Nogle vil bare ikke give erhvervslivet en chance!

DEBAT: Erhvervslivet står bag den fælles EU-patentdomstol og ønsker, at Danmark hurtigst muligt tilslutter sig. Derfor bør DF, LA og EL droppe de politiske drillerier og stoppe det ideologiske korstog.

Af Anne E. Jensen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet og formand for Europabevægelsen 

Hvis man har fulgt debatten om, hvordan landet skaber vækst og arbejdspladser, virker det til, at der er få lette løsninger, der for alvor kan rykke noget. Endnu færre løsninger virker universelt populære i alle brancher.

Derfor var den politiske optimisme stor, da man under det danske formandskab næsten kom i mål med et fælles europæisk patent, der med få pennestrøg eliminerede hovedparten af omkostningerne og besværlighederne for særligt små virksomheder i forhold til at udtage patenter på hele det europæiske marked. Et problem, der hidtil har stoppet endeløst mange projekter og gode ideer fra at blive realiseret.

Gylden mulighed
Opbakningen fra erhvervslivet og de største brancheorganisationer har da også derfor været uniform. Alle som én - på tværs af traditionelle skel - ønsker, at Danmark hurtigst muligt tilslutter sig det fælles enhedspatent og patentdomstol.

Erhvervslivet har indset, at danske virksomheder - særligt de små og mellemstore, dem som virkelig kan gøre en forskel, når det gælder om at skabe vækst og arbejdspladser - står til at vinde stort, hvis det bliver nemmere og billigere at udtage patenter på hele det europæiske marked.

DF, LA og EL's tåbelige ideologiske korstog
Men på trods af at vi her har en næsten ideel løsning på et stort problem og en gylden mulighed, vælger Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten at forfalde til drilleri og tåbelige ideologiske korstog.

Enhedslisten er opsat på IKKE at gå erhvervslivets ærinde og er grundlæggende imod patenter, der kan sikre vækst. De er særligt bekymret for, at en fælles patentdomstol gør det muligt at udtage patenter på software og ignorerer ubekymret, at embedsmændene i Vækst- og Erhvervsministeriet klokkeklart har svaret Per Clausen (EL, red.), at det ikke bliver tilfældet.

I Dansk Folkeparti er man er bekymret for udsigten til forumshopping. Altså at sagsøgte kan udnytte, at vedkommende selv kan bestemme, hvilket land en sag skal føres i, og dermed gøre det sværere for modparten at finde ordentlig rådgivning. Hvor de har det fra, er svært at sige. Måske fordi det er sådan, det er nu!

Danskerne er ikke tjent med usikkerheden
Men den fælles EU-patentdomstol vil, uanset hvor i EU sagen bliver ført, komme til at bestå af centralt udpegede fagdommere, og lovgivningen, der skal dømmes efter, bliver en fælles EU-lovgivning. Samtidig kommer retssagen til at foregå på et af de tre hovedsprog (tysk, fransk eller engelsk). Sagsøgers rettigheder er dermed væsentligt forbedret i forhold til det nuværende.

Liberal Alliances argument er, at danskerne af princip skal spørges hver gang, der er tale om suverænitetsafgivelse. Det er for så vidt også et meget nobelt synspunkt - om end historien og valgforskningen (samt de normalt så kvikke fyre i Liberal Alliance) har vist, at danskerne i stor stil stemmer på alt andet end det aktuelle spørgsmål. Derfor må det (desværre) formodes, at Liberal Alliance motiveres mere af politisk drilleri end et konstruktivt og sagligt fokus på, hvordan vi hjælper opfindere og entreprenante mennesker, der gerne vil sælge deres gode ideer uden for bygrænsen.

Der er stadig mange måneder, til det endelige forslag kommer til afstemning på Christiansborg. Men danskerne og de berørte virksomheder er ikke tjent med usikkerheden. Den har de nok af i forvejen. Fra Europabevægelsen håber vi derfor, at de tre partier for en gang skyld ser udover deres egen næsetip og hjælper aktivt til, at danske virksomheder får mulighed for at plukke de lavesthængede frugter. Det fortjener de!

Forrige artikel Kom med, Danmark! Kom med, Danmark! Næste artikel Vi siger klart nej til patentdomstolen Vi siger klart nej til patentdomstolen