Frikommuneforsøg mangler ministerafklaring

DEBAT: Banebrydende frikommuneforsøg kan overtage ansvaret for distriktspsykiatrien for at skabe en helhedsorienteret indsats, men der er brug for en afklaring fra ministerens side, så projektet kan skydes i gang, lyder det fra Gladsaxe Kommunes borgmester, Karin Søjberg Holst.

Af Karin Søjberg Holst
Borgmester i Gladsaxe Kommune

Gladsaxe har nu sammen med Gentofte været frikommune siden 1. januar. Men på grund af valget blev godkendelsesprocessen af de konkrete projekter i første omgang udskudt til juli. Derfor var vi også meget tilfredse, da vi 23. december 2011 modtog brev fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager om, at størstedelen af forsøgsprojekterne ville blive godkendt i løbet af januar. Vi har modtaget positive tilbagemeldinger på skole- og beskæftigelsesområdet. Det er vi glade for. Men vi venter stadig i spænding på at komme i gang med et nytænkende forsøg, hvor Gladsaxe og Gentofte kommuner ønsker at overtage ansvaret for distriktspsykiatrien.

Koordineret og helhedsorienteret indsats
Margrethe Vestager efterspurgte forsøg, der er anderledes og nytænkende. Og det er præcis, hvad Gladsaxe og Gentofte kommuners ansøgning på det psykiatriske område er. For alle er enige om, at de nuværende snitflader mellem kommunerne og regionerne gør det svært at sikre koordinering og sammenhæng mellem den psykiatriske behandling og den socialpsykiatriske og beskæftigelsesrettede indsats. Og det skal der til, hvis vi skal kunne give borgere med psykiske lidelser den støtte og behandling, de har brug for, til at de kan leve "et almindeligt liv", sådan som det er målet med recovery-tanken. Men ingen har endnu fundet en løsning på, hvordan vi gør.

I Gladsaxe og Gentofte ønsker vi at skabe en koordineret og helhedsorienteret indsats, hvor psykisk syge borgere kun skal forholde sig til en indgang for at få den hjælp, de har brug for, så de kan leve et liv på egne betingelser, hvor behandling og hverdag hænger sammen. Vi ønsker ikke at ændre eller nedprioritere den psykiatriske lægefaglige og medicinske behandling. Tværtimod vil vi styrke den lægefaglige bemanding og samtidig koordinere behandlingen med alt det, der ligger udenom - nemlig bolig, familie, netværk, fritid, beskæftigelse og sundhed.

Frikommunerne kan samle ansvaret 
Vi ved af gode grunde ikke, om vores forslag om at overtage distriktspsykiatrien én gang for alle vil løse problemerne på det psykiatriske område. For hvis vi vidste det, ville der ikke være grund til at gennemføre et forsøg. Men vi har en begrundet formodning om, at det kunne være et skridt i den rigtige retning. Gladsaxe Kommunes erfaringer fra for eksempel sygedagpengeområdet og rusmiddelbehandlingen viser, at hvis indsatsen over for borgere med psykiske lidelser skal lykkes, så kræver det et utrolig tæt og veltimet samspil mellem den psykiatriske udredning og behandling og den kommunale indsats. Dette er lettere sagt end gjort, og vi har desværre ofte måttet konstatere, at ventetid eller "andre prioriteringer" har bremset eller - i værste fald - umuliggjort en succesfuld rehabiliteringsindsats.

Derfor tror jeg heller ikke på, at udfordringerne kan løses ved hjælp af nye eller intensiverede samarbejdsmodeller. Det er prøvet adskillige gange. Og her har det gang på gang vist sig at være svært, når to myndigheder skulle blive enige om ledelse og prioritering. Derfor mener jeg, at vi skal bruge frikommuneforsøget til at afprøve en helt nyarbejdsdeling, hvor vi samler ansvaret for distriktspsykiatrien og den socialpsykiatriske indsats hos kommunerne, som i forvejen løser mange opgaver for deres psykisk syge borgere.

På tide at få løsnet startskuddet
I Gladsaxe Kommune vedtog vi sidste år "Plan 2020 for det psykosociale område". En plan, som vi har fået stor ros for fra mange sider, fordi den netop tager udgangspunkt i borgerens behov, og ikke i tilfældige, organisatoriske og opgavemæssige afgrænsninger. Derfor er vi også særligt godt rustede til at gennemføre dette frikommuneforsøg, som hvis det lykkes, kan komme alle psykisk syge borgere til gavn.

Det har selvfølgelig store konsekvenser for både de berørte borgere og medarbejdere at flytte ansvaret for distriktspsykiatrien til kommunerne. Derfor er vi også åbne for, at netop dette frikommuneforsøg alene skal afprøves i Gentofte og Gladsaxe kommuner. Hvis forsøget viser sig at være en succes, kan vi herefter udbrede det til andre kommuner. Men det tager også tid at få sat så stort et projekt i søen. Derfor har vi brug for en hurtig afklaring, så vi kan komme i gang med forberedelserne. Vi har allerede længe stået og trippet i startboksen. Så nu må det være på tide at få løsnet startskuddet.

Forrige artikel Slip kommunerne fri Slip kommunerne fri Næste artikel Store forandringer i den danske velfærd er på vej