Ryk valgstederne ud til de ældre

DEBAT: For at støtte en øget politisk deltagelse for unge foreslår Margrethe Vestager at opstille valgsteder på uddannelsesstederne. Man burde tilsvarende også flytte valgsteder ud, hvor der er mange ældre vælgere, skriver Michael Teit Nielsen, underdirektør for Ældre Sagen.

Af Michael Teit Nielsen
Underdirektør, Ældre Sagen

Vi skal have flere til at stemme til kommunalvalgene. Det er i alles interesse, at så mange som muligt benytter sig af deres demokratiske rettighed og giver deres mening til kende.

Kommunalvalget er borgernes mulighed for at få indflydelse på det lokale og regionale styre og demokrati. Derfor er det stærkt bekymrende, at valgdeltagelsen falder. Ikke mindst når kommunerne efter den seneste kommunalreform har fået et meget stort ansvar for sundhed og andre velfærdsområder, er det vigtigt, at vælgerne giver deres holdninger til kende over for kommunalpolitikerne.  

Lav valgdeltagelse blandt unge og ældre
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har netop i et brev opfordret kommunerne til at tage initiativer, der kan give en højere valgdeltagelse ved det kommende kommunalvalg.

Ved kommunalvalget i 2009 var valgdeltagelsen 66 procent. Det er den laveste i 35 år, og lavere end i flere andre europæiske lande. Især de unge og de ældre er sofavælgere. Valgdeltagelsen topper blandt de 60-69-årige, hvor den er helt oppe på 80 procent. Og omvendt er stemmeprocenten lav, når vi ser på unge i tyverne eller på ældre over især 80 år.

Derfor ligger der en stor opgave i at gøre det lettere at stemme. Margrethe Vestager foreslår valgsteder, hvor folk kommer - eksempelvis på uddannelsesstederne.

Ældre vil gerne stemme
Det er en god ide, når det gælder de unge. Man burde tilsvarende også flytte valgsteder ud, hvor der er mange ældre vælgere, for eksempel plejecentre og dagcentre. For ældre vil gerne stemme, ved vi. Men vi ved også, at for mange dårligt gående ældre kan det være et problem at komme til valgstederne.

Samtidig ville valget kunne være med til at skabe tiltrængt liv disse steder og en måde at åbne sig mod lokalsamfundet. 

Det skal være lettere at stemme
Kommunerne bør også på andre måder støtte en øget valgdeltagelse for ældre. Det skal være lettere at komme til valgstederne, og der er brug for bredere og bedre information om mulighederne for at brevstemme, herunder at brevstemme i hjemmet.

Ældre Sagen bakker op om alle gode initiativer, der kan øge valgdeltagelsen. Vi opfordrer til, at pårørende til ældre mennesker, der har svært ved at komme hen til valgstederne, hjælper med transport eller med at søge om stemmeafgivning i hjemmet.

Forrige artikel Alarmerende få unge stemmer Alarmerende få unge stemmer Næste artikel Gå reform-amok på lokaldemokratiet Gå reform-amok på lokaldemokratiet