Regeringspartierne er nogle hyklere

DEBAT: Sidste år kritiserede regeringen den tidligere VK-regering for en nul-vækst-aftale. Nu går økonomiaftalen på minusvækst på blot tre år, selvom kommunerne udviser stor ansvarlighed. "Det er hykleri af værste skuffe," skriver kommunalordfører Jacob Jensen (V) i et debatindlæg.

Af Jacob Jensen (MF)
Kommunalordfører, Venstre 

Den nye økonomiaftale for kommunerne giver anledning til at konstatere et par ting:

For det første viser aftalen, at kommunerne stadig udviser stor ansvarlighed i forhold til at få samfundsøkonomien til at hænge sammen i en svær tid. Der er tale om en ganske beskeden ramme, som kommunerne kan operere inden for til næste år.

For det andet er aftalen udtryk for hykleri af værste skuffe fra regeringens side. Sidste år skulle man fra de samme partier i opposition høre på udtryk som 'blodbad', 'massakre', 'udsultning', når de skulle beskrive den økonomiaftale, som VK-regeringen lavede, hvor der blev lagt op til nul-vækst i kommunernes økonomi i de kommende par år. Nu går aftalen med den nye regering endnu videre med minusvækst blot et år senere. Gad vide, hvad Thorning, Vestager og Søvndal nu vil kalde det?

Mange vil også undres over, hvorfor der skulle et folketingsvalg til, før venstrefløjen fik øjnene op for, at der ikke hverken sidste år, i år eller til næste år er plads til store vækstrater i kommunernes økonomiramme, som ellers var blevet lovet.

Man må derfor forvente, at de samme borgmestre ikke mindst fra Socialdemokratiet, som sidste år var helt oppe i det røde felt over VK-regeringen, nu vil tage bladet fra munden og kritisere den nuværende regering i endnu skarpere vendinger. 

Aftalen kan også tolkes som et udtryk for, at det ikke er lykkedes for regeringen at komme igennem med deres andre reformer. Blandt andet trepartsaftalen, som ellers skulle have frigivet fire milliarder kroner, der ifølge regeringen skulle have været brugt på øgede offentlige udgifter.

Da det projekt nu er kuldsejlet for regeringen, må kommunerne og dermed den borgernære service til danskerne holde for.

Forrige artikel Venstre må komme ud af hængekøjen Venstre må komme ud af hængekøjen Næste artikel S er blevet bidt af en skovflåt S er blevet bidt af en skovflåt