EU's klimapolitik reformeres

DEBAT: EU's CO2-kvotesystem er mere eller mindre brudt sammen. Derfor er EU-Kommissionens forslag om udskydelse af 900 millioner CO2-kvoter i fem år et nødvendigt første skridt på vejen til et mere holdbart kvotesystem.

Af Dan Jørgensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU's nuværende CO2-kvotesystem er mere eller mindre brudt sammen. Systemet skal reformeres, hvis vi skal gøre os forhåbninger om en effektiv og ambitiøs europæisk klimapolitik. Første skridt på vejen er at få udskudt det kæmpe overskud af kvoter, som de seneste år har hobet sig op.

I forrige uge stemte Europa-Parlamentets miljøudvalg for et kommissionsforslag om udskydelse af 900 millioner CO2-kvoter i fem år. I mine øjne det helt rigtige at gøre.

Kvotesystemet virker ikke
Kvotesystemet er i gang med at blive udvandet fuldstændigt. Systemet skulle bekæmpe klimaforandringer ved at sætte loft på CO2-udledning for den tunge industri og energisektoren. Det har sidenhen vist sig, at der er alt for mange kvoter i udbud. Der har ophobet sig over 1 milliard kvoter i overskud. Det store udbud af kvoter kombineret med den økonomiske krise har betydet, at kvoteprisen er faldet til omkring fire euro pr. ton udledt CO2. Sammenlignet var prisen i 2008 20 euro. Og eksperter har vurderet, at prisen vil falde til tæt på nul frem mod 2020. De gode intentioner i kvotesystemet har spillet fallit. Derfor er forslaget om udskydelse et godt forslag.

Nu skal forslaget så på Plenarforsamlingen, hvor det samlede Europa-Parlament skal stemme om det. Udfaldet er langtfra sikkert. Der er modstand fra Parlamentets Industriudvalg og i de konservative og liberale grupper. Jeg håber inderligt, at mine europæiske kollegaer tager et ansvar for fremtidens klima og stemmer forslaget igennem.

En udskydelse er nødvendig
Forslaget om udskydelse af kvoteoverskuddet er i sig selv ikke et banebrydende gennembrud for klimapolitikken. Men det er nødvendigt. Det er det første skridt på vejen til et mere holdbart kvotesystem og bedre bekæmpelse af klimaforandringerne. Bliver forslaget ikke stemt igennem, ser det sort ud for mere ambitiøse planer for EU's klimapolitik.

Vi har brug for de mere ambitiøse planer. Derfor er jeg glad for, at vores klimaminister, Martin Lidegaard, presser på for at få Kommissionen til at udarbejde ambitiøse langsigtede ændringer af kvotesystemet. Det handler blandt andet om at øge EU's CO2 reduktionsmål til 30 procent i 2020 i stedet for 20 procent. Hvis det mål skal opnås, kræver det, at man reducerer mængden af kvoter i systemet på en mere permanent basis. Men de langsigtede forslag kommer vi næppe videre med, hvis udskydelsen af kvotesystemet ikke engang kan vedtages. 

Vi skal videre i kampen for at redde vores klima. EU bør gå forrest i den kamp. Og derfor er det vigtigt, at vi nu tager det første skridt og løser de mest presserende problemer i vores kvotesystem. Lykkes det, kan vi bagefter tage de mere ambitiøse skridt, der er brug for på den lange bane.

Forrige artikel EU skal turde kræve mere af Kina EU skal turde kræve mere af Kina Næste artikel Tyrkiet på vej gennem EU's nåleøje? Tyrkiet på vej gennem EU's nåleøje?