Overblik: Mens nogle kandidater ryger ud med 4.000 stemmer, brager andre ind med få hundrede stemmer

Dansk Folkepartis næstformand René Christensen må vige pladsen i Folketinget for debutanter med få hundrede personlige stemmer. Få overblikket over folketingsmedlemmerne med færrest personlige stemmer og de fravalgte kandidaterne med flest stemmer.

264.

Det er tallet for, hvor få stemmer der skal til for at blive valgt til Folketinget i nogle kredse.

Samtidig må etablerede politikere med mere end 4.000 personlige stemmer vinke farvel til de vante omgivelser på Christiansborg.  

Få overblikket over kandidaterne, der med flest stemmer er blevet fravalgt og med færrest stemmer er blevet valgt til Folketinget.

Minister og næstformand mister deres plads

På trods af kandidaternes magtfulde poster og tusindvis af personlige stemmer var det ikke nok til at komme i Folketinget.

SF’s Lise Müller er den folketingskandidat, der på tværs af alle storkredse har fået flest stemmer men stadig ikke nok til at blive valgt ind i Folketinget. Partiet, der kun fik ét mandat i Fyns Storkreds, fik i stedet politisk ordfører Karsten Hønge ind. Det var en difference på 603 personlige stemmer, der gjorde udfaldet.

Venstre mistede 20 mandater til det seneste folketingsvalg. Det mærkede Kristian Pihl Lorentzen og Eva Kjer Hansen, da de med henholdsvis 4.595 og 4.224 stemmer alligevel ikke kom i Folketinget.

I Sjællands Storkreds fik den socialdemokratiske udenrigsminister, Jeppe Kofod, det ottendehøjeste stemmetal, men 4.279 personlige stemmer var ikke nok i kredsen, hvor Socialdemokratiet kun fik syv mandater. Tre af mandaterne gik til ministrene Kaare Dybvad BekMagnus Heunicke og Astrid Krag.

DF-næstformand René Christensen er også et af de folketingsmedlemmer, som skal rydde sit skrivebord på Christiansborg. For i Sjællands Storkreds var næstformanden til kamp om DF's ene mandat med ingen andre end DF's stifter, Pia Kjærsgaard. René Christensen tabte dog kampen til Pia Kjærsgaard, som fik i alt 6.084 stemmer, mens han fik 4.143.

Kandidater stryger ind med få stemmer

De mange nye opstillingsberettigede partier har også vist sig i mandatfordelingen. Det er særligt kandidater fra Danmarksdemokraterne og Moderaterne, der er kommet i Folketinget med lavest antal personlige stemmer. 

Danmarksdemokraterne fik stor popularitet til det seneste valg og blev det næststørste parti i blå blok med 14 mandater. Partiet med Inger Støjberg i spidsen har derfor hele tre kandidater i Folketinget med under 700 personlige stemmer.

Mange af Danmarksdemokraternes medlemmer har en fortid hos andre partier. Både Lise Bech og Kristian Bøgsted er tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti, imens Charlotte Munch har lavet et partiskifte fra Venstre.

Folketingsdebutanten Mike Fonseca fra Moderaterne opstillede i Sjællands Storkreds sammen med blandt andre partistifteren Lars Løkke Rasmussen og Charlotte Bagge Hansen, som fik henholdsvis 38.439 og 2.187 personlige stemmer. Men det nyopstillede parti fik hele 16 mandater på landsplan og tre i Sjællands Storkreds. Det efterlod en plads til Fonseca med blot 505 stemmer.

I Enhedslisten kan man komme i Folketinget med kun 264 personlige stemmer. Her var det Søren Egge Rasmussen, der kan se frem til at fortsætte sin daglige gang på Christiansborg.

Søren Egge Rasmussen blev valgt ind i Folketinget for Enhedslisten for første gang i 2015, men til valget i 2019 blev han ikke valgt ind i første omgang. Men ved Nikolaj Villumsens afgang til Europa-Parlamentet, overtog Rasmussen hans plads. Enhedslistens rotationsprincip gør, at det er Rasmussens sidste periode i Folketinget.

Få et overblik over alle 179 folketingsmedlemmer her.

{{toplink}}

Forrige artikel Første dag med regeringsforhandlinger bød på velkendte positioner, ti grønlandske krav og et uventet besøg Første dag med regeringsforhandlinger bød på velkendte positioner, ti grønlandske krav og et uventet besøg Næste artikel Trods nedtursår nuppede S sejren fra Enhedslisten i København. Én forklaring går igen Trods nedtursår nuppede S sejren fra Enhedslisten i København. Én forklaring går igen