Venstre må komme ud af hængekøjen

DEBAT: Venstre kritiserer økonomiaftalen for 2013. Men ifølge kommunalordfører Simon Kollerup (S) har regeringen indgået en ansvarlig aftale, der prioriterer klimainvesteringer, arbejdspladser og sundhed. Derfor må Venstre komme ud af hængekøjen og ind i kampen, skriver han i et debatindlæg.

Klimainvesteringer, 3000 grønne arbejdspladser, nær sundhed og flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer. Det er nogle af de tiltag, som danskerne kan se frem til, efter regeringen har indgået aftale med KL om kommunernes økonomi for 2013.

Nødvendig prioritering
Med aftalen prioriterer regeringen og KL både fornuftigt og bæredygtigt. For i en tid med økonomisk smalhals og høj arbejdsløshed er det nødvendigt at prioritere de knappe ressourcer fornuftigt og samtidig sætte hårdt ind for at få folk i arbejde. Og det er netop det, regeringen og KL har indgået en aftale om. Alligevel lyder kritik fra Venstre.

Lad mig kort skitsere, hvad det er for en aftale, der er indgået.

Sikring af skybrud
Forandringerne af klimaet er alvorlige, og senest har Danmark oplevet, hvordan skybrud kan kræve meget tid, penge og besvær. Derfor løftes kommunernes indsats for at imødegå klimaforandringer med 2,5 milliarder kroner, som kan bruges til at bygge veje som afvandingskanaler og opsamlingsbassiner, så voldsomme regnmængder ved egen kraft kan fordele sig.

Arbejdspladser til håndværkere
Men den økonomiske vitaminindsprøjtning til klimatilpasning vil også skabe arbejdspladser. Især i byggebranchen vil de 2,5 milliarder til klimatilpasninger kunne mærkes, fordi indsatsen giver beskæftigelse til arbejdsløse håndværkere.

Stor fokus på den nære sundhed
Kommunerne har stor betydning for den nære sundhed, og det afspejles i aftalen. Forebyggelse, hverdagsrehabilitering og indsatsen over for mennesker med kroniske sygdomme som eksempelvis diabetes og hjerteproblemer styrkes nemlig med 300 millioner kroner. Ligesom der er fokus på gode patientforløb, så borgerne undgår unødvendige genindlæggelser på sygehuset.

Modernisering af den offenlige sektor
Aftalen afsætter desuden knap 750 mio. kroner i 2013 og 1,5 milliard frem mod 2014 til modernisering af den offentlig sektor, som kommunerne kan prioritere til gavn for børn, ældre og syge.

Det er dermed en aftale, der på trods af den økonomiske situation prioriterer den borgernære service. En aftale, der skaber arbejde til dem, der er arbejdsløse, og forbedrer forebyggelsesindsatsen og behandlingen af de syge. En aftale, der også tager hensyn til børnene, som fremover får glæde af flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer, når kvaliteten i vores dagtilbud styrkes med 500 millioner kroner.

Sagt med andre ord er der indgået en aftale, der skaber vækst, beskæftigelse og øger kvaliteten af velfærden i kommunerne, imens vi imødegår klimaforandringerne.

Kom ind i kampen Venstre!
Hvorfor kritiserer Venstre os for det? Det virker lidt, som om Venstre surmuler i hængekøjen, over at de ikke længere sidder for bordenden. Men kom nu ind i kampen, Venstre!

Regeringen har sammen med KL indgået en fornuftig og ansvarlig aftale om en ambitiøs klimaindsats og seriøs jobskabelse til de ledige. Sådan skaber vi bedre velfærd til danskerne, og sådan får vi et Danmark, som alle danskere kan være stolte af.

Forrige artikel KL-formand til regioner: Drop frygt for parallelt sundhedsvæsen Næste artikel Regeringspartierne er nogle hyklere Regeringspartierne er nogle hyklere