Dansk Byggeri: VFU er gavnligt for alle parter

DEBAT: VFU er ikke virksomheder, der uden omkostninger henter gratis arbejdskraft ind, som LO påstår, lyder det fra formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen. Han mener, VFU virker og er en fordel for alle parter. 

Af Michael Mathiesen
Formand for Dansk Byggeri Sydjylland og bestyrelsesformand for ungdomsuddannelsesinstitutionen Rybners

Hvor er det bare ærgerligt, når vi begynder at skyde på dem, der gør andre en tjeneste. Netop det gør LO's næstformand, Ejner Holst, når han beskylder virksomheder, der siger ja til at stå for den såkaldte virksomhedsforlagte undervisning, VFU, for at udnytte eleverne som gratis arbejdskraft.

Virksomhedsforlagt undervisning, VFU, betyder i praksis, at i stedet for at stå i et værksted på skolen og blive undervist i værkstedfag, så siger en virksomhed ja til at undervise en eller flere elever på virksomheden. Eleverne må selvfølgelig ikke udføre opgaver for virksomhedens kunder, men skal altid instrueres af og samarbejde med en medarbejder, der kvalitetssikrer det, de laver.

Der er altså ikke tale om virksomheder, der uden omkostninger henter gratis arbejdskraft ind, sådan som LO ellers påstår. Der er tale om virksomheder, der siger ja til at hjælpe de erhvervsskoler, der enten ikke selv har værkstedsfaciliteterne, eller som har en overbevisning om, at det er bedre at lære det praktiske ude i en virksomhed fremfor i skolens værkstedslokale.

Virksomhederne gør så at sige erhvervsskolerne og de unge en tjeneste, når de siger ja til at åbne døren for dem og bruge tid på dem.

Positive erfaringer med VFU
På Rybners i Esbjerg, hvor jeg er bestyrelsesformand, modtager eleverne som hovedregel kun VFU i den samme virksomhed i 14 dage ad gangen. Og en elev kan ikke komme i VFU i en virksomhed mere end én gang.

Skolen udstikker selv rammerne og sørger dermed selv for, at de unge ikke kan bruges som gratis arbejdskraft og dermed udfylder en ellers lønnet stilling. I Dansk Byggeri, hvor jeg også er regionsformand i Sydjylland, anbefaler vi af samme grund heller ikke mere end fire ugers VFU.

Det at komme væk fra skolen og ud i en virksomhed får mange elever til at give den en ekstra skalle med praktikpladssøgningen. På Rybners er erfaringerne med VFU meget positive. Langt de fleste elever, der tager en uddannelse inden for byggeri og anlæg, og som deltager i VFU, ender faktisk med at få en praktikplads i en virksomhed. En ekstra bonus for både eleverne og erhvervsskolerne.

Ærgerligt at LO angriber virksomeder
Kort sagt gør virksomhederne altså erhvervsskolerne en tjeneste ved at åbne døren for de unge, og det ender i de fleste tilfælde med, at eleverne og virksomhederne får glæde af hinanden i et længere praktikpladsforløb.

Netop fordi VFU virker og er en fordel for alle parter og i høj grad de unge, som leder efter en læreplads, er det ærgerligt, at LO angriber virksomhederne for at bruge VFU til at hente gratis arbejdskraft ind i virksomheden.

Det er nemlig ikke gratis, men koster tid – og dermed også penge – at åbne døren for elever, der skal undervises i færdigheder, der gør dem i stand til både at lære håndværket og det at begå sig på en arbejdsplads og blandt kunder.

Forrige artikel 3F: Dansk Byggeri sminker effekten af partnerskabsaftaler 3F: Dansk Byggeri sminker effekten af partnerskabsaftaler Næste artikel Venstre: Flere skal have en erhvervsuddannelse Venstre: Flere skal have en erhvervsuddannelse