Julekalender med Sophie Hæstorp: At stille op som overborgmester har krævet nogle tårer

15. DECEMBER: I det nye år ønsker Sophie Hæstorp Andersen sig tre ting: En overborgmesterpost i København, at diskutere politik ansigt-til-ansigt og gå til en Suspektkoncert. Mød Region Hovedstadens regionrådsformand bag dagens julekalenderlåge.

Du begyndte året som regionrådsformand. Du slutter året med at være opstillet som overborgmesterkandidat i København. Hvilke overvejelser havde du i den forbindelse?
Ja, hvilke overvejelser havde jeg ikke? Det skete jo meget hurtigt, da det var på baggrund af den anden store diskussion i 2020, nemlig sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed. Jeg var i fuld gang med at lave min valgkamp som regionrådsformand, da jeg pludselig blev opfordret til at stille op som Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København af nogle af de lokale kredse og kredsformænd.

Det har været en rigtig svær beslutning, og en beslutning som har krævet nogle tårer at nå frem til. Men jeg har valgt at stille op, fordi jeg tror, jeg er en god kandidat. Dels fordi jeg er københavner og elsker København, men også fordi jeg har været med til at præge byen de seneste mange år, bare fra andre talerstole.

Hvad har det sværeste ved 2020 været?
Det mest udfordrende ved 2020 har været at tage corona alvorligt, samtidig med at vi skulle sikre, at alle øvrige patienter også har et godt sundhedsvæsen. At få indlemmet og hele tiden være på forkant med alt, hvad corona indebærer: Håndtering af testkapaciteter, at få skaffet respiratorer, masker og kitler hjem fra et skørt marked og så samtidig holde fokus på, at der også er andre mennesker med for eksempel kræft og hjertesygdomme. Det, synes jeg, har været den største udfordring.

Er der en ting, du savner at kunne gøre, men som du ikke kan på grund af corona?
At tage til en Suspektkoncert. Jeg havde billetter til koncerten i Royal Arena her i december, men det blev naturligvis aflyst. Men jeg er så klar, når de går på igen. Jeg glæder mig til at være tæt på andre mennesker og kunne smide hjernen og danse og råbe ad de samme ting.

Hvad kommer til at være den store samfundsdagsorden næste år?
Jeg tror, at corona stadig kommer til at fylde det meste. Vi står snart med en vaccine, men der kommer til at gå noget tid, før den er rullet helt ud. Den anden ting, som jeg tror, kommer til at fylde, er klimaet. Og så tror jeg også, at demokrati kommer til at stå højt på listen.

Demokrati?
Ja, for alt for mange føler, at der bliver truffet beslutninger hen over hovedet på dem. Det giver sig til kende på alle mulige måder. Vi ser jo dem, som står ude foran Christiansborg og slår på grydelåg. Jeg tror, der kommer en diskussion om, hvad demokratiet kan, men også om hvordan vi får inddraget flere mennesker i den demokratiske samtale næste år. Det kommer i hvert fald til at fylde for mig i min valgkamp.

Hvad er det bedste råd, du har fået?
Jeg har flere. De fleste af dem kommer fra min mor. Hun sagde altid til mig, at indflydelse ikke er noget man får, det er noget, man tager. Det viste hun også selv. Vi boede ved siden af kirken, og hun var nogenlunde lige så kulturkristen som mig, men stillede op til menighedsrådet og blev formand, da hun gerne ville holde styr på, hvad der skete inde på den anden side af hegnet. Hun var tillidsmand i Danmarks Radio og var aktiv i skolebestyrelsen, så på den måde viste hun, at indflydelse ikke er noget, man skal sidde og vente på, at andre giver en.

Hvad ser du særligt frem til i det næste år?
Jeg ser frem til, at vi kan mødes som mennesker. Ved indgangen til 2020 var jeg som politiker lidt træt af, at man hele tiden skulle til konferencer og susede afsted til møder. Det har ændret sig nu. Da jeg sidst var til en konference i september, hvor der var borgmestre med fra hele Sjælland, var vi alle så glade. Bare det at være sammen med andre mennesker og kolleger gjorde, at man blev helt opstemt. Det at kunne mødes med andre mennesker og diskutere politik. Sammen. Ansigt til ansigt. Det glæder jeg mig sindssygt meget til, og det håber jeg, vi kan i 2021.

Forrige artikel Kunstakademiets rektor er færdig på posten efter bustehærværk Kunstakademiets rektor er færdig på posten efter bustehærværk Næste artikel Jakob Nielsen: Inger Støjbergs forklaring kan tvinge Folketinget til at nedsætte rigsretssag Jakob Nielsen: Inger Støjbergs forklaring kan tvinge Folketinget til at nedsætte rigsretssag