Partistøtte: Her er partiernes største bidragsydere

Dansk Erhverv og A.P. Møller-Mærsk støttede de samme fem partier med over 20.900 kroner i valgåret 2019. Men kun ét parti fra rød blok blev støttet af de to erhvervsgiganter. Erhvervsorganisationen "yder økonomiske bidrag til partier, som støtter Dansk Erhvervs generelle erhvervspolitiske holdninger," lyder det.

Dansk Erhverv med den tidligere Konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen i spidsen var i 2019 blandt de største bidragsydere til Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, Konservative og Liberal Alliance i 2019.

Erhvervsorganisationen, der repræsenterer 18.000 medlemsvirksomheder og flere end 100 brancheforeninger, overførte nemlig mere end 20.900 kroner til hver af de fem partier i valgåret 2019. 

Det viser Altingets gennemgang af partiregnskaberne for 2019

Partiernes bidragsydere kan holdes anonyme i partiregnskaberne, hvis donationerne er under en bestemt grænse. I 2019 var grænsen på 20.900 kroner, og den er steget til 21.900 kroner i 2021.

Derfor har Altinget blandt andet spurgt Dansk Erhverv, hvor store beløb organisationen nøjagtigt har overført til hvert enkelt parti, og hvorfor Dansk Erhverv kun støtter nogle partier. 

"Dansk Erhverv har en god og konstruktiv dialog med alle partier i Folketinget. Dansk Erhverv varetager sine medlemmers interesser via dialog med det politiske system, så erhvervslivets synspunkter bliver taget i betragtning i lovgivningsprocessen. Det er Dansk Erhvervs vision at gøre Danmark til verdens bedste land at drive virksomhed i," lyder det i en skriftlig kommentar fra Dansk Erhverv-direktør Morten Langager, der fortsætter:

"Virksomhedernes evne til at tjene penge er en forudsætning for, at vi også har råd til verdens bedste velfærd. Dansk Erhverv yder økonomiske bidrag til partier, som støtter Dansk Erhvervs generelle erhvervspolitiske holdninger."

Dansk Erhverv har ikke svaret på, hvor store beløb organisationen har overført til hvert enkelt parti.

A.P. Møller-Mærsk støtter fem partier
Altingets gennemgang viser ligeledes, at A.P Møller-Mærsk i 2019 - ligesom Dansk Erhverv - har overført mere end 20.900 kroner til Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

"Både A.P. Møller-Mærsk og Dansk Erhverv giver ret bredt, og derved svækker man påstanden om, at man prøver at købe sig til en bestemt regering. Det kan fjerne noget af den demokratiske kritik af, at man prøver at købe sig til en bestemt politik," siger Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og fortsætter:

"A.P. Møller-Mærsk vil gerne være venner med mange, og man vil gerne sende et signal om, at man støtter demokratiet bredt i Danmark. Penge til Radikale vil jo være penge, som kan ende med indirekte at støtte en Socialdemokratisk regering. Men der er dog stadig en klar blå hældning i A.P. Møller-Mærsk og Dansk Erhvervs bidrag."

Dansk Erhvervs konkurrent i form af DI har derimod kun betalt over 20.900 kroner til Venstre, Radikale Venstre og Konservative.

"DI støtter en række partier og organisationer, der arbejder for at forbedre erhvervslivets muligheder og skabe beskæftigelse. Herudover henholder vi os til de regler for partistøtte, som Folketinget har vedtaget, lyder det i en skriftlig kommentar fra Morten Høyer, direktør for public affairs og kommunikation i DI, der heller ikke ønsker at oplyse, hvor store beløb organisationen nøjagtigt har doneret til de tre partier. 

Klik rundt i nedenstående grafik og se, hvilke aktører og privatpersoner der i 2019 gav mere end 20.900 kroner til Folketingets partier.

Made with Flourish
 

,

Forrige artikel Overblik: Her er regeringens bud på klimatiltag i landbruget Overblik: Her er regeringens bud på klimatiltag i landbruget Næste artikel Enhedslisten om S-erhvervsklub: Det er Enhedslisten om S-erhvervsklub: Det er "direkte antidemokratisk"