Balkan-analytikere: Kosovos justitsminister skal overbevise skeptisk opposition, hvis flertal for dansk fængselsaftale skal sikres

Kosovos parlament har endnu ikke vedtaget et omdiskuteret fængselssamarbejde med Danmark, som kræver et ekstraordinært stort flertal. Trods en kritisk opposition og en intens debat forventer to politiske iagttagere dog i sidste ende, at aftalen bliver stemt igennem.

Bekymringer for landets sikkerhed og tilstand hos oppositionspartierne i Kosovo truer med at gøre det svært for Kosovos regering at finde det nødvendige flertal for en omstridt fængselsaftale med Danmark.

Derfor bliver det ikke nødvendigvis nogen nem opgave, når Kosovos justitsminister skal finde det ekstraordinært store flertal, der er påkrævet for, at landet i fremtiden kan huse 300 udvisningsdømte kriminelle fra Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, Altinget har været i kontakt med, som har fulgt debatten om de danske fængselsplaner blandt politikerne i Kosovo.

Zlatko Jovanovic, der er Balkananalytiker i Oplysningsforbundet Demokrati i Europa, forklarer, at højrefløjspartiet Kosovos Demokratiske Liga tidligere har kaldt sikkerhedsaspektet vigtigere end den økonomiske gevinst ved aftalen.

"Selvom Kosovo tjener på det her, er sikkerhed ifølge dem det vigtigste. Og det peger lidt i retning af, at de måske ville kunne finde på at stemme imod. Men samtidig har de også flere gange sagt, at de ikke er helt afvisende," siger han.

Arberesha Loxha Stublla fra den kosovoske tænketank Legal Political Studies tilføjer, at parlamentsmedlemmer fra både Kosovos Demokratiske Liga og højrefløjspartiet Kosovos Demokratiske Parti har argumenteret for, at Kosovo ikke er i en tilstand, hvor landet bør importere kriminelle.

"På trods af deres bekymringer er det vores forventning, at Kosovos parlament vil ratificere aftalen på grund Danmarks venskab med Kosovo og støtte af landet," skriver Arberesha Loxha Stublla til Altinget.

Heller ikke Zlatko Jovanovic mener, det er urealistisk, at aftalen bliver stemt igennem.

"Men det er svært på forhånd at sige, hvordan diskussionen kommer til at udvikle sig. Fordi det kommer selvfølgelig også til at handle om indenrigspolitik og alt muligt andet end fængselsaftalen alene, når det bliver debatteret i parlamentet."

{{toplink}}

Kræver stort flertal

Men inden parlamentet overhovedet skal stemme om aftalen, skal Danmark og Kosovo først færdigforhandle en udviklingsaftale, hvor der følger mere end 200 millioner kroner med til grøn omstilling og demokratiindsatser. 

Afstemningen er særlig vigtig for den danske regering, der akut mangler fængselspladser, og derfor meget gerne vil have aftalen om de 300 nye fængselspladser på plads.

Det kræver dog ikke blot et almindeligt flertal, hvis aftalen skal stemmes igennem i Kosovos parlament. To-tredjedele af parlamentsmedlemmerne skal nemlig give grønt lys, når der skal forhandles internationale aftaler på plads i Kosovo.

Regeringspartiet har lige nu 58 mandater i parlamentet og skal derfor overtale nogle af de skeptiske oppositionspartier for at samle det fornødne flertal.

I et forsøg på at overbevise dem har Kosovos justitsminister, Albulena Haxhiu, især lagt vægt på to argumenter, forklarer eksperterne.

Dels at fængselsprojektet er et udtryk for, at Danmark ser positivt på Kosovos evne til at håndtere og behandle kriminelle. Og dels den økonomiske gevinst på både 15 millioner euro årligt for fængselspladserne og seks millioner euro årligt fra udviklingsbistanden, som Kosovo får ud af aftalen med Danmark.

Sidstnævnte argument er dog også blevet problematiseret af Kosovos Demokratiske Parti.

"Det er ikke en investering. Det ville være en rigtig investering, hvis der kom en dansk virksomhed og åbnede en fabrik med 300 arbejdspladser," har kritikken ifølge Zlatko Jovanovic lydt fra partiet.

Hummelgaard rykker Kosovo

Justitsministeriet oplyser til Altinget, at de ikke ved, hvornår fængselsaftalen kan behandles og ratificeres i Kosovos parlament.

Dermed kan de heller ikke sige, hvornår der forventes at ankomme udvisningsdømte kriminelle fra danske fængsler til de nyrenoverede kosovariske fængselsceller.

Men det ligger fast, at det ikke bliver i første kvartal af 2023, som ellers oprindeligt var planen. Ikke alene skal aftalen på plads i parlamentet, fængslet skal også renoveres efter danske standarder, før cellerne kan tages i brug.

For at sætte skub i planerne vil justitsminister Peter Hummelgaard (S) kontakte sin kosovoske kollega, oplyser ministeriet.

”Justitsministeren vil snarest muligt tage kontakt til sin kosovariske kollega for at sikre fortsat fremdrift i sagen,” skriver de i en mail til Altinget.

Altinget har forsøgt at få svar fra Justitsministeriet på, om ministeriet forventer, at aftalen vil blive vedtaget i Kosovos parlament. Det har ministeriet ikke svaret på, men justitsministeren forklarede søndag, at han fortsat forventer, at aftalen bliver en realitet:

"Vi arbejder stadig ud fra, at det bliver realiseret, så hurtigt som det kan lade sig gøre," sagde han til Ritzau ifølge Politiken.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Bruger herbergs-millioner til at lønne egne ansatte: Tilsyn kritiserer København Bruger herbergs-millioner til at lønne egne ansatte: Tilsyn kritiserer København Næste artikel Konteringskoks gør udgifter til udsatte voksne kunstigt høje Konteringskoks gør udgifter til udsatte voksne kunstigt høje