Iben Krog: Lad os indføre et klimamærke i offentlige køkkener

Der bør indføres et klimamærke for offentlige køkkener, hvor der vedtages et overordnet reduktionsmål for CO2-udledningen per måltid. Men det betyder ikke, at vi skal sige farvel til kødet, skriver Iben Krog (V) i dette indlæg.

”Hvordan får vi danskerne til at spise mere klimavenligt?”

Dette er spørgsmålet i Altingets aktuelle og vigtige temadebat.

Hvis vi skal mindske klimaforandringerne, så er én ting sikkert. Vi skal spise på en anden måde end i dag, og vi i Vesten skal spise mindre kød og flere planter.

Denne sandhed har dog vist sig at være nemmere for os danskere at tale om end at handle på.

En ny international undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at vi danskere er blandt dem i Europa, der har reduceret vores kødforbrug mindst det seneste år.

Vi spiser stadig omkring 48 kg kød om året i gennemsnit. Noget bør gøres.

Det er ikke den ristede bacon på toppen, der vælter klimalæsset

I denne debatserie har flere argumenteret for, at et klimamærke i supermarkedet vil hjælpe folk med at tage et mere oplyst klimavalg. Det er jeg ikke imod.

Men jeg mener, at vi bør starte med de tiltag, der vil have størst effekt, og her er vores offentlige køkkener nøglen.

De offentlige køkkener står hver dag for omkring 800.000 måltider. Det vil derfor give effekt for de mange, hvis de offentlige køkkener serverede endnu mere klimavenlig kost til os.

Forrige år forslog den nuværende regering, at alle offentlige køkkener skulle have to vegetardage. Jeg mener, at det er den forkerte vej at gå. At spise klimavenligt handler ikke om at spise kød eller ikke at spise kød.

Det handler om hvilket kød og hvor meget kød, du spiser. En af de mest klimavenlige retter er en god, gammel kartoffelsuppe, og her er det altså ikke det ristede bacon på toppen, der vælter klimalæsset.

Guld, sølv og bronze-klimamærker

I mit virke som direktør for Tænketanken Frej foreslog jeg i 2020 sammen med vores formand Helene Regnell, at alle danske køkkener skulle have klimamærker efter guld, sølv, bronze.

Jeg er gået ind i politik for at realisere nogle af alle de gode politiske forslag, som min tid i Frej og mit møde med fødevareerhvervet lærte mig.

Jeg blev træt af hele tiden at anbefale politikere, fødevareaktører og landmænd, hvad de skulle gøre for at blive mere bæredygtige, for jeg ved godt, at det svære ikke er at få de gode ideer.

Det svære er at få dem gennemført.

Og derfor vil jeg gerne benytte denne temadebat til at gentage et budskab, som jeg har forsøgt at få mange politikere til at tage imod, men som jeg nu lægger hovedet på blokken for selv at knokle for at realisere: Lad os få klimamærker i alle offentlige køkkener.

I 2009 blev det økologiske spisemærke lanceret, og det har i 13 år fungeret som en løftestang for omlægningen til økologi i de offentlige køkkener.

Spisemærket har både bidraget til, at vi danskere har spist mere økologisk, og det har fungeret som en booster af efterspørgslen og markedet for den økologiske produktion.

Nu er tiden kommet til, at vi lærer at spise mere klimavenligt og fremmer markedet for en mere klimavenlig fødevareproduktion.

Landmændene står klar med både quinoa, kikærter og ærteproteiner – de mangler bare nogen at sælge det til. Jeg foreslår derfor, at vi vedtager et overordnet reduktionsmål for CO2-udledningen per måltid i offentlige køkkener.

Det overordnede mål giver et bronze-klimamærke, som bliver et krav for alle køkkener, mens den offentlige kantine selv kan beslutte, om de vil øge deres klimareduktionsmål op til et klimamærke på sølv eller guld.

Med de offentlige køkkener kan vi ramme bredest

Det handler ikke om, at vi ikke må spise kød. Det handler om at sætte gang i en kultur, hvor vi ikke skal forvente, at kantinen hver eneste frokost byder på hakkebøf og tatar i buffet.

Kød bør være noget, vi ser frem til og hylder. Ved at lave en målsætning for offentlige køkkener, får vi 800.000 måltider med i ét smæk.

Politikere er til for at sætte de overordnede rammer i vores samfund, men vi bør ikke detailstyre. Med et offentligt klimamærke sikrer vi, at vores dygtige køkkenpersonale har frihed til at vælge, hvilke råvarer og retter de vil servere for os under de givne rammer.

Jeg vil have en mere klimavenlig kost for de mange og sætte vores dygtige offentlige køkkener fri under klimaansvar og med mulighed for bacon på toppen.

{{toplink}}

Forrige artikel DF: Det er spild af kræfter at få danskerne til at spise mere klimavenligt DF: Det er spild af kræfter at få danskerne til at spise mere klimavenligt Næste artikel Danmarks Fiskeriforening før havplan-forhandlinger: Debatten om trawlfiskeriet er fyldt med påstande Danmarks Fiskeriforening før havplan-forhandlinger: Debatten om trawlfiskeriet er fyldt med påstande