Elitenetværksforsker om S-erhvervsklub: "Det er the usual suspects i den danske magtelite"

I Socialdemokratiets erhvervsklub mødes politikerne med personer, der oplever verden, som de selv gør. Og det er typisk for magtelitenetværkene, mener CBS-forsker. 

Hvad har topchefen for Dansk Energi, Lars Aagaard, PensionDanmark-bossen Torben Möger Pedersen og Nykredits administrerende direktør, Michael Rasmussen, tilfælles? 

Måske mere end man skulle tro.

For udover det åbenlyse - at de alle sammen bestrider positionen som øverste chef i deres respektive organisationer i dansk erhvervsliv - så tilmelder de sig også alle sammen jævnligt møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK.

Det kan Altinget fortælle i en stor gennemgang af de otte møder, der er blevet afholdt i Socialdemokratiets erhvervsklub, siden partiet kom til regeringsmagten i sommeren 2019. 

Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, har tidligere forklaret til Altinget, at formålet med erhvervsklubben "er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet".

Men et kig på medlemmerne i den eksklusive erhvervsklub viser, at de samme personer dukker op igen og i de danske magtelitenetværk.

Det mener Christoph Houman Ellersgaard, lektor ved CBS, der forsker i elitenetværk.

"Det er the usual suspects i den danske magtelite," siger Christoph Houman Ellersgaard.

Ekspert: De bekræfter forbindelserne
Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen, har tidligere fortalt til Altinget, at møderne blandt andet bruges til udveksling af synspunkter mellem alle mødedeltagerne. 

Men de respektive synspunkter kan næppe udfordre og overraske ministrene, vurderer Christoph Houman Ellersgaard.

"Man kunne umiddelbart tro, at nogle folk bruger de her møder til at finde ud af, hvad der foregår i regeringen, og regeringen får mulighed for at høre på nogen, som de ellers ikke ville høre på. Men ingen af delene er holdbare, for det her er jo de samme personer, som ministrene har siddet i kommissioner med og har alle mulige andre berøringsflader med i forvejen," siger han og fortsætter:

"De ved godt, hvad hinanden mener. De bygger ikke bro med nogen, der er nye. De bekræfter forbindelserne. Det kan ikke komme bag på nogle ministre, hvad de her erhvervsfolks holdninger er. De kommer alle sammen fra store organisationer, som har public affairs-medarbejdere, der er relativt velinformerede om, hvad regeringen foretager sig."

CBS-forskerens konklusion er klar: 

"Man kan ikke se det på anden måde end, at møderne bruges af erhvervsfolkene til at styrke de bånd, man har med politikerne og bekræfte, at man tilhører den kreds, som er den vigtigste at lytte til," siger Christoph Houman Ellersgaard og tilføjer:

"Det er problematisk, for det gør, at politikerne ikke møder nogen, som har et andet perspektiv på tingene og oplever verden på en anden måde, end politikerne selv gør. I stedet mødes man med nogle personer, som oplever verden på samme måde, som politikerne selv gør."

Forsker: Erhvervsfolk spiller på flere heste 
Christoph Houman Ellersgaard hæfter sig desuden ved, at der er flere af erhvervsklubbens medlemmer, som åbenlyst ikke er socialdemokrater.

"Flere af de her folk ville man mistænke for at være socialdemokrater, men der er også mange af dem, som tydeligvis ikke er det. Brian Mikkelsen er det bedste eksempel. Det understreger, at mange erhvervsfolk spiller på flere heste i det politiske spil," siger han.

På den måde ender erhvervsfolkene med at støtte Socialdemokratiet økonomisk, selvom de ikke nødvendigvis personligt er enige med partiet.

"Erhvervsfolkene er ikke så ideologiske, men søger indflydelsen der, hvor den er. Det er lidt sjovt, at partierne har erhvervsklubber, som bliver støttet af folk, som ikke stemmer på partiet. Det viser, at båndene går på tværs af partipolitiske tilhørsforhold," siger Christoph Houman Ellersgaard.

Det årlige kontingent i Socialdemokratiets erhvervsklub er på 20.000 kroner.

Erhvervsklubben er blandt partiets største bidragsydere og overfører penge til partiet i valgår.

Altinget har forholdt Socialdemokratiet kommentarerne fra Christoph Houman Ellersgaard, men partiet ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. 

I stedet henviser Jan Juul Christensen til hans kommentarer til Altinget fra april. 

Forrige artikel Ekspert: Terrortruslen mod Danmark stiger med Taliban ved magten Ekspert: Terrortruslen mod Danmark stiger med Taliban ved magten Næste artikel Nye dokumenter afslører: Sådan foregår møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub Nye dokumenter afslører: Sådan foregår møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub