DN: Anmeld landmænd der pløjer kulturarven

KULTURARV: Landmænd, der pløjer for tæt på kulturminder, kan trækkes i hektarstøtte. DN opfordrer folk til at anmelde tilfælde.

Fra mandag 16. marts landmænd trækkes i hektarstøtten, hvis de pløjer for tæt på danske fortidsminder. Det sker for at sikre vejspor, gravhøje og jættestuer bedre for eftertiden.

Derfor opfordrer Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse ligefrem til, at "kameraet kommer med på tur i naturen, så overtrædelser kan dokumenteres og derved stoppes," som det udtrykkes.

"Viser det sig, at gravhøje eller andre fortidsminder i det åbne landbrugsland pløjes eller dyrkes tættere end de to meter, som museumsloven tilsiger, så kan man roligt tage et billede og sende det til nærmeste museum, der har tilsynspligten med vore fortidsminder," siger Jan Pedersen, der arbejder med natur og fortidsminder iNaturfredningsforeningen.

Det har ganske vist i årevis været ulovligt at pløje tættere end to meter fra fortidsminderne, der skrider sammen, hvis ploven kommer for tæt på. Men hidtil har det ikke afholdt en række landmænd fra at udnytte jorden omkring højene. Det er med til at udslette fortidsminderne.

Således skønner Kulturarvstyrelsen ifølge DN, at af de 30.000 synlige fortidsminder, der er beskyttet af tometerszonen, er de 9.000 på landsplan skadede. Heraf skønnes landbruget at stå for en tredjedel af skaderne.  

"De spor, mennesker gennem tiderne har trukket gennem landet, er en del af vores fælles kulturarv og skal sikres også for eftertiden. Danmarks Naturfredningsforening ønsker naturligvis at bevare vore gravhøje, borgruiner, voldsteder, militæranlæg, runesten, vejspor og helleristninger. Derfor støtter vi op om, at det nu skal koste hektarstøtte, hvis ploven sættes for tæt på vores fælles kulturarv. Siden det kan blive en bekostelig affære, får den nye regel forhåbentlig mange til at løfte maskinerne i tide. Men derudover er det til stor hjælp, hvis folk er opmærksomme på ulovlighederne og får dem indberettet til museerne," siger Jan Pedersen.

De nye regler er indført i forbindelse med EU's såkaldte sundhedstjek af landbrugsstøtten.

Forrige artikel Ny hjemmeside med information om kosttilskud Næste artikel Ny pesticid-forskning får alarmklokker til at ringe