Første måling i valgkampen: Dødt løb mellem blokkene gør Løkke til kongemager

Socialdemokratiet og Mette Frederiksen går ind i kampen om at beholde sit job med en svag stigning i tilslutningen fra vælgerne, mens udfordreren Søren Pape Poulsen og Konservative står over for en svagt dalende opbakning. Det viser en frisk meningsmåling.

Spændingen er intakt i valgkampens første rigtige døgn, hvor hverken rød eller blå blok kan føre kampagne med et solidt flertal i ryggen. 

Det viser en ny måling fra Epinion foretaget for Altinget og DR på dagen for statsminister Mette Frederiksens (S) valgudskrivelse.

De røde partier står til at kunne mønstre 87 mandater takket være en mandatfremgang til Socialdemokratiet, mens blå blok når op på 82 mandater, hvis der var valg i dag. I midten ligger Lars Løkke Rasmussens moderater til seks mandater og udsigten til en titel som potentiel kongemager. 

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Opbakningen til K daler 

Selv om mandaterne ser ud til at tippe til rød bloks fordel – så Mette Frederiksen i teorien kan sikre sig magten med hjælp fra de nordatlantiske mandater – er der faktisk ikke meget, som har rykket sig sammenlignet med den seneste måling for et par ugen siden, når den statistiske usikkerhed bliver regnet med. 

Dog går Socialdemokratiet og statsministeren ind i kampen om at beholde sit job med en svag stigning i tilslutningen fra vælgerne. Imens udfordreren Søren Pape Poulsen og Konservative fortsat står over for en svagt dalende opbakning.

I den nyeste måling står det borgerlige parti nemlig til at få 11,2 procent af stemmerne, mens partiet stod til at få 13,4 procent i midten af september. Selv med en statistisk usikkerhed på 1,6 procentpoint er nedgangen altså signifikant.

Den nedtur i målingerne ser ud til at være udløst af en række historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik.

Det er dog stadig en stor fremgang i forhold til valgresultatet fra 2019.

DF står fortsat på spærregrænsen, og R kæmper med opbakningen 

For Dansk Folkeparti er den seneste måling heller ikke beroligende læsning. Partiet ser ud til at sidde fast omkring spærregrænsen og står for anden gang i streg til at ryge ud af Folketinget med 1,8 procent af stemmerne.

Dog skal målingen tages med et gran salt: Der er nemlig en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint. Det betyder, at den reelle opbakning til det kriseramte parti kan være det større eller mindre.

Et andet parti, der næppe bliver opmuntret af de nyeste tal, er Radikale Venstre. Partiet – der med sin trussel om mistillid oven på minksagen de facto har udskrevet valget – står fortsat til en gedigen vælgerlussing. Hvis målingen holder stik, kan Sofie Carsten Nielsen og co. se frem til en halvering af mandaterne i Folketinget.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Det kan blive svært at danne en regering

Ender valgresultatet med dødt løb, som målingen viser, kan det udløse længerevarende regeringsforhandlinger.

Onsdag ændrede statsminister Mette Frederiksen ellers strategi og afløste målet om en fortsættelse af etpartiregeringen med en ambition om at danne en bred regering – sådan som både Radikale og Moderaterne ønsker. {{toplink}}

Men det er langtfra lig med, at hun kan sikre sig Løkkes afgørende mandater. For han har krævet, at hun skal acceptere en advokatundersøgelse af minksagen, hvis han skal støtte hendes regering. Men statsministeren betragter sagen som afsluttet, og det er svært at forestille sig, at hun vil gå med til en sådan undersøgelse.

I blå blok kan det også se vanskeligt ud at nå til enighed om en regering. For den tidligere Venstre-formand har samtidig sagt, at han kun støtter en regering over midten, der er fri af yderfløjene.

En blå valgsejr uden Løkkes mandater vil derfor kræve, at Dansk Folkeparti kommer over spærregrænsen, og at blokken yderligere går en del mandater frem, samt et blåt nordatlantisk mandat fra Færøerne.

Hvis det lykkes rød blok at lande på 87 mandater, er regeringsmagten dog inden for rækkevidde med hjælp fra de tre resterende nordatlantiske mandater, der ventes at blive røde. 

Forrige artikel Husker du rigsretsdommen, FE-sagen og MeToo? Her er valgperioden i 15 billeder Husker du rigsretsdommen, FE-sagen og MeToo? Her er valgperioden i 15 billeder Næste artikel Efterretningstjenester: Lille sandsynlighed for udenlandsk påvirkning af valget Efterretningstjenester: Lille sandsynlighed for udenlandsk påvirkning af valget