Dansk ja til amerikansk økologi møder skepsis

ORGANIC: Regeringens ja til at forenkle eksportreglerne for økologi mellem USA og EU bliver mødt med skarp kritik fra både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening. Nødvendigt for landbruget, mener Socialdemokraterne.

De økologiske landmænd i Danmark kan blive ramt hårdt på både pengepungen og konkurrenceevnen, hvis man ændrer de nuværende regler for eksport af økologisk produkter mellem EU og USA.

Det er meldingen fra både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, efter den danske regering for nylig har valgt at bakke op om et forslag fra Europa-Kommissionen, som vil ligestille økologireglerne i EU med de amerikanske regler.

Læs grundnotatet her.

Som det ser ud i dag, skal økologiske bøffer, oste og gulerødder, der er blevet produceret inden for EU's grænser, først igennem en særlig ekstrakontrol, når de skal eksporteres til USA. Det samme er tilfældet, når økologiske landmænd i USA vil sælge deres produkter til EU-medlemslandene, og derfor ønsker man fra Kommissionens side at forenkle hele kontrolproceduren.

Det skal ske ved, at både EU og USA anerkender hinandens regler, og det er netop her, problemet opstår, mener både Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

Ekstra krav til europæiske landmænd
De to organisationer mener nemlig ikke, at der er tale om en gensidig anerkendelse. Som reglerne er i dag, må europæiske landmænd godt bruge antibiotika i forbindelse med den animalske økologiproduktion. Det må man dog ikke i USA, og det er en regel, de amerikanske fødevaremyndigheder ikke vil gå på kompromis med i forbindelse med det nye forslag.

Derfor er der ikke tale om en reel ligestilling mellem de to regelsæt, mener Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

"Det er en anerkendelse af det amerikanske regelsæt, mens vi her i EU har fået et ekstra krav, som vi skal leve op til. Derfor er det ikke ligeværdigt," siger økologichefen til Altinget | Fødevarer.

Samme melding kommer fra Økologisk Landsforening, der mener, at forslaget reelt kun tilgodeser amerikanske interesser. Ifølge foreningen er det nemlig problematisk, at økologiske landmænd i USA nu får lettere adgang til det europæiske marked, mens de samtidig kun vil sige god for økologiske produkter, der ikke indeholder antibiotika.

"Derfor foretrækker Økologisk Landsforening, at en nuværende model for samhandel med USA fortsætter, til der kan laves en fuld aftale om ækvivalens," skriver foreningen i sit høringssvar.

L&F ønsker særaftale
Ønsket om at ligestille økologireglerne har flere år på bagen, og ifølge den danske regering vil aftalen kunne åbne op for et større eksportmarked på den anden side af Atlanterhavet. Eksporten af økologiske produkter fra Danmark er steget kraftigt i de seneste år, og Kirsten Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer er da også enig i, at forslaget kan forbedre eksportmulighederne. Men det vil udelukkende være i forhold til den vegetabilske produktion, som ikke bliver berørt af antibiotikakravet, understreger hun.

"De får en fordel ved, at de ikke længere skal udføre denne ekstra, supplerende kontrol. Som udgangspunkt synes vi, det er bedst med en gensidig aftale uden forbehold. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, bør man overveje en delaftale for vegetabilske produktion," siger hun til Altinget | Fødevarer.

Sybille Kyed, fagpolitisk chefkonsulent hos Økologisk Landsforening, mener dog ikke, at eksportpotentialet til USA på nuværende tidspunkt er særlig stort, og derfor bør man genoverveje det nuværende forslag.

"Det vil jo betyde, at de amerikanske landmænd får nogle konkurrencefordele. Derfor kan man spørge sig selv, hvor vigtigt det er at få denne aftale igennem, hvis ikke Danmark får nogle fordele, der opvejer det kompromis, vi har måttet indgå i forhold til de ekstra antibiotikakrav," siger Sybille Kyed til Altinget | Fødevarer. 

S: Vi skal oparbejde gode relationer
Trods kritikken har regeringen dog ingen planer om at ændre holdning til forslaget på nuværende tidspunkt.

Selv om regeringen anerkender, at forslaget ikke vil føre til fuldstændig ligestilling mellem de fælleseuropæiske og de amerikanske regler, vurderer regeringen ifølge grundnotatet, at "en samlet aftale vil have overvejende fordele for det danske økologierhverv, idet aftalen samlet set medfører forbedrede eksportvikår for danske økologiske virksomheder."

Og ifølge Orla Hav, fødevareordfører for Socialdemokraterne, ønsker regeringen stadigvæk, at de europæiske og de amerikanske regler på sigt skal bliver fuldstændig ligestillede.

"Man kan altid diskutere strategien, men vi har skønnet, at det er bedre at komme med nu og så på et senere tidspunkt arbejde for at få bedre vilkår. Hvis vi i stedet maler os op i en krog, kan det komme til at skade landbruget på længere sigt. Derfor er det bedre, at vi får oparbejdet nogle gode relationer, som efterfølgende kan komme øvrige danske produkter til gavn," siger han til Altinget | Fødevarer.

Forslaget blev behandlet i Den stående Komité for Økologisk Landbrug tirsdag den 20. december. Ved Altinget | Fødevarers deadline var det endnu uvist, om et kvalificeret flertal af medlemslandene havde stemt for forslaget. Men i det grundnotat, der i sidste uge blev omdelt til medlemmerne af Folketingets udvalg for fødevarer, landbrug og fiskeri, stod der, at man forventede, at "mange medlemsstater af overordnede politiske og handelsmæssige årssager vil stemme for forslaget." Derudover skal de amerikanske myndigheder også sige god for forslaget, før det i givet fald kan træde i kraft den 1. juli 2012.

 

Forrige artikel DN tvivler på Aukens pesticid-indsats DN tvivler på Aukens pesticid-indsats Næste artikel Margrethe: Margrethe: "Det er alvorlige tider i disse år"