S-ordfører: Jette Gottlieb har misforstået formålet med Lynetteholm

Det er nogle mystiske og forkerte tal, Enhedslistens Jette Gottlieb bruger, når hun argumenterer imod Lynetteholm, skriver Laura Rosenvinge (S).

Tilbage i januar erklærede Enhedslistens folketingsmedlem, Jette Gottlieb, at "København må ikke vokse sig større end i dag".

Den holdning er selvfølgelig helt legitim.

Men hvis du spørger mig, så er den også usolidarisk og karakteristisk for den dobbeltmoral, der desværre ofte gennemsyrer Enhedslistens boligpolitik i København.

Jette Gottlieb har sit på det tørre med egen bolig, centralt placeret på det eftertragtede Christianshavn. Hendes parti lover boliger til alle – og de skal være billige. For der skal være plads til alle, må man forstå.

Men når det kommer til stykket, så har Enhedslisten i København en historik, som det parti, der oftest siger nej til nye almene boliger i København 

Og Enhedslisten stopper ikke her. De har gjort det til partiets mission med alle midler at bekæmpe de byudviklingsprojekter, som rent faktisk kan levere på deres egen vision om flere billigere boliger.

Mystiske tal om tilvækst

Seneste skud på stammen er Jette Gottliebs indlæg på Altinget, hvor hun skriver, at grundlaget for etablering af og byudvikling på Lynettholm ikke længere er til stede. Hendes indlæg er desværre fyldt med fejl og fejlslutninger.

Jette Gottlieb skriver, at tilblivelsen af Lynetteholmen er baseret på en årlig tilvækst i København på 10.000 personer. Det er et mysterium, hvor det tal kommer fra.

Den slags misinformation er farlig især i en tid, hvor vi skal være ekstra opmærksomme på, hvilke oplysninger vi viderebringer, så misinformation ikke spreder sig som steppebrand.

{{toplink}}

Befolkningsprognosen, som Danmarks Statistik fremskriver, viser ganske rigtigt en lavere befolkningstilvækst, end den befolkningsprognose Københavns Kommune har fremskrevet. Men det er der en helt ukontroversiel forklaring på.

For i Danmarks Statistiks model har man indregnet flytte- og vandringsmønstre fra Corona-årene. En periode hvor tallene for indvandring og fraflytning i København var kunstigt lave. Derfor havner den på en befolkningstilvækst med et gennemsnit på 1.500 personer.

Det er et tal, der ligger lagt under den faktiske udvikling, hvor Københavns Kommune forudsiger en gennemsnitlig årlig befolkningstilvækst på 3.500 personer.

Både Københavns Kommunes og Danmarks Statistiks befolkningsprognoser regnede inden Corona-pandemien med en befolkningstilvækst på 5.000 personer årligt.

Jette Gottlieb har altså kun haft mangelfulde eller helt hjemmelavede data ved hånden, da hun skrev sit indlæg. Herudover har hun misforstået formålet med byudvikling på Lynetteholm.

Allerede underskud i boliger

Vi skal ikke kun bygge boliger til de knap 100.000 nye københavnere, der forventes at bo i København i 2050. Vi skal også bygge boliger for at dæmpe prisniveauet på det københavnske boligmarked, som allerede i dag er utilgængeligt for al for mange.

Fra 2006 til 2021 voksede København med cirka 80.000 familier. I samme periode steg boligbestanden med cirka 43.000 boliger.  

{{toplink}}

Det vil sige, at der kun er bygget boliger til omkring halvdelen af de nye familier, og det presser naturligvis boligmarkedet med stigende boligpriser til følge. Det er et simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel.  

Vi skal altså bygge flere boliger i København, hvis vi skal skabe det retfærdige og fleksible boligmarked, som Jette Gottlieb og resten af Enhedslisten taler om.

Heldigvis er der – på trods af Enhedslisten – et bredt flertal på Københavns Rådhus, der også arbejder for, at et retfærdigt og fleksibelt boligmarked kan blive en realitet i København.

Mere end bare boliger

Lad mig derfor gøre det helt klart: København og københavnerne har stadig behov for Lynetteholm!

Lynetteholm er et helt centralt element i fremtidssikringen af København. Det er første skridt i den stormflodssikring, som det med hver storm bliver mere klart, at byen behøver.

Med Lynetteholm får vi fremtidssikret og udbygget Københavns Metro. Vi får en Østlig Ringvej, der kan føre den gennemkørende trafik uden om København og mindske trængslen på de københavnske veje.

Og sidst, men ikke mindst, så er det Lynetteholm, der skal fremtidssikre vores boligmarked, så København ikke bliver en lukket fest for de rige og dem, der har deres på det tørre.

Forrige artikel Hovedstadsaktører: Gode flyruter er afgørende for Københavns og Danmarks velstand Hovedstadsaktører: Gode flyruter er afgørende for Københavns og Danmarks velstand Næste artikel Borgmestre: Mette Frederiksen mangler stadig en plan for de 43.000 unge uden uddannelse eller job Borgmestre: Mette Frederiksen mangler stadig en plan for de 43.000 unge uden uddannelse eller job