Psykiater: Tving ikke unge til at overholde restriktioner

DEBAT: Al opmærksomheden omkring corona er problematisk. Ikke bare sætter det unge under massiv stresspåvirkning, men det virker til, at vi har glemt, at der findes andre sygdomme end corona, skriver psykiater Mia Grandahl.

Af Mia Grandahl
Speciallæge i psykiatri

Corona findes. Så det gør indtryk, når medierne skriver om, hvordan det er at dø med Covid-19.

”Jeg kan ikke få luft”. Hvor skræmmende at tænke på! Hvor uhyggeligt. Tænk at dø mellem lægernes hænder, uden at de kan stille noget op.

Dette er umuligt at være uenig i. Det er aldrig rart at miste nogen. Det er ganske frygteligt. Som det er nu, har regeringens håndtering af corona-krisen alt for store konsekvenser.

Én af de meget betydende konsekvenser er, at flere og flere mistrives. Især de unge.

Befolkningen er under stress
Under mit arbejde som psykiater har jeg ikke oplevet, at nogen af mine patienter har taget sit eget liv. På trods af, at der er en betydelig øget risiko for dette i psykiatrien.

Det er mit job at behandle mennesker, så de holder op med at have lyst til at tage deres eget liv. At passe på dem.

Lige nu er den danske befolkning under en massiv stresspåvirkning. Når man er under en sådan stresspåvirkning, så stiger adrenalin, noradrenalin og cortisol niveauet i blodet og man producerer dynorphin. Dynorphin er et endorfin, der har til funktion at nedregulere de områder i hjernen, der har med behov at gøre. Derfor nedreguleres evnen til at have lyst til noget. Lyst til at spise, at arbejde, til at have sex.

Bliver man igennem længere tid udsat for stresspåvirkning, så bliver disse områder mindre og man er i øget risiko for at udvikle depression.

Derfor ser vi nu flere og flere mennesker, især unge, der mistrives.

Med depression følger tanker om ikke at være noget værd. Ikke at have ret til at leve. I værste fald fører det til selvmordsforsøg. En meget livsfarlig tilstand at befinde sig i.

Der findes andre sygdomme end corona
Jeg er tiltagende bekymret for den udvikling, vi ser i samfundet lige nu.

Lige nu får corona al det politiske lys. Vi har glemt hjertekarsygdomme, cancer og ikke mindst de psykiatriske sygdomme.

Det er vi vant til i psykiatrien. Der er mange fordomme forbundet med psykiatriske sygdomme. Ikke desto mindre er de psykiatriske sygdomme lige så reelle, som covid-19. Det er sygdomme i hjernen, der kan ramme alle.

Jeg tror på, at vi kan komme igennem corona-krisen uden den massive påvirkning af samfundet, som vi ser nu. Uden tvang. Uden at isolere mennesker i deres hjem. Uden at frarøve mennesker deres hverdag. Den hverdag, der giver dem mening og indhold i deres liv. Giver dem lyst til at leve.

Uden at børneafdelingerne skal rapportere om, at børn og unge er begyndt at skade sig selv mere.

Regeringen har igennem flere år arbejdet på at nedbringe tvang i psykiatrien. Så det kan undre, at de nu er villige til at bruge tvang ude i samfundet. Jeg beder inderligt regeringen om at udvise rettidig omhu og huske, at der findes andre sygdomme end covid-19.

Forrige artikel Dansk Psykolog Forening: Indsats mod psykiske lidelser er en politisk hastesag Dansk Psykolog Forening: Indsats mod psykiske lidelser er en politisk hastesag Næste artikel PLO til Falck: Det private gør ikke nødvendigvis tingene bedre og billigere PLO til Falck: Det private gør ikke nødvendigvis tingene bedre og billigere