtige unge mennesker og klæde dem på til et liv på et arbejdsmarked med stadigt mere komplekse kvalifikationskrav.

Forrige artikel KVUC: Hf-udspillet er uddannelsessnobberi KVUC: Hf-udspillet er uddannelsessnobberi Næste artikel Finanssektoren: AMU skal nytænkes Finanssektoren: AMU skal nytænkes