Ane Halsboe opfandt sit eget ordførerskab som spritny i Folketinget – nu spås hun gode chancer i Beskæftigelsesministeriet

Den nye beskæftigelsesminister kender både fagbevægelsen og ministeriet indefra, og hun får en varm velkomst fra topfolk hos arbejdsmarkedets parter. Selv erklærer Ane Halsboe-Jørgensen sig klar til at værne om trepartssamarbejdet.

"Velkommen til ministeriet. Eller rettere: Velkommen tilbage til Beskæftigelsesministeriet."

Sådan lød det torsdag eftermiddag fra departementschef Søren Kryhlmand, da han tog imod 39-årige Ane Halsboe-Jørgensen (S) som ny politisk chef for ministeriet i Holmens Kanal 20.

Selvom Ane Halsboe-Jørgensen er bedst kendt som minister for først uddannelse og forskning og sidenhen kultur og kirke, har hun også i en kort periode holdt tøjlerne i Beskæftigelsesministeriet, mens Peter Hummelgaard (S) var på fædreorlov i 2021.

Kombineret med flere års ansættelse i den daværende hovedorganisation LO, før hun blev valgt til Folketinget, betyder det, at den nye minister har gode forudsætninger for at lykkes i Beskæftigelsesministeriet.

Det vurderer flere faglige kilder, som Altinget har talt med. De hæfter sig ved, at en grundlæggende forståelse for den danske model, hvor væsentlige spørgsmål på arbejdsmarkedet afklares sammen med fagforeninger og arbejdsgivere, er afgørende for succes i rollen som beskæftigelsesminister.

Finn Larsen er tidligere mangeårig sekretariatschef i LO, hvor han var øverste chef for den afdeling, som Ane Halsboe-Jørgensen arbejdede i.

”Som beskæftigelsesminister er det vigtigt, at man har et virkelig solidt kendskab til arbejdsmarkedets parter. Det må man sige, at Ane Halsboe fik en meget god forståelse for, da hun var i LO. Hun sugede det hele til sig. Så hun er oplært i den logik, at vi har den danske model nærmest som religiøs overbygning,” siger Finn Larsen, der var sekretariatschef frem til 2015.

”Hendes nære forhold til arbejdsmarkedet fra dengang kommer hende givetvis til gode nu, når hun skal være minister. Hvis man respekterer den danske model, kommer man langt som beskæftigelsesminister,” siger han.

Ros fra Risgaard

Allerede mens hun læste statskundskab på Københavns Universitet, var Ane Halsboe-Jørgensen ansat som studentermedhjælper i LO.

Folk, der arbejdede sammen med hende dengang, husker hende som energisk og fyldt med gåpåmod.

Lizette Risgaard, der i dag er formand for FH - som blev dannet med fusionen af LO og FTF i 2018, er begejstret for Ane Halsboe-Jørgensen som beskæftigelsesminister.

”Også da hun var hos LO, var hun ganske dygtig. For mig at se er hun en person, der påtager sig de opgaver, hun får, og hun sætter sig ind i tingene. Hun er respekteret, også af os, for de opgaver, som hun har løst indtil nu som minister,” siger hun.

Tæt på partitoppen

Ane Halsboe-Jørgensen meldte sig som teenager ind i Socialdemokratiet og har fulgt Mette Frederiksen, siden de begge var medlem af DSU Nordjylland.

I blev hun i 2011 valgt til Folketinget, hvor hun siden er blevet genvalgt tre gange. I Folketinget har hun også før ministertiden markeret sig som del af det netværk af yngre, ideologiske socialdemokrater, som lagde afstand til Thorning-regeringens mere pragmatiske politiske kurs.

Blandt andet med en debatbog i 2018, hvor hun sammen med partifællen Pernille Rosenkrantz-Theil kritiserede Finansministeriets regnemodeller.

Privat er hun også viklet ind i partiet, da hun er gift med Peter Strauss Jørgensen, der frem til valget i november var klimaminister Dan Jørgensens (S) særlige rådgiver. Og så er hun nære venner med Peter Hummelgaard (S) - som hun nu overtager Beskæftigelsesministeriet fra, og hans kone, der indtil sidste år var særlig rådgiver for Mette Frederiksen.

