Justitsministeriet: Embedsværket må gerne levere ministeroplæg til møder i S-erhvervsklub

Justitsministeriet blåstempler ministrenes brug af embedsværket i forbindelse med møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub. Regeringen vil ikke ændre reglerne på området. "Jeg er ikke enig i Justitsministeriets konklusion," udtaler juraprofessor.

Det er helt efter bogen, når finansminister Nicolai Wammen (S) eller skatteminister Morten Bødskov (S) får hjælp af embedsværket til at udarbejde oplæg og andet materiale i forbindelse med møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, som medlemmerne årligt betaler 20.000 kroner for at deltage i.

Det slår justitsminister Nick Hækkerup (S) fast i en ny redegørelse fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg. 

I den syv sider lange redegørelse, der er udarbejdet efter forespørgsel fra SF-retsordfører Karina Lorentzen, gennemgår Justitsministeriet en række 'udredninger', 'betænkninger', og 'rapporter', som omtaler forholdet mellem ministre og embedsmænd før den endelige konklusion. 

"På baggrund af ovenstående er det sammenfattende Justitsministeriets opfattelse, at ministeren i sin egenskab af regeringsmedlem og partipolitiker af embedsværket kan bistås med faglig rådgivning," lyder vurderingen, der fortsætter:

"Embedsværket kan således levere baggrundsmateriale, oplæg, taler mv. til ministeren om emner, som ligger inden for ministerens ressort, eller som har tilknytning til ministerens funktion i regeringen, herunder hvis ministeren har behov for at redegøre for regeringens politik inden for et andet ressortområde, også hvis materialet anvendes i partimæssige sammenhænge."

Det understreges, at det konkrete spørgsmål om, i hvilket omfang embedsværket kan yde bistand og udarbejde materiale til brug for ministerens deltagelse i aktiviteter i en erhvervsklub ikke har været udtrykkeligt behandlet i de relevante udredninger og betænkninger eller i den juridiske litteratur.

Vurderingen fra Justitsministeriet er, at møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub er sammenlignelige med ministrenes optræden i partimæssige sammenhænge, hvor embedsmændene - ifølge Justitsministeriet - gerne må hjælpe ministeren.

"Det er imidlertid Justitsministeriets vurdering, at de ovenfor beskrevne rammer for embedsværkets bistand til ministeren, herunder navnlig for så vidt angår ministerens optræden i partimæssige sammenhænge, må finde tilsvarende anvendelse," står der i redegørelsen, som fortsætter:

"Det indebærer blandt andet, at embedsværket kan bistå ministeren med materiale til brug for oplæg mv. i foreninger, sammenslutninger mv., herunder erhvervsklubber, om emner, som ligger inden for ministerens ressort, eller som har tilknytning til ministerens funktion i regeringen."

 

Juraprofessor uenig med ministeriet 
Den vurdering står i skærende kontrast til tidligere vurderinger fra juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet og Frederik Waage, professor i forfatningsret på Syddansk Universitet. 

 

De to professorer har ved tidligere lejligheder henholdsvis sammenlignet konstruktionen med et skuffeselskab og stemplet embedsmændenes involvering i foretagendet som "ikke lovligt".

Frederik Waage holder fast i sin vurdering og er derfor ikke imponeret af Justitsministeriets konklusion. 

"Jeg er ikke enig i Justitsministeriets konklusion i forhold til erhvervsklubberne," lyder det fra Frederik Waage. 

Justitsministeriet gennemgår en række former for aktiviteter som embedsmænd godt må være med til at planlægge, og der er det utvivlsomt fastlagt, at embedsmænd gerne må medvirke til at planlægge en ministers deltagelse i et ordinært politisk møde, understreger Frederik Waage. 

"Det er på den anden side lige så klart, at en minister ikke må medvirke i rene partipolitiske aktiviteter," slår han fast. 

Han hæfter sig ved, at Justitsministeriet sidestiller møder i erhvervsklubben med deltagelse i foreninger og sammenslutninger.

Den vurdering holder ikke, ifølge Frederik Waage, der i stedet mener, at møderne i erhvervsklubben har karakter af fundraising-arrangementer.

"Nu findes der jo ikke en fast definition på, hvad en erhvervsklub er. Jeg har vurderet, at det ikke vil være lovligt at få embedsmænd til at forberede ministerens deltagelse i erhvervsklubber, fordi jeg gik ud fra, at erhvervsklubberne reelt havde karakter af fundraising-virksomhed, og fordi de var sammenlignelige med valgkampsarrangementer," udtaler han og tilføjer:

"I forlængelse af svaret her, kunne det derfor være interessant nok at spørge justitsministeren om embedsmænd gerne må levere materiale til arrangementer som direkte har karakter af fundraising."

Det spørgsmål har Altinget rettet til Justitsministeriet.

"Som det blandt andet fremgår af besvarelsen, kan embedsværket levere baggrundsmateriale, oplæg, taler mv. til ministeren om emner, som ligger inden for ministerens ressort, eller som har tilknytning til ministerens funktion i regeringen, herunder hvis ministeren har behov for at redegøre for regeringens politik inden for et andet ressortområde, også hvis materialet anvendes i partimæssige sammenhænge," oplyser Justitsministeriet og tilføjer:

"Det er således Justitsministeriets vurdering, at det afgørende for embedsværkets mulighed for at yde bistand til ministeren ikke er det pågældende arrangements karakter."

Regeringen vil ikke ændre reglerne
Efter Justitsministeriets redegørelse har alle regeringens tre støttepartier nu givet udtryk for, at der bør indføres nye og klarere regler på området.

Det afviser regeringen dog i redegørelsen.

De gældende regler er tilstrækkelige, lyder det. 

"De gældende regler og normer for korrekt embedsmandsadfærd afspejler et grundlæggende demokratisk-retsstatsligt værdisæt tilpasset parlamentarisme og ministerstyre, og de er udviklet gennem et samspil mellem Folketinget og en række sagkyndige udvalg nedsat af regeringen og bestående af embedsmænd, organisationsrepræsentanter og forskere," lyder det fra Justitsministeriet, der tilføjer:

"Regeringen mener grundlæggende, at de gældende normer og regler, der er beskrevet oven for, rammer en rimelig balance mellem de modstående hensyn og har derfor ikke planer om at foreslå ændringer."

Forrige artikel Konkursramt dansk virksomhed skylder Danida to millioner i ulandsbistand Konkursramt dansk virksomhed skylder Danida to millioner i ulandsbistand Næste artikel Regeringens flidskarakter får lunken modtagelse Regeringens flidskarakter får lunken modtagelse