Julekalender med Vibe Klarup: "I begyndelsen af coronakrisen glemte man at tænke socialt udsatte med"

5. DECEMBER: 2020 var kun få uger gammel, da Vibe Klarup blev udpeget til formand for Rådet for Socialt Udsatte. To måneder senere blev hun bedt om at holde styr på coronakrisens konsekvenser for socialt udsatte over hele landet.

Hvad var den største udfordring for dig i 2020?
Da regeringen lukkede landet ned i marts, var jeg lige blevet udpeget som formand for Rådet for Socialt Udsatte. Derfor ringede Astrid Krag (social- og indenrigsminister (S), red.) og bad mig om at samle viden sammen fra hele landet, om hvilke konsekvenser nedlukningen havde for socialt udsatte.

Derpå fulgte nogle ret hektiske uger, hvor jeg havde 20-30 telefonsamtaler om dagen, og hver dag briefede ministeren, om de problemer der var.

Da alle bankfilialer lukkede ned, opstod der eksempelvis det problem, at der pludselig var en gruppe borgere, der ikke kunne få fat i sine penge.

For nogle borgere kan det være svært at holde styr på et hævekort, eller de kan risikere at få det stjålet, fordi de lever i et barsk miljø. Og i dag foregår stort set alle pengeoverførsler jo digitalt, så hvis man ikke har et Nem-ID og ikke har et hævekort, kan man kun få sine penge i banken.

Men på tværs af kommunale embedsfolk, organisationer i kontakt med udsatte og banksektoren lykkedes det at finde en løsning.

Er der kommet noget godt ud af coronakrisen?
Vi er vant til et sundhedsvæsen, som lader borgerne komme til sig. Og det fungerer fint for de fleste mennesker, men der er en gruppe borgere, der lever mere fra dag til dag. Det med at have en tid på næste fredag fungerer ikke for dem.

Normalt er systemet meget rigidt og bureaukratisk, hvor man skal møde op på bestemte tidspunkter, men under coronakrisen sagde man bare: Okay, det lægger vi til side og kommer borgerne i møde.

Fordi der var en særsituation, kunne vi gøre noget, som der længe havde været et ønske om. Derfor er vi begyndt at se et mere opsøgende sundhedsvæsen.

Blev udsatte borgere glemt?
Sundhedsvæsnet er vant til at tænke på gennemsnitsborgeren. Og ja, i begyndelsen af coronakrisen glemte man at tænke socialt udsatte med.

På de første mange pressemøder, der blev afholdt under coronakrisen, blev der talt om udsatte borgere som “de ældre og syge”.

Der gik nogle uger, så begyndte man at sige: “Ældre, syge og udsatte borgere”.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Jeg skal fejre jul med min mand og hans familie i Hørsholm. Min mands søn kommer sammen med sin franske kæreste, som begge to er døve. Det kan godt være en udfordring for mig, for mit tegnsprog er på et meget basic niveau.

Desuden er det franske og det danske tegnsprog meget forskellige, så der kører også en del oversættelse samtidig. Nogle gange dropper vi tegnsproget og sidder og sms’er med hinanden i stedet.

Går du i kirke juleaften?
Det gør jeg. Altid. Også selvom juleprædikener ofte er ret dårlige, fordi de skal være så folkelige og børnevenlige.

Min slægt har missionske rødder, så kristendommen har været en stor del af min barndom. Derfor betyder det også noget for mig, at julen er en kristen højtid.

Jeg prøver at forme julen for mine børn, så det bliver mere end bare gaveræs. Men det er selvfølgelig en kamp mod vindmøller.

Hvad er den bedste julegave, du har fået?
Mine børn er begyndt at give mig smykker. De maler også blomsterbilleder, som hænger på mine vægge derhjemme. Jeg synes altid, jeg får de mest fantastiske julegaver. Nej, jeg har engang fået en køkkenmaskine — der blev jeg lidt skuffet. Praktiske julegaver er ikke lige mig.

Ser du julen som en tid til at gøre noget for socialt udsatte?
Det er fint at se, at der er så mange, der bliver kaldet til at gøre noget for andre i julen. Men mere kynisk tænker jeg, at det burde være hele året rundt.

Der er alle mulige mekanismer i julemåneden, der gør, at det er her, vi ser de store organisationer gå ud og gøre opmærksom på hjemløshed — fordi der pludselig er en stemning af, at vi gerne vil gøre noget for andre.

Det kan jeg jo ikke have noget imod, men jeg synes ikke, det er sådan, vi skal drive socialpolitik i Danmark.

Forrige artikel Bredt flertal bag ny aftale om Det Kongelige Teater: Musicals bliver en del af repertoire Bredt flertal bag ny aftale om Det Kongelige Teater: Musicals bliver en del af repertoire Næste artikel Rød velfærdsaftale: Flere ansatte i ældreplejen og mere fart på minimumsnormeringer Rød velfærdsaftale: Flere ansatte i ældreplejen og mere fart på minimumsnormeringer