To måneder efter valg: Frankrig får ny regering

Efter en periode med politisk stilstand har Emmanuel Macron udpeget en ny regering, som markerer et skift mod højre.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har efter en tid med politisk stilstand udpeget ministrene i en ny regering. Det nye hold af ministre markerer et skifte mod højre.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, ifølge Kristeligt Dagblad

Meldingen kommer ovenpå en tid med stor usikkerhed om, hvem der skulle danne regering.{{toplink}}

Parlamentsvalget endte nemlig med, at hverken venstrefløjsalliancen, midterkonfigurationen eller højrefløjen kunne danne et flertal.

Macron udpegede i begyndelsen af september centrum-højre-politkeren og tidligere EU-brexitforhandler Michel Barnier som ny premierminister.

Blandt navnene i den nye regering er den tidligere EU-minister Jean-Noël Barrot, der bliver Frankrigs udenrigsminister. 

Finansministerposten går til den 33-årige Antoine Armand. Han får til opgave at få forhandlet en ny finanslov på plads for 2025.

Lørdag var der demonstrationer i både Paris og Marseille, hvor folk protesterede mod den nye regering, som de ikke mener afspejler valgresultatet.

Ved valget vandt venstrefløjsalliancen Nouveau Front Populaire (NFP) flest pladser i den franske Nationalforsamling, mens præsident Macrons midteralliance Ensemble kom på andenpladsen før Marine Le Pens højrenationalister i Rassemblement National (RN), der, trods at være blevet det største parti, endte som tredjestørste politiske kraft i parlamentet.{{toplink}}

Forrige artikel Australiens klimaminister afløser Dan Jørgensen til COP29 Australiens klimaminister afløser Dan Jørgensen til COP29