Dyr valgkamp drænede Venstre

UNDERSKUD: Valgåret 2011 gav Venstre et underskud på 2,3 mio. kr. Partiet postede centralt 31,6 mio. i valget.

HERNING: Valget 2011, hvor Venstre knebent tabte statsministerposten, blev en dyr affære for partiets landsorganisation, fremgår det af regnskabet, der blev godkendt ved landsmødet.

Efter samlede driftsudgifter i valgåret på 40,1 mio. kr. endte regnskabet med et underskud på 2,3 mio. kr. Ud over det almindelige budget brugte Venstre 31,6 mio. kr. af sine opsparede valgkampmidler på valgkampen. Alene i 2010 blev der reserveret 10 mio. kr. til at føre valgkamp for.

24,4 mio. kr. i statstilskud, 14 mio. kr. i frivillige bidrag (mod 21 mio. i 2010) i alt samt 3,7 mio. kr. i kontingentindtægter (mod 3,9 året før) var således ikke nok at bringe Venstre ud med sorte tal for 2011. 

Regnskabet blev lørdag formiddag fremlagt af partisekretær Claus Søgaard-Richter, der først fik ansvaret for landsorganisationen efter valget.

"Det er et wake up-call for os som for alle partier, at det er så dyrt at føre valgkamp. Vores udgifter kan sættes i forhold til de frivillige birag på 14 mio. kr., som altså langt fra slog til. Valgkamp er blevet en bekostelig professionel affære," siger Claus Søgaard-Richter i en kommentar til Altinget.dk. Han føjer til:

"Men sæt lige alle disse tal i forhold til de 260 mio. kr., fagbevægelsen og Socialdemokratiet i 2010 og 2011 brugte på annoncer og propaganda for at vippe os af regeringspinden. De har en uudtømmelig kasse, som vrider det hele skævt," mener Venstres partisekretær. 

Papir tynger
Den største enkeltpost på udgiftssiden var noget jordnært som pjecer, tryksager, uddannelse af kandidater, kurser, medlemsblad, udvalg mv. - 17 mio. kr. i samlet udgift. 

Blandt de øvrige store udgiftsposter er også i et parti naturligvis lønninger, der kostede 11,9 mio. kr., mens reklame mv. kostede 5,8 mio. Infrastrukturen som landsmøde, hovedbestyrelse, kandidattræf, konferencer og udvalg belastede til sammen med 4,5 mio. kr.

Regnskabet er for Venstre underskrevet af partisekretæren og af kasserer Niels Oluf Kyed, og det er revideret af Deloitte. 

De delegerede vedtog i øvrigt et uændret partikontingent for det kommende år. 

Budget ikke landsmødets sag
Landsmødets 775 delegerede fik ikke lov at drøfte og vedtage et budget for 2013. Det bliver først drøftet i partiets økonomiudvalg i december og siden vedtaget af partiets ledelse, oplyser partisekretæren.

 

Forrige artikel Lærerne opruster før folkeskoleforhandlinger Lærerne opruster før folkeskoleforhandlinger Næste artikel Denne uge på Uddannelse (47) Denne uge på Uddannelse (47)