Smal udligningsaftale på plads

AFTALE: Regeringen og støttepartiet Enhedslisten er blevet enige om at justere det kommunale udligningssystem. Der er ekstra penge til kommuner med socialt belastede familier, og der oprettes en pulje på 400 mio. kr. til sociale formål i områder med store sociale problemer.

Det kommunale udligningssytem justeres med virkning fra 1. januar 2013.

Det er regeringen og Enhedslisten enige om efter bare tre dages forhandlinger.

"Vi har lavet en aftale med Enhedslisten om at justere vores udligningssytem, så det bliver mere socialt rimeligt," siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Modellen er kun ændret en smule i løbet af de tre dage lange forhandlinger mellem regeringen og Enhedslisten, der trådte til, da de langtrukne forhandlinger mellem regeringen og VKO strandede. Alligevel er støttepartiet godt tilfreds.

"Vi syntes, at det var godt, det der lå på bordet, for det trak i den rigtige retning. Men vi ville gerne sikre, at de kommuner, der har flere velstillede borgere og færre sociale problemer, de skal betale lidt mere, og det er lykkedes," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen. 

Ny social pulje
Justeringerne tager som ventet udgangspunkt i det såkaldte finansieringsudvalgs model 3, der flytter 400 mio. kr. fra by til land. Samtidig pilles der ved en række uhensigtsmæssigheder, der blandt andet betød, at au pair-piger gav ret til udligningspenge.

Desuden oprettes der en ny social særtilskudspulje på 400 mio. kr. til kommuner med mange hjemløse, misbrugere og andre sociale problemer.

Ændringerne træder i kraft 1. januar 2013, dog med en overgangsordning for de kommuner, der taber mest på justeringen.

Som en del af aftalen får de kommuner, der mister penge, også mulighed for at hæve skatten en smule. Kommuner, der sænker skatten, vil blive delvist kompenseret.

Forligsbrud?
Med aftalen om udligning med Enhedslisten bryder regeringen et forlig med VKO, mener oppositionen.

Det har Margrethe Vestager afvist. Direkte adspurgt, hvorfor der er blevet snakket om forligskreds, når oppositionen er blevet indkaldt til forhandlinger, siger Vestager:

"Jo jo, men ikke med vetoret."

Altinget | Kommunal har tidligere beskrevet, hvordan forligsekspert Aage Frandsen, tidligere MF for SF, mener, at udligningssystemet er forligsbelagt. 

Forrige artikel Rige hovedstadskommuner står for skud Rige hovedstadskommuner står for skud Næste artikel Her er aftalen om kommunal udligning