Grøn chef: Frugt- og grøntsagsproduktion mangler en national udviklingsstrategi

Produktionen af dansk frugt og grønt er i tilbagegang og presses af konkurrence, tab af viden og generationsskifter. Derfor bør en national udviklingsstrategi indgå i arbejdet med den grønne trepart, skriver Trine Krebs.

Treparten handler ikke kun om at reducere CO₂ med Bovaer og pyrolyse og skabe mere urørt skov og biodiversitet.

Den kunne også handle om at skabe gode rammer for en fantastisk stærk gren af det danske landbrug med de fødevarer, som vi rent faktisk skal spise flest af nu og i fremtiden, nemlig frugt og grønt.

Dansk frugt- og grøntproduktion sidder i teorien med alle vinderkortene: Danmark har et fantastisk klima til at dyrke frugt og grønt, der er rigeligt med vand til vanding, og vi har en stærk, rodfæstet og veludviklet produktionskultur.

Tilmed peger prognosen for, hvor frugt og grønt til det europæiske marked skal produceres i fremtiden, på det kølige og vandrige nord.

Allerede nu er produktionen af visse grøntsags- og frugtkulturer meget presset i det sydlige Europa og præget af høje varmegrader og vandmangel.

Et højt indtag af frisk frugt og grønt er den vigtigste markør for en sund livsstil, som giver samfundet færre sundhedsudgifter.

Frisk frugt og grønt er yderst klimavenligt, og får vi øget andelen på tallerkenerne – både i offentlige og private måltider – vil det kræve meget mindre af landbrugets arealer og frigive mere plads til rent grundvand, biodiversitet og energiformål.

Billige produkter løber med afsætning

Det er ikke, fordi danske avlere står med hatten i hånden og råber på flere penge eller subsidier til produktionen.

Men der er åbenlyse og meget barske produktionsomkostninger, som en yderst effektiv dansk frugt- og grøntproduktion ikke altid kan hamle op imod, når vi ser på verdensmarkedets priser.

Det er dyrere at lave et håndværkskrævende blomkål i en velsmurt og gennemreguleret miljø- og velfærdsstat, end det er i bare vores nærmeste nabolande.

Det store spørgsmål er naturligvis, om vi overhovedet skal producere frugt og grønt i Danmark. Vi er en del af en global verden med arbejdsdeling, hvor de, der kan lave de billigste produkter, løber med afsætningen.

{{toplink}}

Der er dog argumenter for, at vi skal tænke os godt om i en verden, hvor flere usikre dagsordener kan presse robustheden og forsyningssikkerheden i både Danmark og Europa.

Fødevarer er ultravigtige i usikre tider. Vi har ydermere i Danmark også flere vedtagne strategier og nye fonde, som i den grad arbejder på at gøre Danmark til et stærkt, både udviklende og spisende, planteland.

Skal vi udvikle Danmark med flere plantearbejdspladser, en stærk, grøn madkultur, hvor vi spiser velsmagende frugt og grønt, og ikke mindst en stærk planteindustri, kræver det et stærkt, dybt og friskt råvaregrundlag.

Fokus på værdisættelse af frugt og grønt

I en national strategi kunne vores politikere overveje at forholde sig til særlige momssatser, investeringsstøtte til følgeindustrier, omstilling af strøminfrastruktur, en national kampagne, bredt funderet, for at fremme danskernes indtag af frugt og grønt, eller benytte ESG-tal til at give gode scorer i udbud i offentlige køkkener, så det ikke udelukkende er pris, der er i fokus.

Indregne eksternaliteter, når vi fastlægger en pris på frugt og grønt, give fradrag til medarbejderes frokostordninger, hvor de har et højt indtag af frugt og grønt, sikre generationsskifter, uddanne nye unge talenter inden for frugt og grønt, og sørge for grøntsagsrige måltider i alle offentlige kantiner - ja, der er nok at tage fat på, for at skabe et sikkert fundament for en stærk hjemlig produktion af frugt og grønt.

Produktionen af frisk frugt og grønt i Danmark og forbruget heraf giver så mange synlige fordele.

Men det kræver, at beslutningstagere og politikere overalt i vores samfund har redskaber til at give den danske produktion nogle gode vilkår på markedet og i rodfæstningen af den grønne danske madkultur.

Det kræver en national strategi, hvor alle i værdikæden får fokus på en værdisættelse af dansk frugt og grønt, som svarer til det, produktionen rent faktisk leverer til samfundet i form af bedre miljø, bedre klima, højere sundhed, renere grundvand, frigivelse af arealer og ikke mindst den spiseglæde, der kommer af at spise frisk, højkvalitets og velsmagende frugt og grønt.

{{toplink}}

Forrige artikel Landbrug & Fødevarer: Danmark bør stræbe efter at løfte dyrevelfærden på EU-niveau Landbrug & Fødevarer: Danmark bør stræbe efter at løfte dyrevelfærden på EU-niveau
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.