Opfandt sit eget ordførerskab

Folketingskolleger har i et tidligere portræt i Altinget beskrevet Ane Halsboe-Jørgensen som lyttende og uden store armbevægelser, men dog i stand til at slå i bordet, når hun finder det nødvendigt.

Tidligt i folketingskarrieren var hun sit partis ordfører for social dumping – en post, som Ane Halsboe-Jørgensen selv fremhævede, da hun torsdag holdt en kort tale ved overdragelsen i Beskæftigelsesministeriet.

”Første gang jeg trådte mine sko i Beskæftigelsesministeriet var som helt nyvalgt folketingsmedlem - som ordfører for social dumping. Et ordførerskab, der var det første af sin slags. Jeg opfandt det selv, da vi løb tør for noget at dele ud af, og så tænkte jeg, at det har Danmark brug for,” fortalte Ane Halsboe-Jørgensen til stor morskab for ministeriets medarbejdere.

Fra hun blev valgt i 2011 og otte år frem var hun desuden medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Store skibe i søen 

Siden 2019 har hun været minister i Mette Frederiksens socialdemokratiske regering og har undervejs altså også vikarieret for Peter Hummelgaard i Beskæftigelsesministeriet. Det var under coronakrisen i januar 2021, hvor Ane Halsboe-Jørgensen på sin sidste dag som fungerende minister indgik en trepartsaftale med arbejdsgivere og lønmodtagere om lønkompensation.

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, husker positivt tilbage på forløbet.

”Vi havde et rigtig, rigtig fint og fornuftigt samarbejde med hende. Så det forventer jeg bestemt også, at vi får nu,” siger Jacob Holbraad.

Han hæfter sig desuden ved, at Ane Halsboe-Jørgensen har mange års erfaring som først folketingsmedlem og siden minister.

”Det er klart, at der er sat nogle store skibe i søen også på det beskæftigelsespolitiske område med for eksempel nedlæggelse af jobcentre. Jeg forventer, det bliver travlt, men godt,” siger DA-direktøren.

Får brug for parterne

Udover SVM-regeringens plan om at nedlægge jobcentrene og nytænke beskæftigelsesindsatsen får Ane Halsboe-Jørgensen også brug for at samarbejde med arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne om flere andre tunge sager i regeringsgrundlaget.

{{toplink}}

Hun har for eksempel fået til opgave at afskaffe St. Bededag som helligdag, hvilket traditionen tro straks er blevet mødt med modstand fra fagbosserne. Hun skal formentlig også, når Lønstrukturkomitéen har afsluttet sit arbejde, helt eller delvist stå for trepartsforhandlinger om et lønløft til grupper af offentligt ansatte.

Og så skal hun skal som beskæftigelsesminister føre løftet fra regeringsgrundlaget om en permanent trepartsinstitution ud i livet. Blot for at nævne nogle af de arbejdsmarkedspolitiske løfter, der er nedfældet i "Ansvar for Danmark".

Vil værne om trepartssamarbejde

Selv giver Ane Halsboe-Jørgensen også udtryk for, at hun er bevidst om, at netop samarbejdet med arbejdsmarkedets parter er centralt som beskæftigelsesminister.

Da Peter Hummelgaard ved overdragelsen forærede hende en nøddeknækker – til alle de politiske nødder, der skal knækkes, forstås – lød hendes replik blandt andet:

”Det er et stærkt partssamarbejde, som jeg får lov til at knække nødder sammen med.”

Og da den nye minister stillede op til et kort møde med de fremmødte journalister efter selve overdragelsen, sagde hun:

”Jeg håber da, at jeg kan tage noget viden med fra mit arbejde, før jeg kom i Folketinget for 11 år siden. Der er både relationer og viden, men mest af alt en respekt for både dansk fagbevægelse, men også for arbejdsgiversiden og for det man kan i fællesskab, som er ret unikt på det danske arbejdsmarked. Og som jeg mener, det er vigtigt, vi politisk værner om og også har respekt for. Det bærer jeg i hvert fald med mig ind i jobbet.”

Forrige artikel 18. låge i Altingets fotojulekalender: Klimaaktivisternes valg 18. låge i Altingets fotojulekalender: Klimaaktivisternes valg Næste artikel 19. låge i Altingets fotojulekalender: Jelved og Haarders farvel til Tinget 19. låge i Altingets fotojulekalender: Jelved og Haarders farvel til Tinget