Folketingsmedlemmer skifter parti som aldrig før. Men hvordan har partihopperne klaret sig til valget?

I den seneste valgperiode har der været historisk mange partihoppere i Folketinget. 22 forlod deres parti i valgperioden, men har det sat sit præg på deres personlige stemmetal ved valget? Få overblikket over, hvordan det er gået de partihoppere, der er genopstillet, her.

Midt i en tumultarisk valgperiode, der har budt på alt fra minksag til coronakrise og krig i Ukraine, har Folketingets medlemmer skiftet partier som aldrig før.

Siden valget i 2019 har hele 22 folketingsmedlemmer forladt det parti, de blev valgt ind for. Det er mere end en fordobling af den tidligere rekord på ni partihop i en valgperiode.

Blandt de mest markante skift er blandt andet Ida Auken (S), der forlod Radikale til fordel for Socialdemokratiet, Lars Løkke Rasmussen (M) og Inger Støjberg (DD), der begge forlod Venstre for senere at stifte nye partier og ikke mindst striben af tidligere DF'ere, der er hoppet over i Danmarksdemokraternes lejr.

Mens det er blevet markant mere populært for folketingsmedlemmerne at skifte parti i de seneste år, tyder noget på, at befolkningen ikke er begejstrede for, at medlemmerne kan tage deres mandat med videre til et andet parti.

I en undersøgelse fra 2014 af analysebureauet Wilke, svarede to ud af tre danskere nemlig, at partihoppere bør forlade Folketinget i stedet for at tage deres mandat med videre til et nyt parti. Og i 2017 svarede et flertal af vælgere i en undersøgelse af Epinion for DR, at det ikke burde være muligt for kommunalpolitikere at skifte parti efter et valg.

Men har denne indstilling sat sit præg på den efterhånden store håndfuld partihoppere ved det seneste folketingsvalg?

Få overblikket over, hvordan det er gået med de personlige stemmer for rækken af folketingsmedlemmer, der har skiftet parti i den seneste valgperiode.

Dennis FlydtkjærDennis Flydtkjær

Dennis Flydtkjær var blot en af flere medlemmer fra Dansk Folkepartis, der forlod partiet til fordel for Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. Partiskiftet ser ikke ud til at have haft nogen negativ indvirkning på Flydtkjærs popularitet blandt vælgerne. Han har nemlig fået 7.501 personlige stemmer i denne omgang, hvilket er knap 3.000 stemmer mere end de 4.622 stemmer, han fik ved valget i 2019 som medlem af Dansk Folkeparti.

Peter SkaarupPeter Skaarup

Peter Skaarup var også en af de mere markante profiler fra Dansk Folkeparti, der skiftede over til Inger Støjbergs lejr, da Danmarksdemokraterne blev stiftet. Dette er på trods af, at Skaarup tidligere har kritiseret partihoppere for at “svigte det grundlag, de er blevet valgt ind på”, når de tager deres mandat med videre til et nyt parti.

Det ser dog ikke til at have haft nogen negativ betydning for personlige stemmetal. Han har fået 7.341 personlige stemmer ved dette valg, hvilket er mere end i 2019, hvor han fik 4.875 personlige stemmer.

Søren EspersenSøren Espersen

Den garvede folketingspolitiker Søren Espersen meldte sig ud af Dansk Folkeparti i juni efter 27 år som medlem af partiet. På den anden side af sommerferien annoncerede Inger Støjberg så, at Søren Espersen ville stille op som folketingskandidat for Danmarksdemokraterne. Her har Søren Espersen oplevet en lille nedtur i de personlige stemmer. Han fik 4.996 stemmer ved dette valg, hvilket er knapt tusind stemmer mindre, end han fik ved valget i 2019.

Jens Henrik Thulesen DahlJens Henrik Thulesen Dahl

Jens Henrik Thulesen Dahl er storebror til den forhenværende formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. Han meldte sig ud af Dansk Folkeparti samtidig med en stribe andre markante profiler i partiet og skiftede over til Danmarksdemokraterne. Her fik han 2.210 personlige stemmer ved valget, hvilket er lidt mindre end de 2.913 stemmer, han fik ved valget i 2019.

Hans Kristian SkibbyHans Kristian Skibby

Hans Kristian Skibby har siddet i folketinget for Dansk Folkeparti siden 2005, men valgte at forlade partiet i februar 2022, hvor han blev løsgænger. Da Inger Støjberg stiftede Danmarksdemokraterne, meldte han sig ind i partiet sammen med en række andre tidligere DF'ere. Som kandidat for Danmarksdemokraterne har Hans Kristian Skibby fået 3.112 personlige stemmer ved valget, hvilket er en stigning i forhold til de 2.834 personlige stemmer, som han fik ved valget i 2019 som kandidat for Dansk Folkeparti.

Karina AdsbølKarina Adsbøl

Karina Adsbøl meldte sig også ud af Dansk Folkeparti i februar 2022, hvorefter hun var løsgænger i nogle måneder. Herefter fulgte hun med, da striben af DF-medlemmer valfartede mod Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne, da det nye parti blev stiftet. Og der ser ud til at have givet pote for den tidligere DF’er. Karina Adsbøl har nemlig fået 3.567 stemmer ved dette valg, hvilket er knap 2.000 stemmer mere, end hun fik ved folketingsvalget i 2019.

Lise BechLise Bech

Lise Bech var medlem af Dansk Folkeparti siden partiets stiftelse i 1995, men i februar 2022 sluttede eventyret med Dansk Folkeparti. Hun var en af fem DF-medlemmer, der forlod partiet i protest over Morten Messerschmidts lederskab samt Pia Kjærsgaards rolle i partiet.

