Messerschmidt erklærer sig uskyldig, men ærgrer sig over falsk underskrift

Det var en fejl, at en kontrakt fik en falsk underskrift, og at penge efterfølgende blev tilbagebetalt til EU. Sådan lød det blandt andet fra Morten Messerschmidt, der for første gang gav forklaring i retssagen mod ham om snyd med EU-midler og dokumentfalskneri. 

Jeg er uskyldig, og alt er foregået efter EU's regler.

Det var hovedbudskabet, da Morten Messerschmidt, der er nuværende næstformand og tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, mandag d. 2. august indtog vidneskranken ved Retten i Lyngby.

Her skulle han for første gang afgive forklaring i retssagen, hvor han skal forsvare sig mod anklager om svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Selvom Morten Messerschmidt erklærer sig uskyldig, fortryder han dog at have underskrevet en kontrakt mellem Meld, der er et tidligere EU-parti, og Color Hotel Skagen.

Kontrakten er overfor EU blevet brugt til at påvise udgifterne til Melds påståede EU-konference under et DF-sommermøde, men den anden medunderskriver var Jeanie Nørhave, der underskrev som direktør for hotellet i både 2014 og 2015. Jeanie Nørhave er og var dog ansat af DF - og har ingen arbejdsmæssig tilknytning til Color Hotel Skagen.

Jeanie Nørhave er ikke tiltalt for dokumentfalsk. Hun har tidligere til Danmark Radio forklaret, at hendes dårlige engelskkundskaber gjorde, at hun ikke vidste, hvad hun underskrev.

Morten Messerschmidt forklarede under retsmødet, at han ikke havde tid til personligt at gennemgå, de dokumenter han underskrev:

Fortryder tilbagebetaling 
Under retsmødet kom det også frem, at Morten Messerschmidt fortryder, at DF tilbagebetalte beløbet brugt på sommermødet til EU, som det var krævet af EU’s revisorer. Tidligere har han overfor Berlingske udtrykt, at tilbagebetalingen var nødvendig for at ”fjerne tvivlen” om sin uskyld.

Men pengene blev brugt korrekt, slog han fast under retsmødet i Lyngby. Morten Messerschmidt henviste blandt andet til en lignende sag ved EU-domstolen, hvor UKIP, der er et EU-skeptisk parti fra Storbritannien, vandt en lignende sag og slap for at skulle tilbagebetale 173.000 euro.

EU-konference eller ej?
Var det en EU-konference eller ej, som Dansk Folkeparti afholdte i forbindelse med sit sommergruppemøde i 2015? Det spørgsmål står helt centralt i forhold til, hvorvidt det var i overensstemmelse med reglerne for brug af EU-midler. 

Morten Messerschmidt forklarede under retsmødet, at man ikke behøver at fortælle deltagerne til et arrangement, hvilket arrangement de deltager i, og han mener derfor ikke, at man kan påvise, at EU-konferencen ikke fandt sted, blot fordi de deltagende ikke var klar over, at de deltog i en EU-konference.

Næste retsmøde bliver afholdt torsdag d. 5. august. Her får vi sidste del af Morten Messerschmidts forklaring samt vidneforklaringer fra Jeanie Nørhave og en repræsentant for Color Hotel Skagen.

Der forventes at falde dom i sagen d. 13. august 2021.

Forrige artikel Ny EU-rapport retter søgelyset mod svingdørslobbyismen i Danmark Ny EU-rapport retter søgelyset mod svingdørslobbyismen i Danmark Næste artikel Ny undersøgelse fra Kraka: EU er ”en fandens god forretning” Ny undersøgelse fra Kraka: EU er ”en fandens god forretning”