Husker du rigsretsdommen, FE-sagen og MeToo? Her er valgperioden i 15 billeder

En historisk klimalov. En tidligere spionchef varetægtsfængslet og tiltalt for landsforræderi. Og store nedsmeltninger i Alternativet og Dansk Folkeparti. Her er valgperioden fortalt med 15 billeder.

Stor valgsejr til rød blok

Folketingsvalget 2019 ender med en markant sejr til Mette Frederiksen (S) og resten af rød blok. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten kan veksle deres stemmer til 91 mandater, og dermed har de flertal uden Alternativets fem mandater. Her mødes partilederne fra rød blok til partilederdebatten på valgaftenen.


Fløjkrig i Venstre

 
Efter valget tager et internt opgør i Venstre fart, da daværende næstformand Kristian Jensen offentligt tager afstand fra sin formand, Lars Løkke Rasmussens, forslag om en SV-regering under valgkampen. Opgøret kulminerer, da både Lars Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster i Venstre efter et hovedbestyrelsesmøde i Brejning. Uden nogen modkandidater bliver Jakob Ellemann-Jensen kort efter valgt som ny Venstre-formand.


Alternativets folketingsgruppe kollapser

1. februar 2020 bliver Josepine Fock ny politisk leder for Alternativet, efter at Uffe Elbæk har trukket sig fra posten. Valget falder ikke i partitoppens smag, og kort efter forlader fire ud af Alternativets fem folketingsmedlemmer partiet. Mindre end ti måneder efter hun blev valgt, trækker Josephine Fock sig fra posten som politisk leder, da opgaven med at samle partiet viser sig at være for svær.


Corona hærger Danmark

I begyndelsen af 2020 bliver corona en global pandemi og rammer Danmark. En voldsom stigning i antallet af smittede får regeringen til at lukke uddannelser, daginstitutioner og skoler i Danmark. Det sker 11. marts på et af de følgende års mange pressemøder om corona. Ugen efter indføres et forsamlingsforbud, der gør det ulovligt at samles flere end ti personer i offentligheden.


Danmark får en klimalov

Efter 'klimavalget' i 2019, får Danmark i juni 2020 sin første klimalov. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemmer ikke for. Ambitionen med klimaloven er, at Danmark skal være klimaneutralt i 2050 og have sænket udledningerne med 70 procent i 2030. De konkrete reduktioner, der skal omsætte ambitionerne til konkret handling er ikke en del af loven.


Ny MeToo-bølge

Efter flere timers krisemøde fortæller Morten Østergaard i oktober 2020, at han trækker sig som politisk leder for Radikale Venstre. Det sker efter en sag, hvor han har udsat sin partikollega Lotte Rod (R) for en uønsket berøring. Også Københavns daværende overborgmester, Frank Jensen (S), samt daværende folketingsmedlem Naser Khader (K) forlod deres politiske erhverv efter forskellige sager om sexisme, idet der blev omtalt som en ny bølge af MeToo.


Arne får sin pension

Den såkaldte Arne-pension var en af Socialdemokratiets vigtigste politiske mærkesager under folketingsvalget i 2019, og den tilskrives en stor del af æren for rød bloks valgsejr. I oktober 2020 blev Arne-pensionen til virkelighed, da Socialdemokratiet, DF, SF og Enhedslisten landede en aftale, der sikrer dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet retten til tidlig tilbagetrækning.


Løkke forlader Venstre og stifter nyt parti

Danmarks tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen melder sig i starten af 2021 helt ud af Venstre og starter i stedet et nyt politisk netværk. Netværket udvikler sig senere til partiet Moderaterne, som blandt andet vil reformere sundhedsvæsnet og går til valg på en regering hen over midten.

 
Dansk Folkeparti nedsmelter

Ved kommunalvalget i 2021 går DF tilbage i 98 ud af 98 kommuner, hvilket får Kristian Thulesen Dahl til at trække som DF-formand. Siden bliver Morten Messerschmidt udpeget som efterfølger oven på et bittert kampvalg mod blandt andre Martin Henriksen. Efterfølgende forlader 11 ud af DF's 16 folketingsmedlemmer partiet.


Rigsretten giver Støjberg fængselsstraf

Inger Støjberg møder pressen, efter at hun er blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel ved en en rigsretssag. Hun bliver kendt skyldig i forsætlig overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Et flertal af dommerne finder, at Støjberg som udlændinge- og integrationsminister var ansvarlig for en ulovlig indkvarteringspraksis, hvor asylpar blev adskilt uden sagsbehandling, hvis den ene part ikke var myndig.


Regeringen afliver mink ulovligt

Da SSI finder muteret coronavirus på en minkfarm, beslutter regeringen, at alle danske mink skal aflives. Beslutningen mangler dog lovhjemmel. Det betyder i første omgang, at Mogens Jensen (S) må trække sig som fødevareminister. Efterfølgende får statsminister Mette Frederiksen også hård kritik af Minkkommissionen, som dog konkluderer, at Frederiksen ikke havde til hensigt at vildlede minkavlerne og offentligheden. Kritikken får dog Radikale til at kræve et folketingsvalg senest ved Folketingets genåbning i oktober 2022.


Claus Hjort bliver sigtet for landsforræderi

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og tidligere FE-chef Lars Findsen bliver sigtet for at røbe højt klassificerede statshemmeligheder. Sagen bliver kaldt den største efterretningsskandale i 70 år og drejer sig angiveligt om det hemmelige samarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste, NSA. Findsen er varetægtsfængslet i 71 dage og er fortsat tiltalt, mens tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen ikke kan rejses, fordi der ikke er flertal for at ophæve hans immunitet som folketingsmedlem.


Historisk “ja” afskaffer forsvarsforbeholdet

Danmark ophæver for første gang et af sine EU-forbehold. Det sker, da 67 procent af danskerne stemmer ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni 2022. Afstemning finder sted kort efter Ruslands invasion af Ukraine, der er stærkt medvirkende til, at S, SF, R, V og K indgår et nationalt kompromis om dansk sikkerhedspolitik og sammen fører kampagne for et “ja”.


Danmarksdemokraterne bliver født

Inger Støjberg stifter partiet Danmarksdemokraterne i juli 2022 og genopstår som central skikkelse i dansk politik. På rekordtid får partiet indsamlet nok vælgererklæringer til at blive stemmeberettiget til folketingsvalget, og ved de første meningsmålinger står partiet til at brage ind på Christiansborg. Flere prominente DF-afhoppere bliver senere folketingskandidater for Danmarksdemokraterne.


Pape melder sig som statsministerkandidat

I august 2022 melder Søren Pape (K), at han er statsministerkandidat ved det kommende folketingsvalg. Dermed har blå blok to bejlere til statsministeriet. Det er første gang siden 1994, at Konservative går til valg med en statsministerkandidat.

Forrige artikel Genoplev åbningsdebatten minut for minut: Minkangreb, frygt for en bred regering og klimahetz imod de blå Genoplev åbningsdebatten minut for minut: Minkangreb, frygt for en bred regering og klimahetz imod de blå Næste artikel I 20 år har valgkampen stået om Blå Bjarne, men nu får han kvindeligt selskab: Mød Blå Bettina I 20 år har valgkampen stået om Blå Bjarne, men nu får han kvindeligt selskab: Mød Blå Bettina