Christianshavns Lokaludvalg: Den nye overborgmester skal huske det nære demokrati

Hvem end der bliver ny overborgmester skal prioritere det lokale demokrati og relationerne til borgerne – og sås akt de holde sine løfter, skriver Asbjørn Kaasgaard.

Af Asbjørn Kaasgaard
Forperson, Christianshavns Lokaludvalg

Opgaven for Christianshavns Lokaludvalg er at styrke borgernes indflydelse på Borgerrepræsentationens beslutninger.

Som sådan har vi ikke nogen holdning til hvem, der bestrider de forskellige borgmesterposter i kommunen. Men vi har masser af forslag og ideer til de københavnske politikere og til forvaltningerne om at skabe en bæredygtig og menneskelig by.

Vi bygger vores politik på mange former for borgerinddragelse – især ved fastlæggelse af bydelsplaner og ved høringsbidrag til kommunen indenfor alle områder såsom infrastruktur, støj, stormflod, forurening, boligpolitik og kulturelle og sociale forhold.

Vi arbejder ud fra et lokalt perspektiv med det, vi kalder for argumenternes værdi, og vi er konstruktivt kritiske overfor politikerne, når de mangler visioner og ikke indfrier egne løfter og mål.

{{toplink}}

Mange pæne løfter i tidens løb

For eksempel havde den nu forhenværende overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), et mål om, at København skulle være CO2-neutral i 2025.

Og bortset fra, at det kun var det administrative København og dermed ikke hele byen, der skulle være CO2-netural, så lød det jo godt – indtil samme borgmester måtte indse, at hun ikke gjorde nok ved det og så bare udsatte målet med nogle år.

I Sophie Hæstorp Andersens tid er der i det hele taget sagt mange pæne ord om grøn omstilling og bæredygtighed. Men der mangler i den grad fremdrift og konsekvens.

Endnu et eksempel er forlængelse af de private havnerundfarters kontrakter med deraf følgende uændrede CO2-udledning og ekstremt sundhedsskadelig partikelforurening, som løber helt indtil 2037, uden en eneste betingelse om at overgå til eldrift.

Ligeledes har det taget syv år, før det første landanlæg til krydstogtsskibenes strømforsyning er ved at være på plads, skønt forureningen fra skibene er større end udledning fra biler.

Lokalt har vi haft mange forslag til realiserbare stormflodsprojekter, som alle er affejet med henvisning til Lynetteholmprojektet, selvom det ikke er før tidligst i 2035, at der kommer en dokport mod nord, der kan stoppe en kommende stormflod.

Ligeledes er der sagt rigtig mange pæne ord om socialt udsatte, misbrugere og hjemløse, uden det har haft den store betydning.

Ironisk boligpolitik

Ironisk nok er det den førte boligpolitik, der har medvirket til en befolkningsudskiftning, som har forårsaget, at Socialdemokratiet ikke længere er det største parti i hovedstaden.

Endnu en udskiftning på overborgmesterposten betyder desværre, at de nære relationer til lokalområderne skal til at opbygges igen, og det tager tid.

Imens bliver der måske taget nogle beslutninger, der kunne være blevet bedre, hvis der havde været en større politisk kontinuitet.  

Det er op til vælgerne, hvordan Borgerrepræsentationen skal sammensættes.

For os i lokaludvalget er det vigtigt, at kommende borgmestre vil tage det lokale demokrati alvorligt.

{{toplink}}

Forrige artikel Forældreorganisation: Budgetaftalen er ikke et historisk løft. Den sikrer bare, at der ikke skal spares mere Forældreorganisation: Budgetaftalen er ikke et historisk løft. Den sikrer bare, at der ikke skal spares mere Næste artikel Den Grønne Ungdomsbevægelse: Færre biler er ikke Den Grønne Ungdomsbevægelse: Færre biler er ikke "mobning" – det er nødvendigt for fertiliteten