Slip kommunerne fri

DEBAT: De danske kommuner presses hårdt af den centrale lovgivning. Hvis ikke dette skal udvikle sig til et lokalt pseudo-demokrati, skal vi aflive vores ”Big Mother-stat” ved hjælp af mindre regulering, mere udlicitering og frihed, skriver kommunalordfører fra L.A, Leif Mikkelsen.

Af Leif Mikkelsen
Kommunalordfører for Liberal Alliance

Grundlæggende er det kommunale selvstyre et liberalt koncept, men da staten fortsat vokser sig større og større, kan dette koncept ikke leves ud i livet. Staten har nemlig vokset sig til nu at være 'Big Mother' for hele det danske samfund, hvoraf resultat er blevet for meget central lovgivning.

Sagt med andre ord, er for eksempel dét, at Folketinget går ind og blander sig i, hvor mange gange de ældre skal have bad, i høj grad udtryk for detailstyring ud fra enkeltsager. Den logiske konsekvens af dette er, at der i fremtiden vil være for lidt af det frie, liberale selvstyre - hvilket bestemt ikke er til gavn for hverken kommunerne eller borgerne.

Mindre Big Mother
Derfor er grundholdningen i Liberal Alliance, at Christiansborg kunne gøre utrolig meget godt for det danske samfund ved egentlig at undlade at gøre så meget. Vi skal slippe friheden løs og give kommunerne frihed til selv at agere foruden bureaukratiets begrænsninger. Sagt med andre ord: mindre Big Mother! I dag bliver alt for mange penge brugt på overflødige skemaer og blanketter, som de offentlige ansatte og ikke mindst borgerne møder hver dag. Det er på tide, at vi sætter en stopper for den syndflod af papirer og kontrol, som strømmer ud fra Christiansborg. Der skal nemlig være tid til, at pædagoger kan give børnene et knus i børnehaven og ikke mindst tid til at skænke kaffen op til de ældre på plejehjemmet. I dag kan disse menneskelige behov være svære at opfylde i hverdagen, når bureaukratiet maser begrænsninger ned over hovedet på kommunerne.

Sund fornuft
Derfor mener jeg, at vejen frem for kommunerne er mindre regulering af erhvervet og dermed frihed fra staten. For det andet er det nødvendigt, at kommunerne udliciterer væsentlig mere end i dag. Det er almen viden, at kommunerne arbejder under stramme budgetter samtidig med, at kravene til deres serviceniveau bliver flere og flere. Liberal Alliance ser derfor fornuften i at lade private virksomheder hjælpe det offentlige. For ved at lade de private virksomheder tage fat, vil det spare kommunerne og ikke mindst skatteyderne for milliarder af kroner. På den måde kan vi i fremtiden sikre, at der er tid og omsorg overfor både vores børn og ældre - uanset om der er tale om en offentlig eller privat institution som for eksempel plejehjemmet Lotte på Frederiksberg.

Pseudo-demokrati
For at disse to forhold kan lade sig gøre, har vi brug for modige lokalpolitikere rundt omkring i landet, der tør at sige nej til det 'TilskudsDanmark', der er blevet opbygget gennem de sidste mange år. Jeg frygter, at vi i fremtiden vil opleve et pseudo-demokrati, hvor borgerne ikke kan se forskel på, hvorvidt de har den ene eller den anden borgmester, fordi det virker som om, at lokalpolitikerne alligevel bare skal gøre, hvad der bliver sagt inde på Christiansborg. Denne udvikling skal for alt i verden stoppes! Hvis kommunerne derimod agerer frit, er det nemlig op til borgerne i den enkelte kommune, om de nu vil bo dér, eller hvem de vil stemme på næste gang. På den måde bliver det borgerne, der påvirker kommunernes politik - og ikke Big Mother statens begrænsende centrale lovgivning.

Forrige artikel Kig mod Sverige på området for udsatte børn og unge Næste artikel Frikommuneforsøg mangler ministerafklaring Frikommuneforsøg mangler ministerafklaring