R: Samme regler for databeskyttelse skal gælde i hele EU

DEBAT: 'Big data' giver store muligheder, men kræver også stærk europæisk regulering. Der er behov for klare, fælles regler, der beskytter os som borgere og forbrugere i en stadig mere digital verden. Det mener Karen Melchior (R), der er kandidat til Europa-Parlamentet.

Af Karen Melchior (R)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Europa har brug for vækst gennem innovation og frit internet. Det forudsætter en fælles europæisk regulering for at få et digitalt indre marked.

Big data giver store muligheder, men kræver stærk europæisk beskyttelse af vores data. Vores politiske rettigheder og demokrati afhænger nu af vores digitale liv. Derfor skal de beskyttes online som offline.  

Reglerne i vores samfund er indrettet efter en analog verden, mens vi fungerer digitalt. Vores liv er integreret med det digitale. Derfor er digitale rettigheder vor tids frihedsrettigheder. Derfor er databeskyttelse vor tids forbrugerbeskyttelse. Derfor er datasikkerhed vor tids privatliv, hæk og hoveddør.

Vi skal som borgere og forbrugere have redskaberne og oplysningerne, som er nødvendige for at holde øje med virksomheder, politikere og myndigheder.

Behov for ét sæt regler
På nettet er vi ofte i flere lande på én gang, det er ikke så pittoresk som at stå i Rudbøl og skue hen over grænsen, men til gengæld kan man få flere lande med, når man selv er i ét land, mens man bruger en website, der tilhører et firma i et andet land, men ligger på en server i et tredje.

Hvis vi så køber noget, hvis vores privatliv bliver krænket, eller hvis vi bliver registreret - hvilket lands lovgivning er så relevant? Er det rimeligt, at alle webshops skal holde styr på 28 forskellige sæt love i, hvad der skulle være ét indre marked? Er det rimeligt, at jeg som borger og forbruger skal forholde mig til mange landes love? Nej, det er det naturligvis ikke - derfor skal vi internt i EU have ét sæt regler.

Det samme gælder for vores såkaldte elektroniske spor - ingen er tjent med et kludetæppe af regler. Vi skal have klare, fælles regler, der beskytter os som borgere og forbrugere, samtidig med at vi gør det overkommeligt at handle, diskutere og informere på tværs af landegrænserne.

Videreudvikling og reformer
Vi skal huske på, at alle de små informationer også kan bidrage til ny viden, redde menneskeliv og skabe innovation og vækst, men det kræver tillid til systemerne. Tillid bygger på viden og kontrol med, hvad der sker. Derfor skal datasikkerhed indbygges i designet - ikke bero på tilliden til de enkelte medarbejderes moral.

Internettet kan ikke fortsætte uden videreudvikling og reformer. Det skal ske gennem brugerne og for brugerne - ikke alene for etablerede virksomheder og teleselskaber. Vi skal have lige adgang til et frit og åbent internet. Data skal alene indsamles med vores tilladelse. Og dem, der indsamler, skal kunne varetage vores data forsvarligt.

For at sikre vækst og jobs for fremtiden frem for beskyttelse af fortidens monopoler skal vi åbne op for kreativitet og innovation. Vi har behov for en reform af ophavsretten, så den svarer til vores tid. Ikke skrivemaskinens.

Globalt skal internettet heller ikke balkaniseres. Frihed skal herske på internettet. Derfor skal vi ikke overlade fremtidens internet til virksomheder eller stater, men inddrage resten af samfundet. I Europa skal vi have ét regelsæt, som gælder i hele Europa. Alle aktører på markedet skal følge disse regler uden undtagelser. Det regelsæt skal have innovation og brugerne i fokus.

Forrige artikel K: Der findes både god og dårlig overvågning K: Der findes både god og dårlig overvågning Næste artikel SF: Kan vi garantere borgernes privatliv? SF: Kan vi garantere borgernes privatliv?