Kom med, Danmark!

DEBAT: Den kommende europapolitiske aftale skal afspejle, at Danmark er bedst tjent i kernen af EU. Europabevægelsen fremlægger her sin ønskeseddel til aftalen.

Af Anne E. Jensen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet og formand for Europabevægelsen

Folketingets partier påbegyndte i sidste uge forhandlingerne om en europapolitisk aftale. Den første siden 2008. I de mellemliggende år har både Danmark og EU's situation forandret sig drastisk, og det skal den nye aftale afspejle. Men den skal også afspejle, at Danmark stadig er bedst tjent med at være så tæt på EU som muligt. 

Diskussionen om Danmarks fremtidige rolle i EU har fået ganske mange spaltemilimeter det sidste halve års tid. Mest fordi Storbritanniens Premierminister David Cameron, hårdt presset af indadskuende nationalromantikere, lagde op til en mere selektiv tilgang til Storbritanniens deltagelse i EU.

Selvom baggrunden for opmærksomheden er tvivlsom, er det alligevel befriende, at debatten efterhånden er drejet væk fra det evindelige 'ja/nej'-spørgsmål og over imod en mere nuanceret debat om, hvordan vi får mest ud af EU-medlemskabet.

Danmark skal ind i kernen
Der er ingen tvivl om, at Danmark er bedst tjent med at være tættest muligt på EU's kerne. Mere nu end nogensinde før. De seneste fem år har det vist sig, at verdens lande er mere forbundet af samhandel og pengestrømme end nogen nok ville have gættet på før boligboblen bristede i USA og sendte Europa i en voldsom krise.

Faktum er, at verden er større end København - lige meget, hvor meget vi ønsker, det var anderledes. Danmark har brug for at forholde sig til det faktum. Og hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at få medindflydelse på vores skæbne, er vi nødt til at indse, at vi gør det bedst ved at opgive vores - til tider - skizofrene forhold til EU, og gå helhjertet ind i samarbejdet.

Ønskeseddel til aftalen
Konkret mener vi, at den kommende europapolitiske aftale skal indeholde en klar plan for, hvornår Danskerne skal stemme om de danske forbehold.

Samtidig mener vi, at partierne bag aftalen skal gøre det klart, at Danmark arbejder hen mod tilslutning til den europæiske bankunion.

Desuden skal aftalen rumme en køreplan for, hvordan Danmark i fremtiden bliver bedre til at få danskere igennem optagelsessystemet til stillinger i EU, og ligesom Venstre, mener vi, at aftalen skal definere nogle klare målsætninger om ambitioner for andelen af danskere i EU.

Men allermest ønsker vi os, at ja-siden - både på Christiansborg og ude i samfundet bruger lejligheden til at gå forrest i debatten om Danmarks fremtidige EU-relation.

Forrige artikel Dødsstød til europæisk sparedoktrin Dødsstød til europæisk sparedoktrin Næste artikel Nogle vil bare ikke give erhvervslivet en chance! Nogle vil bare ikke give erhvervslivet en chance!