KAB: Hvis der skal være plads til københavnerne, skal fortætning være en reel mulighed

Hvis mit fremtidsbillede af København skal realiseres, kræver det, at vi også finder plads til flere almene boliger. Men vi skal have både fysisk plads og økonomisk rum til at realisere dem, skriver Rasmus Jessing.

I København er byggegrundene få og meget dyre. Det mærker vi i den almene sektor, hvor det er helt enormt svært at få enderne til at mødes i nybyggeriet i øjeblikket.

Vi er nødt til at have blik for andre muligheder, så vi fortsat kan være med til at forsyne byen med boliger, der er til at betale.

Det er afgørende, hvis København skal blive ved med at være en by, der er tilgængelig for alle grupper af borgere.

Tingbjerg-løsningen kan være vejen frem

Et af de spor, vi mener rummer potentiale, er fortætning, altså, at vi øger bebyggelsesprocenten på nogle af de allerede eksisterende ejendomme.

Det kan gøres ved at tilføje en ekstra etage eller to, hvor bygning og arkitektur kan bære det, eller ved at bygge på en mindre del af et friareal.

Begge dele er sat i spil i Tingbjerg i Brønshøj-Husum, hvor et stort udviklingsprojekt er i gang som led i et ambitiøst byomdannelsesprojekt.

Bydelen tilføres cirka 1.400 private boliger, hvoraf mange passes nænsomt ind som rækkehuse mellem de karakteristiske gulstensblokke fra 1950’erne. Det er et fortætningsprojekt, men det er mere end det.

Flere boliger er tænkt sammen med en indsats for at løfte bydelens grønne områder og skabe attraktive uderum, som flere beboere har lyst til at gøre brug af.

Samtidig løftes forretningslivet med små spisesteder og butikker. Vi kan se, at denne omdannelse tegner til at blive et eksempel til inspiration for andre almene boligområder i København og resten af hovedstadsområdet.

I Tingbjerg er fortætningen sket med private boliger – og der er ingen tvivl om, at netop en bedre blanding af almene og private boliger også vil få positiv betydning for bydelen.

{{toplink}}

Andre steder kan fortætning være en mulighed for at møde behovet for flere almene boliger.

Vi skal turde bo tættere

Desværre har fortætningsprojekter det med at være åbenlyst geniale og samtidig virkelig vanskelige at realisere.

Det er der flere årsager til.

For det første er fortætning en løsning, der historisk set har mødt modstand lokalt, fordi fokus har været på tabet af friarealer.

Når vi ser på eksemplet Tingbjerg, må vi konstatere, at fortætningen har den stik modsatte effekt: De nye boliger er med til at give bydelen ny attraktionsværdi. Måske kan Tingbjerg blive det gode eksempel, som kan få flere – også lokalt – til at se værdierne i den tilgang.

For det andet har vi brug for en håndsrækning i systemet; et styrket kommunalt samarbejde om fortætning.

Konkret har vi brug for, at Københavns Kommune lemper kravene til parkering og friarealer, så vi i disse projekter kan arbejde mere frit med at finde frem til de gode løsninger. Måske vil det bedste projekt ikke ramme de skarpe procent-krav, men vinde på andre kvaliteter.

Vi har også brug for større fleksibilitet med hensyn til boligstørrelserne. Det er en faktor, vi kan skrue på i en tid, hvor maksimumbeløbet for almene boliger sakker håbløst efter byggepriserne.

{{toplink}}

Resultatet kunne i nogle tilfælde betyde højere kvadratmeterpris, men mindre boliger med tilhørende lavere husleje, reduceret klimabelastning og minimerede driftsomkostninger.

Regler som en bro mellem KAB og kommunen

Hvor er der så konkrete fortætningsmuligheder?

KAB kortlagde i 2018 potentialet til 8.000 til 10.000 boliger i KAB-Fællesskabet, det vil sige hele hovedstadsregionen. Det kan givetvis suppleres af de øvrige boligselskaber i regionen.

Derudover vil jeg pege på, at KAB administrerer en stribe kommunale institutionsejendomme, der ligger på grunde, som kun er ekstensivt bebygget.

De er placeret attraktivt i København, hvor det ellers er yderst vanskeligt at finde byggegrunde; i Valby, Vanløse og Østerbro. Her er det oplagt at samarbejde om at fortætte med nye, almene boliger.

Det almene byggeri er underlagt flere regler end det private, men det bør samtidig give mulighed for et tættere samarbejde mellem kommunen og de almene bygherrer.

Lad os sammen finde de gode løsninger, som betyder, at vi kan realisere flere almene boliger i fortætningsprojekter i byen. Det er faktisk en genial mulighed.

Forrige artikel EL-borgmester: Kommuneplanen skal bekæmpe ublu forretning på københavnernes boligbehov EL-borgmester: Kommuneplanen skal bekæmpe ublu forretning på københavnernes boligbehov Næste artikel Skoler og forældre i opråb: For få pædagoger og støttetilbud vil sende flere børn i specialskole Skoler og forældre i opråb: For få pædagoger og støttetilbud vil sende flere børn i specialskole