Folkeafstemning om EU-patent er en dødssejler

DEBAT: Tre af Folketingets partier vil have en folkeafstemning om EU's nye patentsystem med dertil hørende domstol. Alle ved, at en folkeafstemning altid ender i en skyttegravskrig mellem tilhængere og modstandere af hele EU, det er patentet for vigtigt til.

Af Jens Rohde (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Tre af Folketingets partier vil have en folkeafstemning om EU's nye patentsystem med dertil hørende domstol.

Dermed cementerer de tre partier, at de er bedøvende ligeglade med indhold, når bare de kan hoppe på den populistiske vogn og være imod noget, fordi det kommer fra EU. 

Klar besked om patentet
Det er naturligvis korrekt, at der rent teknisk er tale om en suverænitetsafgivelse. Nøjagtig som det var tilfældet i 2006, hvor bl.a. DF støttede op om et mere smidigt europæisk patentsystem, som gik gennem Folketinget uden en folkeafstemning. Men nu skal det være slut med at "give ved dørene", som det udtrykkes uden nærmere definition fra DF.

I Enhedslisten begrunder man ønsket om en afstemning med, at det nye patentsystem vil betyde, at "små danske virksomheder vil blive opkøbt og trumfet af store koncerner, der prøver at få monopol på software-området".

Hertil er der to ting at sige. For det første: DF kan være ganske rolige. Vi kunne ikke drømme om at beskylde dem for at give ved dørene i EU-politikken. For det andet: Enhedslistens frygt om software er helt ubegrundet, da software reguleres og beskyttes via ophavsretslov og ikke patentlove.

Dømt til at blive en dødssejler
Og hvad handler så alt det her om? For os, der længe har arbejdet for det europæiske patentsytem, er det konkurrence og bedre udnyttelse af forskningen. I dag skal en dansk virksomhed betale næsten 270.000 kroner for at få et patent i Europa. Til sammenligning koster det 12.000 kroner at få et patent gældende i hele USA. I Europa skal man gennem 27 forskellige love, administrationer og systemer for at få et patent som virksomhed eller opfinder. I USA går man til ét sted. I Europa må man føre sin sag ved forskellige domstole, mens man i USA har én domstol.

Dette burde aldrig have lov til at gå over i en debat om, hvorvidt man elsker EU eller hader EU. Det er patentet ganske enkelt for vigtigt til. Vi kan diskutere indholdet af systemet og domstolsbeføjelserne, men nu er der endelig nået en aftale efter 40 års sproglige magtkampe i Europa, som har sat vores konkurrenceevne tilbage over for resten af verden. Hvorfor det så skal gøres til en had/kærlighedsdebat om EU, synes jeg kræver en mere end almindelig god forklaring. Alle ved, at en folkeafstemning altid ender i en skyttegravskrig mellem tilhængere og modstandere af hele EU. 

Alt imens går patentet videre, domstolen bliver etableret, og uanset danskernes afgørelse vil systemet være gældende alle de steder, hvor vi skal afsætte vores varer - samt i Danmark.

Men en folkeafstemning får vi - og hør, hvor vi gungrer med et emne, som er dømt til at blive en dødssejler i den valgkamp, som bliver herom.

Forrige artikel Vi siger klart nej til patentdomstolen Vi siger klart nej til patentdomstolen Næste artikel Den, der lever skjult – i Bruxelles … Den, der lever skjult – i Bruxelles …