For få unge tager på studie- eller praktikophold i udlandet

DEBAT: EU ser gerne, at 20 procent af de studerende skal på studie- eller praktikophold i udlandet. Men Danmark halter bagefter, og det skyldes flere åbenlyse skævheder, skriver Stina Vrang Elias, direktør i DEA/FUHU.

Af Stina Vrang Elias
Adm. direktør, DEA/FUHU

Aldrig har mulighederne for at tage på studie- eller praktikophold i udlandet været bedre. Alligevel bliver mange danske studerende hjemme i de vante og trygge rammer. Kun 8 procent af de studerende på professionsbacheloruddannelserne tager til udlandet i løbet af deres studie. For studerende på erhvervsakademiuddannelserne er tallet helt nede på 4 procent.

Det er langt fra EU's målsætning om, at 20 procent af alle færdiguddannede på videregående uddannelser undervejs skal på studie- eller praktikophold i udlandet.

I DEA/FUHU mener vi, at det er vigtigt, at flere studerende tager ud. I mødet med andre kulturer lærer man at forholde sig åbent og kritisk til den måde, vi arbejder og tænker på i Danmark. Det er værdifulde erfaringer, som man senere har stor glæde af i sit arbejdsliv.

Skal vi vende det kedelige billede, mener vi, at der især skal fokus på tre forhold.

Taxametret gør det svært
Den første knast er internationaliseringstaxametret, der rummer nogle åbenlyse skævheder. På erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne er det sådan, at institutionerne mister STÅ i et helt semester for de studerende, der rejser ud. De mister med andre ord 30 ECTS, selvom den studerende måske kun læser 10 ECTS i udlandet og resten i Danmark. På samme måde får institutionerne kun STÅ for internationale studerende, hvis de består et helt semester.

Helt galt går det, hvis studerende, der rejser ud, er på et udlandsstipendium. Så får institutionerne nemlig hverken STÅ eller internationaliseringstaxametret - selv om de bruger mange ressourcer på at hjælpe med den meritgodkendelse, der kræves for at få stipendiet.

Den nuværende situation motiverer desværre ikke institutionerne til at sende studerende til udlandet. Det gælder især underviserne. Hvorfor opmuntre de studerende til at tage til udlandet, hvis institutionen mister penge til undervisning?

Ministeriet bør ændre reglerne
Vi anbefaler derfor, at Undervisningsministeriet justerer de nuværende tilskudsbetingelser. På Videnskabsministeriets område får universiteterne STÅ efter det antal ECTS, der bestås her i Danmark. Det samme burde gøre sig gældende på Undervisningsministeriets område.

Et andet område, der bør prioriteres højere, er institutionernes mulighed for at udvikle fællesuddannelser og parallelforløb. Disse uddannelser er "født" internationale og indeholder således et integreret internationalt element. Det er derfor nemt for de studerende at gennemføre et studieophold i udlandet med denne type af uddannelser.

Et udlandsophold styrker ens sociale og personlige kompetencer. Kompetencer, som står allerhøjest på ønskelisten, når arbejdsgiverne skal rekruttere nye medarbejdere. Derfor skal vi også lære de unge, hvordan de "sælger" deres internationale erfaringer på CV'et.

Forrige artikel Htx - talentfabrik for naturvidenskab og teknologi Næste artikel Handelsgymnasiet - det moderne gymnasium