PLO til Karin Friis Bach: Nærhedsfinansiering presser patienterne ud af hospitalerne

Karin Friis Bach (R) ønsker at holde nærhedsfinansieringen ude af debatten om afviste henvisninger. Men økonomien er netop kernen af det problem, der presser patienterne ud af hospitalerne, skriver Jørgen Skadborg.

Karin Friis Bach, der blandt andet er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, kritiserer mig for at "sværte andre læger til med uverificerede anklager".

Baggrunden er, at jeg har rejst en debat om, at sygehusene efter indførelsen af nærhedsfinansiering er begyndt at afvise et markant større antal henvisninger fra almen praksis.

Jeg kunne ikke drømme om at kritisere de enkelte overlæger på sygehusene. De er gode kolleger, som gør et samvittighedsfuldt stykke arbejde.

Det ærgrer mig, at jeg bliver skudt i skoene, at jeg kritiserer andre læger. Det er der slet ikke tale om. Det er de økonomiske incitamenter i systemet – i nærhedsfinansieringen – som er problemet. For de betyder, at kommer der ikke færre sygehusforløb per borger, skal regionerne betale penge tilbage til staten.  

Nærhedsfinansieringen er kernen af problemet
Det mærkelige er, at Karin Friis Bach indleder sit indlæg med et eksempel fra sin egen familie, hvor alvorlig sygdom var tæt på ikke at blive opdaget. Den historie illustrerer på bedste vis, hvorfor de mange afviste henvisninger er et stort problem. 

Karin Friis Bach skriver, at det ikke er nærhedsfinansieringen, der er problemet, og at den skal holdes ude af debatten. Det er jeg ikke enig med hende i.

Siden indførelsen af nærhedsfinansiering er antallet af epikriser og henvisninger mellem almen praksis og hospitalerne faldet med 300.000 om året, mens korrespondancemeddelelserne er steget med knap 100.000 årligt i samme periode.

Flere afviste henvisninger er en del af denne forandring. Så hvis vi skal problemet med de mange afviste henvisninger til livs, er vi nødt til også at se på nærhedsfinansieringen. 

Skal have problemet til livs
Henvisningsretten er en hjørnesten i praktiserende lægers daglige arbejde.

Uden den kan vi ikke fortsætte med at håndtere cirka 90 procent af alle vores kontakter uden at involvere resten af sundhedsvæsenet. Derfor skal vi også have problemet med afviste henvisninger til livs.

Jeg er glad for, at vi i PLO har en positiv dialog med Danske Regioner om problemet med de afviste henvisninger. Jeg tror på, at vi gennem dialog kan finde frem til, hvordan vi mest effektivt kan sikre, at patienter med risiko for alvorlig sygdom bliver udredt på sygehuset, når deres egen læge henviser dem til det.

Forrige artikel Sidsel Vinge: Afviste henvisninger tyder på problemer med praksiskonsulentordningen Sidsel Vinge: Afviste henvisninger tyder på problemer med praksiskonsulentordningen Næste artikel 77 organisationer i 77 organisationer i "historisk opråb": Politikere skal tage ensomhed alvorligt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.