Den skrappe vikar var ikke imponeret. Nu er det op til Ellemann at rydde op

Troels Lund Poulsen brød sig ikke om det han så i sine knap seks måneder som vikarierende forsvarsminister. Nu er han væk, embedsmændene ånder lettet op, og oprydningen er overladt til Jakob Ellemann-Jensen.

Når Troels Lund Poulsen (V) tidligt tirsdag i denne uge satte sig ind på bagsædet af sin ministerbil, så satte chaufføren kursen mod Økonomiministeriet på Ved Stranden 8. Ikke mod Forsvarsministeriet på Holmens Kanal 9 få hundrede meter derfra, sådan som det har været tilfældet i knap seks måneder.

For fra tirsdag var Troels Lund Poulsen ikke længere fungerende forsvarsminister. Han var tilbage som økonomiminister og partifællen Jakob Ellemann-Jensen trådte igen ind på forsvarsministerkontoret.

Det har både Troels Lund Poulsen og Forsvarsministeriets embedsmænd angiveligt glædet sig meget til.

Rigtig mange driftsopgaver 

For Troels Lund Poulsens vedkommende, så handler det blandt andet ifølge kilder om, at han aldrig har arbejdet så meget, som i de forgangne måneder. Typisk fra klokken fem om morgenen, når han steg ind i ministerbilen, og til langt ud på aftenen. Det er ikke fordi Troels Lund Poulsen er arbejdssky. Men arbejdsdagene var været præget af rigtig mange driftsopgaver og håndtering af akutte sager.

Da han i december sidste år sagde ja til at blive økonomiminister i SVM-regeringen, så var han udset en rolle som ”vicefinansminister”, der skulle kigge den socialdemokratiske finansminister Nicolai Wammen over skulderen samt udvikle politik og agere sparringspartner for Venstres øvrige ministre. Desuden skulle han være Venstres faste anker i regeringens centrale udvalg. En rolle, som han havde set frem til.

{{toplink}} 

I februar var han så nødt til at træde til og vikariere for sin partiformand på forsvarsministerposten. Det altoverskyggende succeskriterium var at få landet et nyt 10-årigt forsvarsforlig inden Nato-topmødet i juli. Det lykkedes en af de sidste dage i juni med historisk mange partier bag.

Selv sat i søen

Men han har også skulle håndtere en række møgsager. Først skulle han i et samråd redegøre for hvordan Forsvarsministeriet vil rette op på den økonomistyring, som i januar fik hård kritik af Rigsrevisionen og Statsrevisorerne. I øvrigt foranlediget af en undersøgelse, som Troels Lund Poulsen selv fik sat i søen i sin tid som statsrevisor.

I slutningen af maj var det så Altingets afsløringer i sagen om indkøb af nyt artilleri til Forsvaret, som Troels Lund Poulsen skulle forholde sig til. Han fik hurtigt sparket sagen til hjørne ved at bede sit system om en redegørelse.

I samme åndedrag fik han gjort opmærksom på, at beslutningen om det kontroversielle indkøb blev taget i januar, da Jakob Ellemann-Jensen stadig var forsvarsminister. ”Jeg hedder ikke Jakob Ellemann. Jeg hedder Troels Lund Poulsen,” lød det kækt fra ministeren. En udtalelse, der straks blev læst ind i spillet om magten i Venstre.

{{toplink}}

Da Altinget i løbet af juni fortsatte med at rulle detaljer i sagen op, besluttede Troels Lund Poulsen, at Forsvarsministeriet først i august skal komme med sin redegørelse om sagen. Når Jakob Ellemann-Jensen er tilbage i Forsvarsministeriet og han selv sidder trygt tilbage i Økonomiministeriet.

Prisen for at gå i regering med S 

Endelig så kom Troels Lund Poulsen i slutningen af juni til at stå i den aparte situation, at han skulle stå på mål for hvorfor det ikke var muligt for Forsvarets Efterretningstjeneste at finde de sms'er, som statsminister Mette Frederiksen og Statsministeriets departementschef Barbara Berthelsen sendte til hinanden, da den daværende S-regering i november 2020 besluttede at alle danske mink skulle aflives.

Fra at have været en hård kritiker af forløbet i minksagen, så skulle han pludselig stå på mål for den. Prisen for at gå i regering med Socialdemokratiet.

Ånder lettet op

Når Forsvarsministeriets embedsmænd tirsdag går op ad stentrappen i det tidligere bankhovedkvarter og skæver ned ad gangen på 1. sal mod ministerens kontor, så ånder mange af dem formentlig lettet op.

For mens Jakob Ellemann-Jensen ved sin tiltrædelse i december sidste år direkte erklærede, at han elskede Forsvaret, så har Troels Lund Poulsen haft en mere nøgtern tilgang.

Han hader ikke Forsvaret. Han har bare ikke set det som en særlig institution, der skulle stilles anderledes krav til. Der skal eksempelvis være lige så meget styr på økonomien her, som alle andre steder i den offentlige forvaltning.

{{toplink}}

Den tidligere skatteminister har ifølge flere kilder været meget skeptisk overfor tingenes tilstand i Forsvarsministeriet og de underliggende styrelser. Ikke mindst overfor hvordan dårlige sager på deres vej op igennem systemet er blevet forvandlet til glansbilleder. Et mønster han genkender fra Skatteministeriet.

Der er derfor blevet løbet rigtig stærkt i ministeriet det seneste halve år. Beslutninger og indstillinger er blevet udfordret og forkastet i stor stil. Af en minister med en stor arbejdskapacitet og mange vågne timer i døgnet.

Grundig oprydning

Med Troels Lund Poulsen ude af døren og Jakob Ellemann-Jensen tilbage kan embedsmændene dog ikke nødvendigvis ånde alt for lettet op. For Troels Lund Poulsen vil uden tvivl overlevere sine oplevelser, betragtninger og analyser af tingenes tilstand på Holmens Kanal 9 til Ellemann.

Vikarens analyse er med stor sandsynlighed krystalklar. Der er brug for en grundig oprydning. Nu er det så op til Ellemann at tage affære.

{{toplink}}

Forrige artikel Vestens militære alliance går balancegang på kanten af historien Vestens militære alliance går balancegang på kanten af historien Næste artikel Undskyld, undskyld, undskyld – departementschefens brev til Ellemann er et opsigtvækkende indblik i embedsværket Undskyld, undskyld, undskyld – departementschefens brev til Ellemann er et opsigtvækkende indblik i embedsværket