Efter drama: Regeringen lander finanslovsaftale

AFTALE: Efter lange forhandlinger har regeringen omsider landet en finanslovsaftale.

Regeringen er fredag aften blevet enige med Dansk Folkeparti om en finanslovsaftale.

"Det, der er godt, er værd at vente på. Og selvom vi har ventet længere på finanslovsaftalen, end jeg havde håbet på, så er det en god finanslov," siger finansminister Kristian Jensen (V) ifølge TV 2.

"Det er en ansvarlig finanslov. Den er afpasset i forhold til den økonomiske situation, vi står i, den er med til at sikre et godt fundament til det opsving, vi har i Danmark," fortsætter Kristian Jensen.

Normalt falder finanslovsaftalen på plads i midten af november, men i år har den ladet vente på sig. Ifølge en oversigt, som Altinget har lavet, er finansloven den senste i 15 år.

I den seneste uge er forhandlingerne spidset til, fordi regeringen gerne ville forhandle en skatteaftale på plads samtidig med finansloven. Men støttepartiet Dansk Folkeparti har kritiseret regeringen for at holde finansloven som gidsel og opfordret til at nøjes med at lande en finanslovsaftale.

Dansk Folkeparti endte med at få sin vilje, og partiet er også tilfreds med resultatet af forhandlingerne.

"Det er en rigtig god finanslov. Blandt andet er der et markant løft til ældreområdet. En halv millard årligt til flere varme hænder, det er det, der bliver efterspurgt derude," siger René Christensen, der er Dansk Folkepartis finansordfører, ifølge TV 2 News.

Han tilføjer, at der samtidig også er kommet styr på en del af udlændingeområdet. Der er nemlig afsat midler til kontrol af flygtninge, der stadig tager på ferie i hjemlandet.

Læs også: Her er hovedpunkterne i Finansloven 2018

LA: Tilliden er genoprettet 
Mens Dansk Folkeparti får noget på udlændingeområdet, har Liberal Alliance også fået to elementer fra skatteområdet med over i finanslovsaftalen.

"Vi afskaffer den skat, som medarbejderne betaler, hvis de får stillet fri telefon eller internet-opkobling til rådighed af deres arbejdsgiver. Og for det andet, at vi får afskaffet den såkaldte udligningsskat, som nogle af de mennesker, der har sparet mest op til pension, har været ramt af," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Ifølge Simon Emil Ammitzbøll-Bille er de to skatteelementer i aftalen udtryk for, at tilliden i blå blok er genvundet.

"Der er ingen tvivl om, at der har været et lidt kaostisk forløb de seneste dage. Der har været en tillidskrise, og nu er vi der, hvor tilliden mellem partierne er blevet genoprettet," siger han.

Hos regeringens mindste parti, Konservative, er der også glæde at spore over, at det endelig er lykkedes at blive enige om en aftale.

"Vi er glade for, at temperamentet er faldet ned, så vi nu endelig fik en borgerlig finanslov med fokus på kernevelfærd," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og fremhæver, at det betyder en markant styrkelse af politiet.

LA truer stadig finansloven
Finansminister Kristian Jensen har tidligere slået fast, at aftalerne om udlændinge og skat skulle forhandles på plads samtidig med finanslovsaftalen. Men efter finanslovsforhandlingerne rykkede over i Statsministeriet, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løsnet op for ambitionerne om en stor samlet aftale og i stedet luftet muligheden for at dele det op.

Dansk Folkeparti og regeringen vil forhandle videre om en udlændingeaftale og en skatteaftale fra mandag, og regeringen håber, at det er muligt at finde enighed om de to områder inden jul.

 

Selvom Liberal Alliance har givet sig, vil partiet dog ikke stemme for finansloven ved tredjebehandlingen i Folketinget, hvis der ikke er landet en aftale om skat forinden.

"Vi vil ikke ud i en situation, hvor vi lukker en finanslovsaftale og skal forhandle skat og udlændinge efter jul. Og det er der en stærk forståelse for," siger Anders Samuelsen til TV 2 News.

Han uddyber på Facebook, at det bliver de største skattelettelser i Danmarks historie.

Forrige artikel Holstein: Det vil være helt sort med et valg Holstein: Det vil være helt sort med et valg Næste artikel Her er hovedpunkterne i Finansloven 2018 Her er hovedpunkterne i Finansloven 2018