En "ommer" til kommissær Reding

DEBAT: Imens Europa skriger efter svar på krisens udfordringer, taler EU-kommissær Viviane Reding atter om kvindekvoter og misforstår dermed EU’s nærhedsprincip, skriver europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K).

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet
 
EU slås med en katastrofal høj ungdomsarbejdsløshed, der risikerer at skade Europa dybt på den lange bane. EU slås om at nå til enighed om investeringsbudgettet for 2014-2020. Mens resten af EU slås for at nå frem til de bedste svar på krisens udfordringer, har én af Europa-Kommissionens kommissærer, Viviane Reding, kastet sig ud i et kontroversielt forslag om kvinder i bestyrelser. Det er en total mangel på situationsfornemmelse: Reding viser, at hun både har misforstået krise og nærhedsprincip.

Det er ellers ikke mere end fire uger siden, at Reding kom på glatis med sit første forslag om, at kvinder skulle på kvote. Forslaget skøjtede dengang straks i afgrunden, da Kommissionens egne advokater stillede skarpt på bestemmelserne. Reding ønskede at give virksomheder kontante straffe, hvis ikke kvinderne kunne tælle 40 procent af virksomhedernes bestyrelse.

Reding igen på skråplan
I stedet for at erkende fallit forsøger Reding nu igen. Det nye forslag indeholder stadig et krav om 40 procent kvotekvinder i 2020, og hun tilsætter så en stribe af idéer, der skal hjælpe virksomheder til at finde kvalificerede kvinder. Straffen er ikke skrottet. I det nye forslag er det dog de nationale regeringers opgave at lege dommere og bestemme "passende sanktioner" til ulydige virksomheder. Forslaget bliver endnu mere udvandet af, at det kun gælder for 5.000 europæiske virksomheder. Alt i alt giver rødstrømpe Redings forslag grobund for mere bureaukrati i en tid, hvor Europa skriger på vækst og resultater. 

Kvinder på kvote er blevet en hellig ko for Reding. Hun nægter at opgive sit hellige korstog, selvom forslaget ikke er udtryk for andet end mangel på situationsfornemmelse. Hun har misforstået Europas krise samt EU-traktatens vigtigste princip, nærhedsprincippet.

Med Redings forslag ryger virksomhedernes selvbestemmelse ud på et sidespor, og Reding skal bare holde fingrene væk. Det er og bliver først og fremmest aktionærernes ret og ansvar at beslutte, hvem der skal sidde i en bestyrelse. Reding vil blande sig til ingen verdens nytte. En kommissær skal føre politik til gavn for EU - ikke føre an i hellige korstog. Reding, det er en "ommer"!

Forrige artikel En verden vi kan li'? En verden vi kan li'? Næste artikel Lavere gebyr på betalingskort vil skade forbrugerne