Store forandringer i den danske velfærd er på vej

DEBAT: Baggrunden er økonomisk smalhals, så langt øjet rækker, og oplevelsen kan blive voldsom, for ændringerne kommer efter en lang periode med støt stigende velfærd, skriver Bjarne Pedersen, formand for Kommunaldirektørforeningen.

Af Bjarne Pedersen
Formand for Kommunaldirektørforeningen

Det er mange år siden, der har været en tilsvarende reformiver i Folketinget.

Lad mig nævne i flæng, hvad der aktuelt er gang i: Tilbagetrækningsreformen er vedtaget, reformen af førtidspensioner er fremlagt, kontanthjælps- og beskæftigelsesreformer er varslet, og for få dage siden fremlagde Socialdemokraterne et forslag til et nyt program, som bryder med en række gamle tabuer, og frikommuneforsøgene overlevede regeringsskiftet, og de ser ud til at have fået ny energi. Snart indledes trepartsforhandlingerne, og der fremkommer hele tiden nye stramninger på de økonomiske områder. Budgetloven er lige på trapperne med markante sanktioner til kommuner, regioner og ministerier, som overskrider budgettet m.m.

Budgetloven og velfærdsreformerne vil forandre den offentlige service allerede fra næste år. Der bliver nok for borgerne at tale med politikerne om; men der ligger også en kæmpe udfordring for de offentlige forvaltninger.

Større frirum til at løse de kommunale udfordringer
Udfordringen for de kommunale forvaltninger bliver: På den ene side en benhård økonomisk styring med statsgaranterede sanktioner som evig trussel, og på den anden side krav om forandring, udvikling og fornyelse af velfærdsservicen over for borgerne. Og mange borgere vil opleve det som forringelser og nedskæringer.

Det ligger lige for, at det let kan ende i mismod og opgivelse både blandt medarbejderne og i kommunalbestyrelserne, og det kan selvfølgelig også føre til betydelig modstand fra brugerne.

Hvis ikke det skal gå galt, må kommunerne have et større frirum til at finde løsninger. Kommunalbestyrelsens politiske og økonomiske råderum er forudsætningen for, at forvaltningen kan udvikle og forny den kommunale service.

Udvikling og fornyelse bør være kommunernes konstruktive svar på den økonomiske spændetrøje. Der ligger der et enormt potentiale i at motivere og inspirere de mange tusinde medarbejdere til at udvikle nye metoder til at levere god service i høj kvalitet til borgerne. Kommunernes stærkeste kort er medarbejdernes høje faglighed og stærke ledelseskompetencer hos de kommunale ledere, og det skal spilles.

Krisen i den offentlige økonomi er tillige en god lejlighed for at gøre alt det, som ligger lige for; men som alligevel ikke er blevet gjort. Det er nu, unødigt bureaukrati skal fjernes, det er nu, strukturforandringerne skal gennemføres, det er nu, man skal fjerne unødvendige love. Det er nu, velfærdsteknologien skal ind, det er nu, der skal prøves nyt, det er tid til udvikling og fornyelse.

Forrige artikel Frikommuneforsøg mangler ministerafklaring Frikommuneforsøg mangler ministerafklaring Næste artikel En hjørnesten i det nære sundhedsvæsen