Hvor bliver debatten om EU af?

DEBAT: Selvom den nuværende krise er i fokus, må vi ikke glemme at kigge forud. Vi skal turde debattere med befolkningen om EU's fremtid, lyder det fra Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, kickstartede debatten om EU's fremtidige struktur, da han holdt sin årlige State of the Union-tale i Europa-Parlamentet i september. Han opremsede en række forhold, som skal diskuteres. Ja, og så sagde han "f-ordet", nærmere betegnet "føderation". I dagene efter skabte det en smule røre i Danmark, men diskussionslysten forsvandt snart igen. Det kan selvfølgelig også være svært at se mange år frem i tiden, når akutte problemer hober sig op.

Debat om EU's fremtid 
Den økonomiske krise optager forståeligt nok det meste af energien. Men vi må ikke glemme at have det lange lys på, selv om det korte lys nærmest blænder os lige nu. Vi skal diskutere, overveje, tænke nyt, reflektere og afprøve argumenter omkring det europæiske samarbejde - og vi skal gøre det med andre end "de indviede".

Politikere - såvel MEP'ere som MF'ere - bør i langt højere grad turde åbne debatterne om, hvor vi vil hen med vores EU-medlemskab, og hvor vi gerne ser, EU bevæger sig hen.

EU-patentet er nu vedtaget. En bankunion er på trapperne. I begge tilfælde kommer Danmark til at tage stilling til, hvad vi vil. Folkeafstemninger om begge emner er ikke helt udelukket. Lad os nu komme i gang med den debat. Det nytter ikke noget, at det kun er os 13 danske EU-parlamentarikere, der alene skal drive den del af diskussionen.

Samarbejde hvor det giver mening 
Min personlige holdning til hvor vi skal hen, er ganske enkel: Jeg er tilhænger af EU, og jeg er som Helle Thorning-Schmidt "europæer af hjertet". Men jeg er ikke tilhænger af, at EU skal udvikle sig til en føderation.

Jeg mener, at EU skal samarbejde om de ting, der giver mening. Hvad der giver mening, kan sagtens forandre sig over tid, men jeg er af den opfattelse, at vi skal være varsomme med at flytte kompetence til EU på kerneopgaver som beslutninger om skat og niveauet af velfærden. Det er opgaver, som medlemslandene er bedst til at varetage. Sådan er min holdning.

Men faktisk er det vigtigste pt. at turde tage debatten med befolkningen end at have faste holdninger til, hvor vi skal hen. Det er helt sikkert, at der vil komme forandringer inden for en overskuelig årrække. Jo før vi kommer i gang med debatten om EU, jo bedre er det.

Forrige artikel Landbrugsstøtten SKAL ned Landbrugsstøtten SKAL ned Næste artikel Nu ringer klokken i slag - eller gør den? Nu ringer klokken i slag - eller gør den?