Vi siger klart nej til patentdomstolen

DEBAT: Påstanden om, at et "nej" til EU's patentdomstol vil koste tusindvis af arbejdspladser, er grebet ud af den blå luft. Det minder om skræmmekampagnen op til euroafstemningen i år 2000.

Af Rina Ronja Kari
Talsperson ved Folkebevægelsen mod EU

Debatten om EU's patentdomstol er så småt ved at komme i gang - og noget tyder på, at vi kommer til at stå over for en gevaldig skræmmekampagne.

I sidste uge skældte og smældte tilhængerne over, at Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kan tillade sig at kaste os ud i en folkeafstemning. Men det er da godt nok noget af en omvendt-verden, som tilhængerne lever i: EL og DF stemmer jo nej til Folketinget, fordi de er modstandere af patentdomstolen. Altså, de vil sige nej, både i Folketinget og ved folkeafstemningen. Hvordan kan det dog være et problem?

Snydt for folkeafstemninger
Man kan vel ikke seriøst mene, at de skal stemme ja i Folketinget, selv om de er modstandere, bare for at slippe for en folkeafstemning om noget, som de er modstandere af? Det er da for skørt.

Sandheden er jo nok, at EU-tilhængerne er en lille smule nervøse; nu er vi blevet snydt for adskillige folkeafstemninger de sidste 13 år, og det har befolkningen flere gange været rigtig godt træt af. Derfor er det naturligvis ikke særlig sjovt, at de nu faktisk skal til at møde befolkningen i et EU-spørgsmål: Tænk nu, hvis nogle vælgere både tænker på patentdomstolen OG på alle de afstemninger, som vi ikke fik (for eksempel om Lissabontraktaten, Europluspagten og Finanspagten)?

Tænk nu, hvis de uartige danske borgere kunne finde på at stemme nej igen - det gjorde de jo faktisk, sidste gang der var folkeafstemning om et EU-emne.

Personligt tror jeg ikke, at folkeafstemningen om patentdomstolen bliver særlig nem for nej-siden. Hvis de sidste par uger har været en forsmag på, hvordan debatten under afstemningen bliver, ja så får vi i hvert tilfælde travlt med at mane til besindighed.

Sandheden er jo, at påstandene om, at Danmark vil miste tusindvis af arbejdspladser, er grebet ud af den blå luft. Ja, faktisk minder argumentationen lidt om argumenterne op til euro-afstemningen i 2000, hvor man også kunne få indtryk af, at Danmark ville gå ned ved et nej. Men virkeligheden har jo vist, at det slet ikke var så dårlig en forretning at holde os ude af euroen.

Der er utvivlsomt nogle (især store) virksomheder, der kan spare penge på en EU-patentdomstol. De penge kan man så i store træk fortsat spare, selv hvis DK ikke går med - danske virksomheder kommer jo stadig til at kunne udtage EU-patenter, selv om vi ikke går med.

Til gengæld er der store problemer med patentdomstolen.

Ulemper ved patentdomstolen
Man kan for eksempel med god grund frygte, der vil blive åbnet endnu mere op for software-patenter og for patentering af menneskelige gener. Flere lægeforeninger har allerede været ude med kritik, fordi de frygter, at patenter på gener eller dele af gener vil hæmme udviklingen af medicinsk behandling.

På samme måde ser vi it-folk, der er dybt bekymrede over, at man ved indførelse af patentdomstolen kommer til at udvide brugen af software-patenter kraftigt. Det er et problem, fordi det i høj grad kan bremse innovationen og udviklingen, og det tilgodeser de store virksomheder, som har ressourcerne til at forfølge et patent - hvilket igen gør det sværere at starte små og mellemstore virksomheder op, som primært baserer sig på udvikling.

Retssikkerhed
Derudover er der nogle strukturelle problemer med patentdomstolen. For det første har EPM (Den Europæiske Patentmyndighed) en egenøkonomisk interesse i at udstede så mange patenter som muligt. Når de, der udsteder patenter, har en sådan interesse i at udstede flere patenter, må man frygte, at der kommer en unødig stigning i udstedelsen - på bekostning af for eksempel den frie forskning.

Derudover er det et seriøst problem, at man kun kan anke patentsager inden for systemet. Det er således ikke muligt at anke patentsager til en instans uden for patentsystemet, som det for eksempel er i USA, hvor man kan anke til højesteret. Fordelen ved at kunne anke uden for patentsystemet er, at der nogle gange er nogle samfundsrelaterede argumenter, som det kan være svært at få igennem inden for systemet. I USA har man for eksempel set, at højesteret har ændret praksis for, hvad der kan patenteres med henvisning til hensyn til samfundet.

EU's patentsystem rummer ikke en sådan mulighed, og det er et seriøst problem!

I Folkebevægelsen mod EU anser vi ikke EU's patentsystem som en god løsning, og derfor agter vi at anbefale danskerne at stemme klart nej - og vi er rigtig glade for, at det denne gang ser ud til, at befolkningen faktisk bliver spurgt, inden der overdrages endnu mere magt til EU.

Forrige artikel Nogle vil bare ikke give erhvervslivet en chance! Nogle vil bare ikke give erhvervslivet en chance! Næste artikel Folkeafstemning om EU-patent er en dødssejler Folkeafstemning om EU-patent er en dødssejler