SF: Kan vi garantere borgernes privatliv?

DEBAT: Den seneste tids skandaler med NSA og Nets (Se & Hør) udfordrer vores grundlæggende rettigheder. Enhver har ret til at blive glemt og slettet, og ingen virksomhed skal kunne videresælge oplysninger om os uden vores samtykke, skriver Margrete Auken (SF).

Af Margrete Auken (SF)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

Skandalerne med NSA og NETS sætter fokus på en af vor tids vigtigste politiske udfordringer: Hvordan beskytter vi borgerne mod overvågning og misbrug af private oplysninger fra både myndigheder og private virksomheder?

Det står sort på hvidt i artikel 7 i EU's charter om grundlæggende rettigheder:

"Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin kommunikation."

Grundlæggende rettigheder udfordret 
Den seneste tids skandaler med NSA og NETS (Se og Hør) viser dog med al tydelighed, at artikel 7 mildest talt er udfordret. I Danmark registrerer vi tilmed alle danskeres aktivitet på telefon og internet med den såkaldte sessionslogning. Det sker på trods af, at EU's højeste retsinstans, EU-Domstolen, har underkendt registrering af kommunikation uden dommerkendelse.

Vi står ved en politisk skillevej og skal de kommende år tage mange svære beslutninger om internettet og overvågning. Teknologien udvikler sig hurtigt, og vi bliver udfordret på mange nye områder.

Overvågning, aflytning og registrering er blevet en del af vores allesammens hverdag, og vi kan aldrig vide os sikre på, hvem der lytter med. Vores brug af mobiltelefoner og internet bliver gemt af private virksomheder, der lever af at målrette annoncer, men hvem bryder sig egentlig om, at andre kender detaljer i vores privatliv?

I Europa-Parlamentet har SF som en del af Den Grønne Gruppe kæmpet for at fastholde vores grundlæggende rettigheder på internettet. Både over for virksomheder og myndigheder. Vi står over for mange svære valg, ja, men i virkeligheden er de ikke så svære, hvis vi husker grundprincippet; nemlig, at alle mennesker har ret til privatliv og kommunikation.

Kontrollen tilbage til borgerne 
Rigtig mange mennesker er utrygge ved at dele personlige informationer på internettet - og med god grund. Derfor skal vi sikre, at borgerne får kontrollen tilbage med deres egne data. Enhver har ret til at blive glemt og slettet, og ingen virksomhed skal kunne videresælge oplysninger om os uden vores samtykke.

I Europa-Parlamentet har vi netop vedtaget en opdatering af reglerne om databeskyttelse. Før de kan træde i kraft, skal medlemsstaterne i Rådet dog også finde enighed, og det har stadig lange udsigter. Det er ærgerligt, fordi overvågning og misbrug af personlige oplysninger betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker.

I Danmark har min kollega, Karina Lorentzen (SF), foreslået at nedsætte en kommission til at undersøge omfanget af overvågningen. Det er et fremragende forslag, som ville kunne give os et bedre indblik i de udfordringer, vi står overfor.

Hvis vi politikere ikke kan garantere respekt for borgernes privatliv og familieliv, deres hjem og kommunikation, kan vi jo ligeså godt slette artikel 7 i EU's charter. Så simpelt er det faktisk.

Forrige artikel R: Samme regler for databeskyttelse skal gælde i hele EU R: Samme regler for databeskyttelse skal gælde i hele EU Næste artikel Messerschmidt: EU skal være uafhængig af russisk og arabisk gas og olie Messerschmidt: EU skal være uafhængig af russisk og arabisk gas og olie