Ambassadør og L&F-direktør: Et stabilt landbrug i Algeriet er også relevant for Danmark

Klima, migration og landbrug hænger sammen. Derfor er det aktuelt for Danmark at bidrage til moderniseringen af det algeriske landbrug, der både kan sikre job og fødevarer til den voksende befolkning, skriver Katrine From Høyer og Merete Juhl.

Sidst i august løftede regeringen sløret for dens nye Afrika-strategi. Med den lægges der op til en ny tilgang til Afrika, hvor Danmark grundlæggende skal engagere sig mere på kontinentet med tæt inddragelse af blandt andet dansk erhvervsliv. 

Strategien kommer i en tid, hvor Afrikas geopolitiske relevans aldrig har været større. I 2050 vil hvert fjerde menneske på jorden bo i Afrika, og hver tredje af verdens unge mellem 15 og 25 år vil være afrikaner. 

Løsningerne på de globale klimaudfordringer kan kun findes sammen med de afrikanske lande, ligesom migration fra kontinentet mod Europa nødvendigvis må håndteres i fælles koordination. Sammenhængen mellem klima, migration og landbrug er evident. Landbruget spiller en central rolle i at sikre fødevareforsyningssikkerhed på det afrikanske kontinent og i at skabe arbejdspladser til den voksende, unge befolkning. 

Her er det værd at kigge mod kontinentets største land: Algeriet. 

Algeriet er blevet afhængig af import

Algeriet var centralt for romerne til dyrkning af hvede, vin og oliven. Siden blev Algeriet først Osmannerrigets spisekammer og siden Frankrigs, med sin frugtbare jord og sin geostrategiske placering mod Middelhavet, på kanten af Europa.

Det kan derfor undre, at Algeriet i dag er afhængigt af storstilet fødevareimport.

Algeriet importerer årligt 14 millioner tons korn for at dække landets produktionsmæssige underskud – 80 procent af det nationale behov dækkes af import.

Der importeres også kød, couscous og meget andet, som er centrale elementer i den algeriske kost. 

Årsagerne til udfordringerne er flere. Det handler grundlæggende om mislykket landbrugsforvaltning, som strækker sig helt tilbage til uafhængigheden i 1960'erne.

I et forsøg på et opgør med disse fejlslagende politikker begyndte man i 2000'erne at udvikle en ny markedsøkonomisk retning for det algeriske landbrug. Det er da også lykkedes at øge selvforsyningsgraden betragteligt. 

Landbruget er af enorm betydning for Afrikas største land. Mere end en tiendedel af arbejdsstyrken er ansat i landbruget sammen med omkring en million migranter, der blandt andet finder sæsonarbejde i landbruget.

Et moderne og effektivt algerisk landbrug er derfor vigtigt. Ikke alene for den algeriske økonomi, men også for at fastholde stabilitet i et land, som er omgivet af urolige naboer mod syd og øst, og som formår at fastholde et stort antal migranter med blandt andet mulighederne for beskæftigelse i landbruget. 

Danmark kan støtte Algeriet

Der er stort potentiale for det algeriske landbrug. Landet er kendetegnet ved god infrastruktur og rig adgang til elektricitet og næringsrig jord. Klimaforandringerne betyder dog ujævn og til tider voldsom regn med oversvømmelser i dele af landet og tørke i andre som konsekvens.   

Danmark kan spille en vigtig rolle med overførelse af viden, som kan bidrage til at modernisere sektoren, og med moderne teknologi og løsninger til landbrugs- og fødevareproduktion.

Det kan eksempelvis være med løsninger til opbevaring af korn og såsæd, kvalitetssikring af fødevarer og brugen af eksempelvis enzymer. Dét bidrager til at løfte ressourceeffektiviteten og mindske spildet af råvarer og fødevarer. Allerede i dag er en række danske landbrugsvirksomheder til stede på markedet. 

{{toplink}}

7. september gik algerierne til valg. Med genvalget af præsident Tebboune er det klart, at den politiske økonomi i Algeriet vil fortsætte som hidtil.

Det betyder en langsom, men dog reel, åbning af landet til gavn for også danske virksomheder.

Den nyvalgte præsident har som erklæret ambition at gøre Algeriet selvforsynende med hvede i løbet af sit nye mandat. Der er dog fortsat masser af udfordringer i kraft af et tungt bureaukrati, importrestriktioner og et forældet banksystem.

Men i tråd med Afrika-strategiens ånd og stærke ambitioner har Danmark og dansk erhvervsliv en reel mulighed for et øget engagement og bidrag til modernisering af det algeriske landbrug og til fødevaresikkerhed i Europas enorme naboland. 

Betydningen af et stabilt og fødevaresikkert Algeriet for Europa er åbenlyst. Den mulighed står vi parat til at gribe i fællesskab. 

{{toplink}}

Forrige artikel Foreningen Skånsomt Kystfiskeri: Bæredygtigt fiskeri drukner i halve løsninger Foreningen Skånsomt Kystfiskeri: Bæredygtigt fiskeri drukner i halve løsninger