Efter nogle måneder som løsgænger meldte Lise Bech sig ind i Danmarksdemokraterne, hvor hun er blevet valgt ind som folketingsmedlem på trods af en markant mindre portion personlige stemmer end ved valget i 2019. I denne omgang fik hun 521 stemmer, hvilket er markant mindre end de 2.306 personlige stemmer, hun fik i 2019.

Britt BagerBritt Bager

Britt Bager blev ved folketingsvalget i 2019 valgt ind for Venstre, men i 2021 valgte hun at forlade partiet grundet uenigheder om den politiske linje og melde sig ind i Konservative. Hun forklarede skiftet med, at der ikke længere var nok plads til borgerlige værdier i partiet, og at hun selv havde rykket sig i en mere konservativ retning.

Britt Bager er dog ikke blevet valgt ind til folketinget for Konservative i denne omgang. Hun fik nemlig kun 2.470 stemmer, hvilket er en markant nedgang i forhold til de 10.490 stemmer hun fik ved valget i 2019 som Venstre-kandidat.

Inger StøjbergInger Støjberg

Det har været en begivenhedsrig tid for Inger Støjberg, siden hun blev valgt til Folketinget i 2019 for Venstre med hele 28.420 personlige stemmer. Efter et opgør mellem hende og partiformanden Jakob Ellemann (V) forlod hun partiet og blev løsgænger. Blot et halvt år efter begyndte en rigsretssag imod hende, hvor hun blev dømt og kort efter blev hun smidt ud af Folketinget. Men det korte exit fra dansk politik ser ikke ud til at have sat sine ar. Inger Støjberg er nemlig braget ind i Folketinget med sit nye parti Danmarksdemokraterne, og hun er samtidig blevet valgets næststørste stemmesluger med 47.211 personlige stemmer – kun overgået af statsminister Mette Frederiksen.

Ida AukenIda Auken

Ida Auken fra Socialdemokratiet har fået en såkaldt “vælger-lussing” ved tirsdagens folketingsval. Hun har nemlig mistet mere end 11.000 personlige stemmer siden sidste valg i 2019. Ved valget i 2019 stillede Ida Auken op for Radikale, hvor hun fik 21.723 personlige stemmer, men i 2021 skiftede hun til Socialdemokratiet, da hun mente, at Radikale havde bevæget sig væk “fra midten af dansk politik”. Som kandidat for Socialdemokratiet har hun ved dette valg fået 9.879 personlige stemmer.

Lars Løkke RasmussenLars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen endte med at blive af de helt store hovedpersoner i valgkampen med sit nye parti, Moderaterne. Han forlod Venstre på dramatisk vis i 2021 efter sin tid som statsminister, men det har ikke taget noget af succesen fra hans nye parti. Moderaterne er nemlig stormet ind i Folketinget med 16 mandater, og Lars Løkke Rasmussen har fået 38.439 personlige stemmer. Det er en smule mindre end i 2019, hvor han fik 40.745 personlige stemmer som Venstre-kandidat. Ved dette valg er han dog kun overgået af Mette Frederiksen og Inger Støjberg som de største stemmeslugere.

Rasmus NordqvistRasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist fra SF er røget ud af Folketinget med 1.348 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds til fordel for den 26-årige forhenværende landsforkvinde for SF Ungdom, Sofie Lippert. Rasmus Nordqvist er tidligere medlem af Alternativet, for hvem han blev valgt til Folketinget i 2015 og 2019, hvor han fik 1.499 personlige stemmer. Efter et mislykket forsøg på at blive politisk leder for Alternativet, forlod han partiet og skiftede samme år til SF.

Susanne ZimmerSusanne Zimmer

Susanne Zimmer var en af flere politikere, der sammen med Sikandar Siddique forlod Alternativet for at stifte partiet Frie Grønne. Ved valget i 2019 fik hun blot 774 personlige stemmer, men at hoppe til et nyt parti har ikke givet hende mere medvind. For ved folketingsvalget 2022 fik hun markant færre stemmer, nemlig 197, og da Frie Grønne ikke nåede over spærregrænsen på to procent, mistede hun sin plads på Christiansborg.


Sikandar SiddiqueSikandar Siddique

Sikandar Siddique var fra folketingsvalget i 2019 til marts 2020 folketingsmedlem for Alternativet, hvor han fik 2.154 personlige stemmer. Herefter blev han løsgænger i Folketinget, og et halvt års tid senere stiftede han sammen med en gruppe andre tidligere politikere fra Alternativet sit nye parti, Frie Grønne, med ham selv som partileder. Ved Folketingsvalget 2022 fik han over dobbelt så mange personlige stemmer, hele 5.625, men da partiet ikke lykkedes med at komme over spærregrænsen, har han nu mistet sit mandat i Folketinget.

Marcus KnuthMarcus Knuth

Marcus Knuth er tidligere Venstremand. Han blev første gang valgt til Folketinget i 2015 og blev genvalgt i 2019, hvor han fik 9.500 personlige stemmer. Men efter at være skiftet til Konservative, har han måtte sande, at der ikke var plads til ham i Folketinget efter at have fået blot 2.096 personlige stemmer. Konservative opnåede kun ét mandat i Østjyllands Storkreds, hvor han stillede op.

,

Forrige artikel Tre professorer har gennemgået minksagen og lægger rigsretsspekulationer mod Mette Frederiksen i graven Tre professorer har gennemgået minksagen og lægger rigsretsspekulationer mod Mette Frederiksen i graven Næste artikel Pape og toprådgivere får intern kritik for Konservatives valgstrategi Pape og toprådgivere får intern kritik for Konservatives valgstrategi