Dagens overblik: LA lover skattelettelser for otte milliarder

POLITISK OVERBLIK: Regeringen og Dansk Folkeparti er ifølge Liberal Alliance enige om skattelettelser for mindst otte milliarder kroner – og der kan komme flere. Få dagens politiske overblik her.

Efter fredagens finanslovsaftale fortsætter regeringen og Dansk Folkeparti i dag forhandlingerne om skattelettelser og udlændingestramninger.

Og ifølge Liberal Alliance er parterne stort set enige om skattelettelser for cirka otte milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Derudover kan der komme yderligere skattelettelser for cirka 3,5 milliarder kroner.

"Det bliver meget svært at lave en aftale, der ikke er historisk stor – eller som er den største. Der er et samspilsproblem, som koster omkring 4 mia. kr. Det er en pæn andel af de tal, vi har på bordet,” siger Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, til Børsen.

”Så er der jobfradraget, som skal sikre, at det kan betale sig at arbejde for de lavest lønnede. Jobfradraget er også på ca. 4 mia. kr.," fortsætter han.

Ud over det kommer en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget, som vil sænke skatten for mellemindkomster. Ifølge Børsen skal vi tilbage til Fogh-regeringens skatteaftale fra 2003 på 8,1 milliarder kroner for at finde den hidtil største skattelettelse, der er givet herhjemme.

Hos Dansk Folkeparti vil finansordfører René Christensen ikke afvise beløbsstørrelserne, men han understreger, at der endnu ikke er en skatteaftale.

Dramaet om finansloven er ikke overstået
Selvom der midt i julefrokost-rush hour i fredags blev landet en længe ventet finanslovsaftale, er det ikke overstået endnu. Liberal Alliance har nemlig sagt, at partiet kun stemmer for finansloven senere i december, hvis der er landet en skatteaftale inden. Sker det ikke, må regeringen gå af, fortæller DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen:

”I det mest dramatiske scenarie er det regeringens overlevelse, der er på spil. Men det er der ingen i blå blok, der er interesserede i,” siger hun til DR.dk.

Også politisk kommentator Hans Engell peger på, at omstændighederne i yderste konsekvens kan føre til valg eller en dronningerunde. Han opstiller hos TV 2 fire scenarier, hvor de tre af dem kan føre til en ny regering.

”Jeg kan ikke mindes fra de seneste mange, mange år i dansk politik, at der er et regeringsparti, som truer med at stemme imod den finanslov, som de lige selv har været med til at indgå. Det svækker hele regeringens position,” siger Hans Engell til TV 2.

Find de fire scenarier her.

Dagens måling: DF rammer lavt niveau
I en ny måling foretaget af Voxmeter for Ritzau står Dansk Folkeparti til bare 16,9 procent af stemmerne, og det er det laveste niveau i en Voxmeter-måling i ni måneder.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, mener, at målingen i høj grad skal ses som en konsekvens af den negative omtale af partiet efter et skuffende kommunalvalg.

”Sådan noget har det med at gå i selvsving,” siger han ifølge Berlingske og fortsætter:

”Jeg tror, at når man begynder at se, hvad Dansk Folkeparti er kommet igennem med i finansloven – flere politibetjente, bedre forhold for de ældre og på plejehjemmene – så vil vælgerne se, at det er meget godt gået.”

I det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger fra november, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget, stod Dansk Folkeparti til blot 16,8 procent.

Tre hurtige fra weekenden

1) Provinsen har ikke fået flere statslige job
Det samlede antal statslige arbejdspladser uden for hovedstaden er siden 2015 faldet fra 95.680 til 95.640, selvom omkring 2.200 af regeringens 3.900 udflytninger er blevet effektueret. Det skrev Jyllands-Posten søndag.

”Hvis vi vil have en mere afbalanceret fordeling af de statslige arbejdspladser, er det ikke tilfredsstillende, at der fortsat sker en tilbagegang uden for hovedstaden,” siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Find historien her.

2) Alternativet får borgmesterpost på Fanø
Det fremstod egentlig næsten som en kendsgerning, at Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste skulle være borgmester på Fanø. Men sådan gik det ikke, og lørdag faldt det på plads, at borgmesterposten i stedet går til Sofie Valbjørn fra Alternativet. Hun har opbakning fra Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten.

”Det er mega overvældende, men også rigtig spændende, og jeg er meget glad for at få den her mulighed,” siger hun til TV 2.

3) ”Det næste bliver vel, at man vil indføre politikaniner”
Finanslovsaftalen fra i fredags betyder blandt andet et comeback til politihestene, og det møder både ros og kritik. Foreningen Politihestens Venner er ikke overraskende glade for de 38 millioner kroner, der er afsat til at få politihestene tilbage, men ifølge Frank Bøgh, der er næstformand i Politihistorisk Forening, blev politihestene netop afskaffet af Københavns Politi, fordi de ikke tjente et fornuftigt formål.

”Det næste bliver vel, at man vil indføre politikaniner,” siger han til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Forhandlingerne om en ny skattereform og udlændingestramninger fortsætter.

 

  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) giver prisen Årets Dagtilbud 2017 til en institution, der har gjort sig særligt bemærket i løbet af året.

 

  • Kulturminister Mette Bock (LA) uddeler Kulturministerens Idrætspris 2017 til en ekstraordinær præstation eller indsats inden for idrætten.

Forrige artikel Det sker i EU: Strid om ål, bier og Brexit Det sker i EU: Strid om ål, bier og Brexit Næste artikel Hver tredje lægestuderende i Odense er fra udlandet Hver tredje lægestuderende i Odense er fra udlandet